Latvijā uzkonstruēts augstas kravnesības drons "AirBoard AGRO", kurš paredzēts pesticīdu smidzināšanai kalnainos vīna laukos. Tas ir uz krietni ekonomiskās par savu tiešo konkurentu – helikopteru un darbus spēj paveikt daudz precīzāks, portālam "Delfi" stāsta uzņēmuma vadītājs Elviss Straupenieks.

"Mēs šobrīd izstrādājam Latvijā gan pašu dronu, gan tā programmatūru un veicam tā komplektāciju. Šobrīd ir parakstīti nodomu protokoli ar klientiem Vācijā – kalnainajiem un stāvajiem vīna laukiem, lielākoties Mosellas reģionā, kur šobrīd tiek izmantoti helikopteru pakalpojumi," stāsta Straupenieks.

"AirBoard AGRO" ir augstas veiktspējas bezpilotu lidaparāts pesticīdu smidzināšanai stāvos un kalnainos vīnogulājos. Izstrādāts pesticīdu un minerālmēslu smidzināšanai ar 60 litru kapacitāti tas ir 50 reižu ātrāks nekā cilvēks un uz pusi ekonomiskāks kā helikopters, akcentē uzņēmuma vadītājs.

Kompānija "AirBoard" ir piedalījusies "Alchemist" biznesa akseleratorā ("Alchemist Accelerator"), kas, pēc "Forbes" datiem, ir viens no labākajiem jaunuzņēmumu akseleratoriem pasaulē.

2017. gadā uzņēmuma komanda piedalījās "Boost VC" Silīcija ielejas akseleratorā, ko vada ceturtās paaudzes riska kapitālists Ādams Dreipers (Adam Draper) un sešu mēnešu laikā komandu personīgi mentorēja miljardieris Tims Dreipers.

2015. gadā kompāniju izveidoja Straupenieks, kurš 16 gadu vecumā kļuva par pirmo cilvēku Latvijā, kas ir ieguvis juridisko tiesas pilngadību, lai reģistrētu uzņēmumu pirms 18. gadu vecuma sasniegšanas. Straupenieks 2018. gadā tika nominēts kā viens no top 25 jaunajiem uzņēmējiem zem 25 Ziemeļeiropā.

Drona izstrādātāju komanda sastāv no vairākiem pieredzējušiem inženieriem ar pieredzi gan lielizmēru dronu izstrādē, gan darbā pie pasaules ātrākā elektroauto. Komandas sastāvā ir arī pilots, kas ieguvis pasaulē pirmo vietu dronu FAI sacīkstēs.

Ietekmīgais tehnoloģiju blogs "ArticStartup" ir nominējis "AirBoard" kā vienu no top 10 jaunuzņēmumiem, kuriem 2018. gadā pievērst uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!