Foto: Reuters/Scanpix

""Xiaomi" ierīces necenzē ne ienākošo, ne izejošo lietotāju saturu. "Xiaomi" neierobežo un neierobežos tādu lietotāju personisku rīcību kā interneta pārlūkošana, informācijas meklēšana, zvanīšana vai trešo pušu komunikācijas lietotņu izmantošana," skaidrojumā "Delfi Bizness" uzsvēra Ķīnas tālruņu ražotājs "Xiaomi", skaidrojot visā pasaulē izskanējušos Lietuvas aizsardzības ministrijas ziņojumā paustos pārmetumus, ka uzņēmuma ražotajos tālruņos iebūvēta cenzējoša programmatūra.

""Xiaomi" ciena un aizsargā visu savu lietotāju tiesības un ievēro Eiropas Savienības Vispārīgo datu aizsardzības regulu," savā skaidrojumā norāda "Xiaomi".

Jau ziņots, ka Lietuvas Aizsardzības ministrija rekomendējusi patērētājiem izvairīties no Ķīnā ražotu viedtālruņu iegādes, kā arī devusi padomu izmest tos, kas jau iegādāti, pēc tam, kad valdības ziņojumā noskaidrots, ka tajās var būt iebūvētas cenzēšanas ietaises, atsaucoties uz ziņu aģentūru "Reuters", raksta "CNN".

Eiropā populārākajos Ķīnas viedtālruņu giganta "Xiaomi" telefonos esot iebūvēta iespēja atpazīt un cenzēt tādus terminus kā "Free Tibet" (Brīvību Tibetai), "Long live Taiwan independence" (ilgu mūžu Taivānas neatkarībai) vai "democracy movement" (demokrātijas kustība), otrdien informējusi par kiberdrošību Lietuvā atbildīgā iestāde. Kopumā ierīcēs varētu būt 444 termini ķīniešu valodā, kas tiekot izsekoti un pastāvīgi atjaunināti, teikts ziņojumā.

Lai arī minētā iespēja "Xiaomi Mi 10T 5G" telefoniem Eiropas Savienības reģionā esot atslēgta, to varot jebkurā laikā attālināti ieslēgt, teikts Lietuvas Aizsardzības ministrijas Nacionālā Kiberdrošības centra ziņojumā.

"Mēs rekomendējam neiegādāties jaunus Ķīnā ražotos viedtālruņus un atbrīvoties no tiem, ka jau nopirkti, cik ātri vien iespējams," prezentējot ziņojumu medijiem, uzsvēra Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Margirs Abukevičs.

Jāatgādina, ka Ķīnas un Lietuvas attiecības pēdējā laikā ir saspringtas. Augustā Ķīna pieprasīja Lietuvai atsaukt tās vēstnieku Pekinā, un paziņoja par sava pārstāvja Lietuvā atsaukšanu, pēc tam, kad Taivāna pavēstīja, ka veidos pārstāvniecību Viļņā. Kā skaidrots Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā, uz šādu soli to pamudinājuši plāni Lietuvā atvērt Taivānas pārstāvniecību, kuras nosaukumā lietots tieši nosaukums "Taivāna" nevis "Taibeja", kā tas tiek darīts daudzās citās valstīs, lai neaizkaitinātu Pekinu.

Lietuvas Nacionālā kiberdrošības centra ziņojumā arī teikts, ka "Xiaomi" telefoni sūta šifrētus tālruņa datus serverim Singapūrā. Drošības trūkumi atrasti arī Ķīnā ražotā Huawei "P40 5G" tālrunī, bet cita Ķīnas ražotāja "OnePlus" tālrunī tie netika atrasti, teikts ziņojumā.

"Huawei" pārstāvis Baltijā ziņu aģentūrai BNS gan skaidrojis, ka tā ražotie telefoni nenosūta lietotāju datus uz ārējiem serveriem, raksta CNN.

"Šīs ziņas ir svarīgas ne tikai Lietuvai, bet visām valstīm, kur tiek lietotas "Xiaomi" iekārtas", teikts Lietuvas kiberdrošības ekspertu ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!