Foto: LETA

Turpinoties ilgstošajam AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") maksātnespējas administratora Olafa Švanka un uzņēmuma vadības konfliktam, administrators kārtējo reizi pauž bažas par maksātnespējas draudiem un naudas izsaimniekošanu situācijā, kad uzņēmums slīgst nodokļu parādos. Tikmēr "Ķekavas" vadība pārmet administratoram centienus veicināt tā pārdošanu lielākajam konkurentam - lietuviešu koncernam "KG Group", kam jau pieder divas lielākās putnu fabrikas Lietuvā.

Švanks norādīja, ka "Ķekava" izmaksā prāvus naudas līdzekļus - 270 000 latu gadā - ar uzņēmuma valdi saistītiem konsultāciju uzņēmumiem: SIA "EG Advisory", SIA "Melavil" un uzņēmumam Somijā.

Minētie līgumi gan bija saskaņoti ar "Ķekavas" padomi un administratoru, tomēr tagad Švanks uzstāj uz līgumu pārtraukšanu, apgalvojot, ka tā tiks apturēta naudas aizplūšana no uzņēmuma. Ja "Ķekava" turpinās nelietderīgi tērēt naudu, maksājot minētajiem konsultantiem, administrators būs spiests iesniegt tiesā maksātnespējas pieteikumu, brīdina Švanks. Iepriekš viens no pieteikumiem tika atsaukts, savukārt otrs tika noraidīts.

"Tiesiskā aizsardzības procesā (TAP) noteiktajai peļņai 2012.gada ceturtajā un 2013.gada pirmajā ceturksnī bija jābūt 800 000 latu, tomēr šo rādītāju uzņēmumam izdevies izpildīt tikai par 7% - faktiskais rādītājs ir 57 000 latu. Esmu norādījis valdei un padomei, ka konsultatīvo pakalpojumu līgumu turpināšana nav ne tiesiski, ne finansiāli attaisnojama," sacīja Švanks.

Savukārt "Ķekavas" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra, ka attiecīgie līgumi noslēgti, lai uzņēmumu izvestu no smagās finanšu krīzes.

"Ar šo līgumu piesaistīti atbilstošas kvalifikācijas speciālisti un "Nordea" bankas nominēta sabiedrība SIA "Realm", lai panāktu, ka process ir maksimāli caurspīdīgs un atbilstošs uzņēmuma interesēm. Uzņēmums nekad nav ne noliedzis šāda līguma esamību, ne slēpis informāciju saistībā ar to. Tuvākajā laikā valde sazināsies ar "Nordea" bankas uzņēmumu, lai pārrunātu izveidojušos situāciju un lemtu par to, kā reaģēt uz administratora "jaunatklāsmēm"," sacīja Vilcmeiers.

Jautāts, kādēļ par konsultantiem aicinātas firmas, kas tieši vai pastarpināti pieder valdes locekļiem, Vilcmeiers norādīja, ka konsultāciju sniegšanai piesaistīto uzņēmumu izvēli noteica akcionāri.

"Akcionāru izvēli apstiprināja gan "Nordea" banka kā nodrošinātais kreditors, gan administrators. Radniecībai vai statusam uzņēmumā ne vienā, ne otrā gadījumā nav nozīmes - būtiska ir darbinieku kapacitāte, spēja pildīt līgumus un efektīvi strādāt. Atlīdzinājums par padarīto darbu ir atbilstošs tirgus noteiktajām likmēm attiecīgā līmeņa un kvalifikācijas speciālistiem, kuri šajā gadījumā ir nepieciešami uzņēmumam, lai izvestu to no krīzes," sacīja Vilcmeiers.

Švanks atzīst, ka vērojami uzlabojumi uzņēmuma darbībā - palielinājies apgrozījums, peļņas procents, samazinājies zaudējumu apmērs, tomēr, viņaprāt, "tas viss ir par maz un par vēlu". Administrators norāda, ka, neskatoties uz veiktajiem maksājumiem TAP pasākumu plāna grafikā, pieaug "Ķekavas" nodokļu saistības.

"Uz TAP sākumu 2012.gada janvārī kopējās nodokļu saistības bija 4,34 miljoni latu, bet 2012.gada beigās - 4,46 miljoni latu. TAP pasākumu plāns paredzēja, ka 2012.gada laikā tiek nomaksāti 427 000 latu Valsts ieņēmumu dienestam. Tas ir izdarīts, bet vietā ir jaunas saistības 550 000 latu apmērā. Tātad "Ķekava" vēl dziļāk slīgst nodokļu parādos," sacīja administrators.

Viņš uzskata, ka patlaban vienīgā izeja no "Ķekavai" draudošā bankrota būtu piesaistīt stratēģisko investoru ar finanšu līdzekļiem un sekmīgu industrijas pieredzi.

"TAP paredz, ka "Ķekavai" ir jāvienojas ar nenodrošinātajiem kreditoriem par atlikušo 3,6 miljonu latu nomaksas grafiku. 2,1 miljona latu parāds ir ar saistītu uzņēmumu, bet 1,5 miljoni - ar citiem kreditoriem. No šiem kreditoriem ir arī atkarīgs, vai būs vienošanās par maksājumu grafiku, - cik viņi ticēs stāstam par gaišāku nākotni. Iespējams, ka "Ķekavas" īpašnieki vai ar viņiem saistītas personas piedāvās kreditoriem pārdod cesijā savas prasījumu tiesības pret "Ķekavu" par mazāku summu," prognozēja Švanks.

Savukārt Vilcmeiers pauž aizdomas, ka administrators rīkojas savtīgās interesēs, lai veicinātu uzņēmuma pārdošanu lielākajam konkurentam - lietuviešu koncernam "KG Group".

"Valdei ir pamats domāt, ka administrators turpina izmantot tam pieejamo informāciju, iespējams, savtīgu interešu realizācijai, kā arī bez uzņēmuma piekrišanas izpauž konfidenciālu informāciju trešajām pusēm par saimniecisko darbību. Vai tikai administratora pēdējā laika darbības nav saistītas ar nodrošinātā kreditora "Nordea banka" it kā slepus veikto darījumu, pārdodot savas prasījuma tiesības pret "Ķekavu" tās lielākajam konkurentam - lietuviešu uzņēmumam "Kauno Grudai"," teica Vilcmeiers.

"Nordea" pārstāvji, atsaucoties uz bankas juristu skaidrojumu, portālam "Nozare.lv" norādīja, ka, pat pieļaujot tikai teorētisku prasību tiesību pārdošanu, saskaņā ar Civillikumu cesijas rezultātā parādnieka stāvoklis nedrīkst pasliktināties. Tātad uzņēmuma parādsaistības tas neizmaina - parāda summa saglabājas līdzšinējā apmērā, pārejot pie citas personas.

Samilzušo konfliktu starp administratoru un uzņēmumu bankas pārstāvji atturējās komentēt, jo "situācija acīmredzot tiek risināta starp uzņēmumu un vadību vai īpašniekiem".

Kā jau vēstīts, Rīgas rajona tiesa 1.martā noraidīja administratora iesniegto "Ķekavas" maksātnespējas pieteikumu, līdz ar to uzņēmums tiesīgs turpināt darbību un pildīt TAP paredzētos optimizācijas procesus. Švanks "Ķekavas" maksātnespējas procesu virzīja gan šogad, gan pērn aprīlī - abas reizes nesekmīgi.

Pērn "Ķekava" apgalvoja, ka administrators saistīts ar uzņēmumu "KPF management", kurš izrādījis interesi pārņemt putnu fabriku. Turklāt "Ķekava" uzskatīja, ka arī atalgojums 60 000 latu gadā, kādu pieprasa maksātnespējas procesa administrators, veicina uzņēmuma tuvināšanu maksātnespējai, jo tiek segts no parādnieka līdzekļiem. Uzņēmums lūdza Rīgas rajona tiesai administratoru atcelt, tomēr sarunu iznākumā panāca izlīgumu ar Švanku.

Par administratora un "KPF management" iespējamo saistību Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija bija ierosinājusi disciplinārlietu, bet šogad 5.maijā to izbeidza. Tāpat "Ķekava" šā gada 6.februārī iesniedza sūdzību arī Maksātnespējas administrācijā, kas sūdzību pilnībā noraidīja. Šo lēmumu "Ķekava" pārsūdzēja tiesā. Tiesa 7.jūnijā sūdzību pilnībā atzina par nepamatotu, atzīstot, ka nav konstatējusi, ka administrators neievēro normatīvo aktu prasības vai nepilda tiesas lēmumu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Ķekavas" apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies par 15%, sasniedzot 23,1 miljonu latu salīdzinājumā ar 20,04 miljonu apgrozījumu iepriekšējā gadā. Uzņēmuma zaudējumi pērn samazinājušies līdz 0,5 miljoniem latu salīdzinājumā ar 4,01 miljonu lieliem zaudējumiem 2011.gadā. Uzņēmums nodarbina 639 darbiniekus.

Lietuvas koncernā "KG Group" ietilpst uzņēmumi "Kauno Grudai" ("Kauņas grauds"), "Vilniaus paukstynas" ("Viļņas putnu fabrika") un "Kaisiadoriu paukstybas" ("Kaišadores putnu fabrika"). Kompānijas kopējais apgrozījums pērn, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, audzis par 14,5% un bija 1,4 miljardi litu jeb 280 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!