Foto: DELFI

Piektdien, 22.maijā, Lietuvas lidsabiedrība "Air Lituanica" pārtrauc darbību un turpmākajās dienās šīs aviokompānijas maršrutos satiksmi nodrošinās Latvijas "airBaltic", portālu "Delfi" informē uzņēmuma komunikācijas vadītāja Sandra Meškauskaite.

Šo lēmumu "Air Lituanica" pamato ar centienu minimizēt riskus, ka netiktu pildītas saistības pret tās pasažieriem. Daļu lidojumu turpmākās astoņas dienas nodrošinās Latvijas "airBaltic", bet par pārējiem maršrutiem vēl norit pārrunas.

Piektdien "Air Lituanica" nodrošinās lidojumus uz un no Amsterdamas, Parīzes un Tallinas, savukārt reisi uz Berlīni, Prāgu, Briseli un Stokholmu ir atcelti. Sākot ar sestdienu, atcelti ir visi lidojumi. Visi pasažieri, kas plānoja lidot ar šo aviokompāniju laika posmā no 22.maija līdz 29.maijam, varēs rezervēt biļeti kādā no "airBaltic" reisiem uz plānoto galamērķi.

"Mūsu mājas tirgus ir Latvija, Lietuva un Igaunija. Piedāvājot vairāk tiešo lidojumu, mēs konsolidēsim un stiprināsim savus pakalpojumus mājas tirgū. Mēs paziņojam par pirmajiem tiešajiem maršrutiem no Viļņas uz Rietumeiropu un Ziemeļeiropu, sākot ar šodienu, un pamazām izvērtēsim papildu maršrutus," informē "airBaltic" vadītājs Martins Gauss. Viņš sola, ka bez lidojumiem palikušos "airLituanica" pasažierus pirmajās dienās pēc darbības pārtraukšanas Latvijas aviokompānija glābšot, bet tālākiem lidojumiem piedāvās rezervēt jaunas biļetes par īpašu cenu.

"Šodienas notikumi Viļņā ir spēcīgs signāls tam, ka trīs Baltijas valstīm vajadzētu pielietot kopēju pieeju aviācijai, lai vislabāk atbalstītu ceļotājus, jaunu ekonomikas aktivitāti un jaunas darba vietas," uzsver Gauss.

"airBaltic" tādējādi paziņo par jaunu reisu atklāšanu no Viļņas uz Briseli, Berlīni, Parīzi, Stokholmu, Varšavu, Helnsinkiem. Līdz šim aviokompānija jau nodrošināja lidojumus no VIļņas uz Amsterdamu un Rīgu.

"airBaltic" informē, ka pēc šiem datumiem Latvijas uzņēmums grūtības nonākušās aviosabiedrības "Air Lituanica" pasažieriem piedāvās iegādāties jaunas biļetes par cenu 59-89 eiro amplitūdā.

Iepriekš vēstīts, ka Viļņas pašvaldība "Air Lituanica" nesen piešķīra 6,872 miljonus eiro, bet lidsabiedrībai bija nepieciešami vēl pieci miljonu eiro, ko dome atteicās piešķirt.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite martā paziņoja, ka pašvaldībai ir jāatsakās no "Air Lituanica", jo uzņēmums nav nebūtiski svarīgs aktīvs.

Aģentūra LETA iepriekš ziņoja, ka pēc toreizējā Viļņas mēra Artura Zuoka iniciatīvas 2012.gadā tika izveidota lidsabiedrība, ko dibināja Viļņas pašvaldība kopā ar apmēram 30 vietējiem un ārvalstu investoriem. Tolaik pašvaldība plānoja stratēģiskajam investoram pārdot 49% lidsabiedrības, tomēr līdz šim tāds investors nav atrasts.

68,73% "Air Lituanica" akciju pieder Viļņas mērijas dibinātajam uzņēmumam "Start Vilnius", bet 30,51% - kompānijai "Air Lituanica Club", kurā akcijas pieder vairāk nekā 40 fiziskām un juridiskām personām, tostarp daudziem pazīstamiem Lietuvas uzņēmumiem, piemēram, "MG Baltic Investment", "Panevežio keliai", "Vičiūnai group", "Pieno žvaigždes", "Arvi ir ko", " Lietuvos rytas", "Baltic optical disc", kā arī Lietuvas Viesnīcu un restorānu asociācijai un Lietuvas Basketbola federācijai. 0,76% kompānijas akciju pieder valsts pasta uzņēmuma "Lietuvos paštas" meitaskompānijai "Baltic Post".

"Air Lituanica" reisus sāka 2013.gada vasarā. Pašlaik tā lido no Viļņas uz Amsterdamu, Billundu, Berlīni, Briseli, Gēteborgu, Hamburgu, Malmi, Minheni, Parīzi, Prāgu, Stokholmu un Tallinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!