Foto: Publicitātes attēli
Daudzfunkcionālajā tirdzniecības, biroju un izklaides centrā "Zunda" Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītājs "Akropolis Group" plāno investēt līdz 100 miljoniem eiro (70 miljoniem latu), sacīja "Akropolis Group" Attīstības departamenta vadītājs Arvīds Tīla.

"Prognozējam, ka kopējās investīcijas projektā varētu būt līdz 100 miljoniem eiro (70 miljoniem latu), lielākā daļa no šīs naudas ir paredzēta būvdarbiem. Taču šie skaitļi ir tikai prognoze. Iespējamas nozīmīgas ekonomiskās pārmaiņas, jo īpaši, ja tās būs saistītas ar būvniecības un banku finansēšanas nosacījumiem, var būtiski mainīt šo projektu īstenošanu un nepieciešamo investīciju apjomu," sacīja Tīla.

Daudzfunkcionālā tirdzniecības, biroju un izklaides centra "Zunda" būvniecību agrākās Rīgas lauksaimniecības mašīnu rūpnīcas teritorijā Daugavgrīvas ielā 31 "Akropolis Group" plāno sākt 2013.gadā un saskaņā ar tagadējiem plāniem tā var tikt pabeigta 2014.-2015.gadā, sacīja Tīla.
"Būvdarbu sākums būs atkarīgs no tā, kādos termiņos tiks pabeigti Daugavgrīvas ielas infrastruktūras sakārtošanas darbi, ko patlaban Rīgas pašvaldība veic šajā rajonā. Patlaban ir paredzēts, ka infrastruktūra tiks sakārtota līdz 2013.gadam," skaidroja Tīla.

Viņš piebilda, ka jau šogad paredzēts izsludināt konkursu par daudzfunkcionālā centra "Zunda" būvniecību.

Patlaban jau notiek vecās lauksaimniecības mašīnu rūpnīcas ēku nojaukšanas darbi, taču tas nenozīmē, ka jau ir sākusies daudzfunkcionālā centra "Zunda" būvniecība, skaidroja Tīla. "Mums jānojauc šīs ēkas atbilstoši Rīgas domes noteikumiem. Tas uzlabos pilsētvides ainavu un, protams, atbrīvos vietu būvniecībai nākotnē," piebilda Tīla.

Jautāts, vai "Akropolis Group" jau ir zināmi potenciālie jaunā daudzfunkcionālā centra enkurnomnieki, Tīla atbildēja, ka sarunas ar nomniekiem jau notiek, bet vēl esot mazliet pāragri runāt par šo sarunu rezultātiem.

Tiesa, informācija "Akropolis Group" mājaslapā liecina, ka daudzfunkcionālajā centrā "Zunda" atradīsies "Maxima XXX" lielveikals ar tirdzniecības platību 7200 kvadrātmetri.

Informācija "Akropolis Group" mājaslapā liecina, ka daudzfunkcionālā centra "Zunda" tirdzniecībai iznomājamā platība paredzēta 92 000 kvadrātmetru, bet biroju telpas aizņems 91 000 kvadrātmetru. Kopējā daudzfunkcionālā centra platība būs 183 000 kvadrātmetru.

Daudzfunkcionālajā centrā paredzēts arī kinoteātris ar desmit kinozālēm un boulinga centrs ar 20 celiņiem.

Iepriekš "Akropolis Group" plānoja uzcelt tirdzniecības centru "Akropole" Maskavas ielā, taču 2009.gada vasarā ekonomiskās krīzes dēļ šī būvniecības iecere tika atlikta.

Jautāts, vai kādreiz tiks realizēts arī Maskavas ielas projekts, Tīla sacīja, ka "Akropolis Group" abus projektus - Daugavgrīvas un Maskavas ielas - vērtē kā vienlīdz daudzsološus un redz ekonomisko potenciālu, lai attīstītu tos Rīgā.

Jau ziņots, ka Pārdaugavā starp Zunda kanālu un Daugavgrīvas ielu plānots attīstīt jaunu, daudzfunkcionālu biroju un tirdzniecības vietu kompleksu "Zunda", kura projektu 2010.gada oktobrī izskatīja Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija.

Daudzfunkcionālo centru paredzēts būvēt 11 hektārus lielā platībā starp Daugavgrīvas ielu, jaunizveidoto Nameja krastmalu un saskaņā ar ieceri no jauna projektējamu ielu. Projekta autori ir SIA "Graf X".

Saskaņā ar projekta attīstītāju - "Akropolis Group" struktūrā iekļauto uzņēmumu SIA "Daugavgrīvas NIP" - ieceri tiks būvēts objekts, kas aizņems visu šo teritoriju. Daugavgrīvas iela patlaban atrodas ievērojami augstāk par Nameja krastmalu, un apbūvējamajā teritorijā paredzēts saglabāt esošo reljefu virzienā no Daugavgrīvas ielas līdz Zunda kanālam. Tas nozīmē, ka Nameja krastmalas pusē kompleksam būs lielāks stāvu skaits nekā Daugavgrīvas ielas pusē.

Objektam paredzēts dažāda augstuma apjoms - pamatā būs četri stāvi, virs kuriem uz jumta iecerēts veidot apzaļumotu, gājējiem publiski pieejamu teritoriju. Virs tās iecerēts veidot dažāda augstuma ēkas - no deviņiem līdz 12 stāviem.

Nameja krastmalu paredzēts padarīt par gājējiem draudzīgu - tajā gan plānota arī transporta plūsma, taču iecerēts, ka tā nebūs intensīva - tikai ēkās esošo biroju vai tirdzniecības vietu darbības nodrošināšanai. Galvenā transporta plūsma arī turpmāk tiks saglabāta pa Daugavgrīvas ielu.

Iecerēts, ka pie jaunā daudzfunkcionālā centra Zunda kanālā tiks izvietoti sezonāli peldoši objekti un jahtu piestātne. Tāpat tiks uzbūvēts gājēju tilts pār Zunda kanālu, taču konkrētu tā atrašanās vietu projekta attīstītāji vēl nav izvēlējušies. Šis tilts tiks veidots, sasaistot jauno centru ar Ķīpsalu. Projekta attīstītāji norāda, ka ņemta vērā arī Daugavas kreisā krasta attīstības koncepcija, virs jaunbūvējamā centra apzaļumotā jumta pa galveno gājēju aleju varēs redzēt Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luterisko baznīcu.

Gar Nameja ielu paredzēts izvietot telpas ar publisku funkciju - piemēram, kafejnīcas, bankas, tirdzniecības vietas. Apakšējos stāvos tiks izvietota autostāvvieta, centra malā pie Nameja krastmalas stāvvieta nebūs redzama, jo tur tiks izvietotas vietas ar publisko funkciju.

"Akropolis Group UAB" ir viens no lielākajiem nekustamā īpašuma un tirdzniecības centru attīstītājiem Lietuvā, kur patlaban darbojas četri daudzfunkcionāli šīs kompānijas centri Viļņā, Kauņā, Klaipēdā un Šauļos. "Akropolis Group UAB" fokusējas uz daudzfunkcionālu centru, liela mēroga projektu attīstību Baltijas valstīs un Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!