Foto: LETA

Ar zīmolu "Dinaz" strādājošais degvielas mazumtirgotājs
"RusLatNafta" un 22 ar to saistīti uzņēmumi, iespējams, izvairoties no nodokļu nomaksas un krāpjoties, valstij nodarījuši 1,37 miljonu eiro zaudējumus. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde par šī grupējuma darbībām sākusi kriminālprocesu un uzlikusi arestu šo uzņēmumu kapitāldaļām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde pērnā gada 24.novembrī uzsākusi kriminālprocesu par vairāku savstarpēji saistītu personu izdarītu krāpšanu lielā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kas īstenota Latvijas un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu teritorijā, organizējot vairāku uzņēmumu darījumu dokumentu noformēšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem un saņemot par šiem izdomātajiem darījumiem naudas summas.

Šādā veidā valstij nodarīto zaudējumu apmērs sasniedz 1 371 346 eiro. To veido izkrāptais pievienotās vērtības nodoklis.

Grupa no Latvijas izvedusi preces un mainījusi to īpašniekus, izmantojot (ES) dalībvalstīs reģistrētus uzņēmumus. Vēlāk šīs preces atkal atvestas uz Latviju un te pārdotas. Preces realizētas, izmantojot kases sistēmu nepilnības: proti, veicot šķietamu uzskaiti, tomēr faktiski pārdošana nav atspoguļota VID iesniedzamajās deklarācijās un grāmatvedībā.

Jāpiebilst, ka "melno kases aparātu" izstrādātājs "Brio Engineering", kas figurējis "Gan Bei" skandālā un kas iepriekš savā interneta mājaslapā kā vienu no saviem klientiem bija norādījis arī "Dinaz" degvielas uzpildes stacijas.

Lai izvairītos no tā, ka tiek mainīti shēmā iesaistīto uzņēmumu īpašnieki un amatpersonas, VID lūdzis Uzņēmumu reģistram noteikt visa veida pārreģistrācijas aizliegumu kopumā 23 uzņēmumam. Kā liecina "Lursoft" datu bāzē pieejamie dati, Uzņēmu reģistrs šo lūgumu šonedēļ arī izpildījis.

Arestēto uzņēmumu sarakstā ir "RusLatNafta" un ar to saistītie uzņēmumi - ar "Dinaz" zīmolu strādājošo degvielas staciju īpašnieki, to apsaimniekotāji, degvielas vairumtirgotāji. Visu uzņēmumu īpašnieces ir ārzemēs reģistrētas kompānijas.

Finanšu policijas pārvalde lēmumā par kapitāldaļu arestu norāda, ka šīs firmas "un to darījumu partneri, un ar tiem saistītas personas iesaistīti aizdomīgos darījumos bez saimnieciska nolūka, ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā starptautiskā organizētā grupā".

Par "Dinaz" grupas izveidotājiem pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā tiek uzskatīts Nikolajs Jermolajevs, Viktors Busels, Jevgēņijs Hlopoks un Genādijs Stankēvičs. Vēlāk gan uzņēmējus šķēluši dažādi strīdi un savstarpējas tiesvedības.

Tāpat pār uzņēmumu ēnu metuši tā nodokļu parādi, tostarp nepatikšanas bija arī kādreizējam VID vadītājam Andrejam Sončikam, kurš stājās tiesas priekšā saistībā ar aptuveni 20 miljonu latu nodokļu parādu, ko VID neiekasēja no kompānijas "Dinaz nafta".

Aizliegumi noteikti uzņēmumiem "Euro Energo Company", "Aparts", "Space", "Omega Holding", "RusLatNafta", "Eskāda", "Kador Group", "Sintez Oil Refinery", "Beaton", "Brackley", "Ekagroup", "Evalla", "Felster", "Lapa Invest", "Prim Set", "Rikano", "Robprod", "Sensanix", "Shelton", "Valimar", "Danfort", "Alpha AF" un "Amber Tea 2".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!