Foto: Publicitātes attēli
Pašmāju telemedicīnas vietnē "DoctorOnline", kas darbu uzsāka šā gada jūnija beigās, reģistrējušies vairāk nekā 500 pacienti un video konsultācijām pieejami vairāk nekā 30 ārsti, pārstāvot 21 specialitāti, portālu "Delfi" informēja kompānijas preses pārstāve Alīna Kozlovska.

Vietnē reģistrējušies gan ģimenes ārsti un pediatri, arodārsti un ķirurgi, gan arī psihoterapeiti, miega slimību ārsti, uztura speciālisti un seksologi.

Lietotājiem pieejama arī mobilā lietotne, kas ļauj video konsultāciju saņemt, izmantojot viedtālruni. To var lejupielādēt gan iOS, gan Android piekritēji, un pašlaik tās lejupielāžu skaits pārsniedz 500 reizes.

"Šādas vietnes un arī mobilās lietotnes izveide Latvijā bija tikai laika jautājums, jo telemedicīna jau vairāku gadu garumā ir plaši attīstījusies ārzemēs, īpaši ASV un Krievijā. Pēdējo gadu laikā tā izteikti attīstījusies arī Eiropā, un Latvija nav izņēmums," stāsta "DoctorOnline" attīstības vadītāja Santa Banga.

"Ja Amerikā dzīvojošiem medicīnas video konsultācijas ir ikdiena, Latvijā sabiedrība pamazām iepazīstas ar šo iespēju. Par to, ka pieprasījums šādam risinājumam pastāv, liecina reģistrējušos pacientu pieauguma dinamika – vietnē reģistrējas desmitiem jaunu lietotāju dienā," papildina Banga.

Platformā pašlaik pieejami speciālisti no tādām ārstniecības iestādēm kā daudzprofilu medicīnas centrs "Veselības centrs 4", ALma klīnika, poliklīnika "Via Una", Miega slimību centrs u.c.

Lai nodrošinātu to, ka konsultācijām pieejami tikai sertificēti medicīnas speciālisti, mediķiem, reģistrējoties platformā, ir jāpievieno ārsta sertifikāts, ko, kā apgalvo uzņēmuma pārstāvji, rūpīgi pārbauda vietnes administrācija.

""DoctorOnline" palīdz reglamentēt jau pašlaik notiekošās konsultācijas, kad pacients sazinās ar ārstu caur dažādām mobilajām lietotnēm, piemēram, whatsapp. Vietne ļauj pacientam un ārstam ieplānot konkrētu konsultācijas laiku, un šādi pacientam nav jājūtas vainīgam par to, ka ārstu traucē ārpus pieraksta vai darba laika, savukārt ārsts saņem par konsultāciju godīgi nopelnīto samaksu," stāsta "Veselības centra 4" pārstāve Zane Rēvalde.

Neklātienes video konsultācijas, kā uzskata uzņēmuma pārstāvji, ir labākais risinājums situācijā, kad nav nepieciešama padziļinātāka pacienta izmeklēšana, vai ir vajadzība konsultēties ar ārstu pēc izmeklēšanas. "Vietne ir arī ērts veids, kā ar Rīgā esošiem speciālistiem konsultēties reģionos dzīvojošiem pacientiem vai ārzemēs dzīvojošiem latviešiem. Tāpat "DoctorOnline" var palīdzēt ar ārstu sazināties pacientiem ar hroniskām saslimstībām vai kustību traucējumiem, kā arī kalpot kā risinājums izvairīties no ārstniecības iestādēs esošiem baciļiem vīrusu periodā – īpaši būtiski tas ir jaunajiem vecākiem, kuru atvases var būt īpaši uzņēmīgas pret dažādiem vīrusiem. Ja nepieciešams, pacients pirms konsultācijas var pievienot attēlus – piemēram, analīžu rezultātus, kas efektivizēs konsultācijas norisi. Visi pievienotie faili tiek uzglabāti, pielietojot jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus, un atkarībā no pacienta vēlmes var tikt dzēsti uzreiz pēc konsultācijas. Ārzemēs analogi risinājumi jau ir pierādījuši efektivitāti, tostarp palielinot laicīgi diagnosticētu saslimstību skaitu, jo telemedicīnas instrumenti ļauj pacientam tūlītēji, ar interneta starpniecību, saņemt analīžu rezultātus un bez kavēšanās konsultēties ar ārstu," skaidroja preses pārstāve.

Platformas "DoctorOnline" attīstītājs ir SIA "Telemedicine". Projektā patlaban ieguldīti ap 170 tūkst. eiro, un vietne nepārtraukti tiek pilnveidota. Ik nedēļu mācībās platformas funkcionalitāti apgūst dažādu klīniku ārsti, lai pilnveidotu vietnē pieejamo medicīnas speciālistu klāstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!