Foto: DELFI

Lai pārbaudītu un demonstrētu sava jaunākā viedtālruņa spējas, Ķīnas "Huawei" inženieri nolēma tam radīt jaunu izaicinājumu – pārvērst gaismu skaņā. Sadarbojoties ar klasiskās mūzikas speciālistiem projekts tika realizēts un tā rezultātā Vīnes slavenajā Brāmsa zālē simfoniskais orķestris atskaņoja ar mākslīgā intelekta palīdzību radītu skaņdarbu.

Projekts sākās ar pašas ziemeļblāzmas "ķeršanu". To paveica norvēģu fotogrāfs Hjētils Skūgli. Uzņemtie video tika nodoti tālāk komponistam Markam Seifricam, kurš tad izmantojot īpaši izstrādātu mākslīgā intelekta sistēmu viedtālrunī pārvērta attēlu skaņā. Pēc tam skaņdarbi tika nodoti diriģentam Džeimsam Šērmenam, kurš izveidoja skaņdarba aranžējumu orķestrim. 28. novembrī, Vīnē, "Synchron Stage Orchestra" atskaņoja šo skaņdarbu.

Paša viedtālruņa –"Huawei Mate 20 Pro" – loma šajā projektā bija divējāda. Pirmkārt, attēla atpazīšana analizējot ziemeļblāzmas video un nosakot dažādus gaismas parametrus - kustības ātrumu, gaismas intensitāti uc. Otrkārt, balstoties uz iepriekš apkopotu informāciju par to kā cilvēki uztver ziemeļblāzmu, pielāgot un apvienot konkrētus mūzikas fragmentus vienotā skaņdarbā.

Datu apstrādē un analizēšanā tika izmantotas Huawei mākslīgā intelekta procesora un "Google Magenta" MI programmatūras spējas. Tika radīta "pamatmūzika", kas tika papildināta ar fragmentiem, kurus sistēma izvēlējās balstoties uz video notiekošo.

Diemžēl nevar teikt, ka atliek vien pavērst telefona kameru pret naksnīgajām debesīm, lai izdzirdētu unikālu simfonisko mūziku. Vismaz pagaidām arvien ir nepieciešama mūzikas profesionāļu iesaiste, kas mākslīgā intelekta izstrādātos datus pielāgotu skatuves orķestrim un attiecīgi, publikas baudījumam.

Radītais skaņdarbs ir apmēram desmit minūtes ilgs. Pievienotajos video redzama īsa informācija par projekta tapšanu, kā arī pati radītā mūzika.

Projekta mērķis bija pierādīt mākslīgā intelekta procesora spējas, kā arī pārliecināties, ka pat tik sarežģītus uzdevumus paveikt mūsdienās spēj arī mobilās ierīces. Šis gan ir unikāls projekts un tuvākajā laikā nav plānots iemācīt visiem telefoniem sacerēt mūziku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!