Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) kā valsts kapitāla daļu turētāja AS "Rīgas siltums" neatbalstīja uzņēmuma valdes sagatavoto priekšlikumu reorganizācijas ceļā "Rīgas siltumam" pievienot SIA "Rīgas BioEnerģija" un pārņemt tās kredītsaistības, portāls "Delfi" uzzināja EM.

Kā norāda EM, "Rīgas BioEnerģijas" pēc publiski pieejamās informācijas ir 24,5 miljoni eiro.

Uzņēmuma reorganizācijas īstenošanai bija nepieciešama abu lielo "Rīgas siltuma" akcionāru – Rīgas pilsētas un valsts, EM personā,– piekrišana. Tā kā EM balsoja pret šāda darījuma īstenošanu, akcionāru sapulce lēma par reorganizācijas neatbalstīšanu.

EM pārstāvis "Rīgas siltuma" padomē Kaspars Lore jau vairākkārt paudis bažas par uzņēmuma investīciju projekta "Rīgas BioEnerģija" lietderīgumu un potenciālo konkurētspēju. Iepazīstoties ar "Rīgas siltuma" valdes nepilnīgi sniegto informāciju par "Rīgas BioEnerģijas" investīciju projektu –katlumāju Rencēnu ielā 16 un Vietalvas ielā 5 – realizāciju un pirmā pusgada darbības rezultātiem pēc Rencēnu ielā esošās katlumājas nodošanas ekspluatācijā, Lore nav guvis pārliecību par investīciju projekta dzīvotspēju.

Kā atgādina EM, lēmumprojekts par "Rīgas siltuma" reorganizāciju, tam pievienojot neveiksmīgo investīciju projektu "Rīgas BioEnerģija", tika skatīts arī uzņēmuma padomē sēdē, kurā EM pārstāvja viedoklis netika ņemts vērā.

EM, atsaucoties uz "Rīgas BioEnerģijas" operatīvajiem darbības radītājiem, norāda, ka uzņēmums strādā ar zaudējumiem un sagaidāms, ka tie varētu arī pieaugt. Salīdzinot investīciju projekta biznesa plānā paredzēto ar faktisko šā brīža situāciju, rodas būtisks risks "Rīgas siltumam" atgūt aptuveni 12 miljonu eiro lielās investīcijas, lēš EM, piebilstot, ka katlumājas būvniecība Vietalvas ielā vēl vispār nav sākta.

Lai izpildītu iepriekšminētās kredītsaistības un atgūtu "Rīgas BioEnerģijas" katlumājas izveidē vēl papildu ieguldītās investīcijas vismaz 12 miljonu eiro apmērā, līdzekļi būtu jāiegūst no siltumenerģijas patērētājiem, kas varētu rezultēties siltumenerģijas cenu palielināšanā Rīgā. Tāpat EM skaidro, ka pēc šādas reorganizācijas veikšanas izsekojamība investīciju atmaksai praktiski nebūs iespējama.

"Rīgas siltums" 2014. gada 16. decembrī kopā ar SIA "Enerģijas Risinājums.RIX" dibināja SIA "Rīgas BioEnerģija" ar mērķi realizēt divu biokurināmo katlumāju būvniecību Rīgā – Rencēnu ielā 16 un Vietalvas ielā 5 – un saražotās siltumenerģijas realizāciju Rīgas pilsētas centralizētajā siltumapgādē, proti, pārdot "Rīgas siltumam".

EM izvirzītais "Rīgas siltuma" padomes loceklis Lore jau pērnā gada nogalē vērsa AS "Rīgas siltums" akcionāru – Ekonomikas ministrijas, Rīgas pilsētas domes, "Enerģijas Risinājums.RIX" un VAS "Latvenergo" – uzmanību uz iespējamā "Rīgas BioEnerģijas" akciju iegādes darījuma neatbilstību "Rīgas siltuma" interesēm, norādot, ka piedāvātā darījuma summa par aptuveni 25% ir lielāka nekā summa, par kuru "Enerģijas Risinājums.RIX" 2017. gada jūnijā pārdeva 50% "Rīgas BioEnerģijas" kapitāla daļu.

Neskatoties uz to, "Rīgas siltuma" valde pagājušā gada 7. decembrī un padome pagājušā gada 15. decembrī lēma izmantot "Rīgas siltuma" pirmpirkuma tiesības "Rīgas BioEnerģijas" 50% kapitāla daļu (38990 pamatkapitāla daļu) iegādē, tādējādi kļūstot par 100% šī uzņēmuma pamatkapitāla daļu turētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!