Foto: Publicitātes foto

Pirmdien salīdzinoši īsā virtuālajā pasākumā "Apple" izziņoja savus jaunākos sasniegumus - jaunas paaudzes "Macbook Pro" klēpjdatorus, kas ieguvuši ne tikai pilnīgi jaunu dizainu, bet arī būtiski ātrākus procesorus. Visai neticamā kārtā datori atguvuši arī pieslēgvietas, no kurām pirms vairākiem gadiem uzņēmums "drosmīgi" atteicās. Tāpat tika pieteiktas arī jauns bezvadu austiņas.

Jaunie "Macbook Pro" būs pieejami ar diviem jauniem procesoriem - "M1 Pro" un "M1 Max". Tie ir "Apple" pašu izstrādātie procesori, kas ir būtiski pārāki par konkurentu piedāvātajiem. Pirms pusotra gada "Apple" aizsāka pārejas procesu pamazām atsakoties no "Intel" ražotājiem procesoriem par labu pašu radītajiem. Jau pērn izlaistais "M1" procesors izrādījās krietni jaudīgāks un energoefektīvāks kā citi procesori, taču jaunie sper vēl krietni lielāku soli uz priekšu.

"M1 Pro" un "M1 Max" ir vidēji vismaz divas reizes ātrāki par "M1" un daudzreiz ātrāki un efektīvāki kā citu ražotie klēpjdatoru procesori. "Apple" būtiski uzsvēra šo atšķirību, norādot pārākumu dažādās jomās, ieskaitot enerģijas patēriņu un grafisko ātrdarbību.

Jaunie procesori sevī apvieno centrālo procesoru, grafisko procesoru un operatīvo atmiņu. Šāds risinājums spēj nodrošināt būtiski lielāku ātrumu. Tiesa, tas nozīmē, ka vairs nekādi nav iespējams šos parametrus mainīt - grafiskā "karte" un operatīvā atmiņa ir iestrādāta pašā procesorā.

"Macbook Pro" būs pieejami divos izmēros - ar 14.2 un 16.2 collu ekrāniem, kam tagad ir īpaši plānas maliņas. Ekrānos arī izmantota "XDR" tehnoloģija un 120Hz mainīgais atsvaidzes ātrums. Ekrāna augšmalā atrodams kameras "robs" kādus esam pieraduši redzēt telefonos.

Interesantākais jauno "Macbook Pro" dizainā ir to aprīkojums. "Apple" ir lietotājiem atdevis teju visas pieslēgvietas, kuras pirms vairākiem gadiem ar lielu lepnumu atņēma, spiežot lietotājus pirkt bezgalīgi daudz pārejas. Datoros ir atgriezusies HDMI pieslēgvieta, SD atmiņas karšu lasītājs un "Magsafe" magnētiskais lādētāja konektors, kas viegli atvienojas, ja nejauši tiek aizķerts vads, tādējādi pasargājot datoru no neplānota lidojuma. Vēl datoru sānos atrodamas trīs USBC/Thunderbolt pieslēgvietas un 3.5mm audio ligzda.

Tikpat pārsteidzoša ir taustiņu atgriešanās klaviatūras augšpusē, kurā iepriekš tika piedāvāts skārienjutīgais ekrāns "Touchbar". Lielākā daļa lietotāju to necieta un neticamā kārtā "Apple" atkāpās no sava jauninājuma un atdeva "vecos labos" taustiņus.

Pateicoties jauno procesoru energoefektivitātei klēpjdatori spēs darboties krietni ilgāk ar vienu uzlādi. Līdz pat 17 un 21 stundai. Turklāt pieejama arī ātrā uzlāde, kas pusstundā uzlādēs 50%.

"Apple" piestrādājis arī pie skaņas uzlabošanas. Tagad datoros iestrādāti seši skaļruņi, kas atbalsta arī telpisko skaņu "Spatial audio".

Eiropas tirgū jaunie datori būs pieejami jau pēc nedēļas. To cenas sākas no 2249 eiro par 14 collu modeli un 2749 eiro par 16 collām. Kā ierasts, datoru konfigurāciju iespējams pielāgot ļaujot cenai sasniegt teju septiņus tūkstošus. Par pieejamību Latvijā pagaidām ziņu nav.

Prezentācijā tika pieteiktas arī jaunas paaudzes "AirPods" bezvadu austiņas. Arī tām ir jauns dizains un, kā sola ražotājs - krietni labāka skaņa. Turklāt tās tagad ir mitruma izturīgas, savukārt kārbiņa ieguvusi bezvadu uzlādes iespēju. Austiņu cena solās būt 199 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!