Apdrošināšanas sabiedrības pērn Latvijā prēmijās parakstīja 394,61 miljonu eiro, kas ir par 5,7% vairāk nekā 2015. gadā, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotā informācija.

Savukārt atlīdzībās apdrošinātāju klienti Latvijā saņēmuši 247,8 miljonus eiro, kas ir par 14% vairāk nekā 2015. gadā. Apdrošinātāju asociācija vērš uzmanību, ka tā ir līdz šim lielākā apdrošināšanas sabiedrību klientiem Latvijā atlīdzībās izmaksātā summa.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins vērtē, ka pagājušajā gadā apdrošināšanas nozarē bija saprātīgs izaugsmes temps. Pērn turpinājās jau vairākus gadus nozarē novērojamā tendence, ka klientiem izmaksāto atlīdzību apjoms aug straujāk nekā parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms.

Pēc parakstīto prēmiju apmēra 2016. gadā lielāko īpatsvaru apdrošināšanas tirgū – 24,7% – veidoja dzīvības apdrošināšana. Parakstīto prēmiju apjoms šajā apdrošināšanas veidā pērn sasniedza 97,5 miljonus eiro, un tas ir 8,1% pieaugums pret 2015. gadu.

Apdrošinātāju asociācija norāda, ka dzīvības apdrošināšanas īpatsvars tirgū joprojām ir zems, tas nav pat pietuvojies Eiropas valstu rādītājiem. "Rietumeiropā dzīvības apdrošināšana aizņem 50–70% no apdrošināšanas tirgus. Uzkrājumu veidošanas tradīcija tur ir senāka, arī cilvēku vērtību sistēma un domāšana ir atšķirīga – vispirms viņi apdrošina dzīvību un tikai tad mantu. Mūsu ieradumi joprojām apliecina cilvēku domāšanu īstermiņā, neapdrošinot savu dzīvību par labu palicējiem, ja dzīvē atgadās neparedzētais, kā arī neveidojot uzkrājumus bērniem," uzsver Abāšins.

Pēc parakstīto prēmiju apjoma otrs lielākais segments 2016. gadā bija veselības apdrošināšana – 18,8% no kopējā apdrošināšanas tirgū parakstīto prēmiju apmēra. Veselības apdrošināšanā pērn bija samērā strauja izaugsme – prēmijās parakstīti 74 miljoni eiro, kas ir par 10,1% vairāk nekā 2015. gadā.

Pēc parakstīto prēmiju apjoma pērn Latvijas apdrošināšanas tirgū trešais lielākais segments bija sauszemes transporta jeb KASKO apdrošināšana – 17,9%. Pērn prēmijās parakstīti 70,63 miljoni eiro, un tas ir par 5,8% vairāk nekā 2015. gadā.

Ceturtais lielākais segments pēc parakstīto prēmiju apmēra bija obligātā transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana jeb OCTA, kas ir 14,4% no kopējā apdrošināšanas tirgū parakstītā prēmiju apmēra. 2016. gadā OCTA segmentā prēmijās parakstīti 56,87 miljoni eiro, un tas ir par 0,4% vairāk nekā 2015. gadā parakstīto prēmiju apmērs.

Piektais lielākais segments pēc parakstīto prēmiju apmēra bija īpašuma apdrošināšana, šajā segmentā prēmijās parakstīti 54,09 miljoni eiro. Īpašuma segmentā parakstīto prēmiju apmērs audzis par 5,6% salīdzinājumā ar 2015. gadu.

Savukārt pēc izmaksāto atlīdzību apmēra 2016. gadā lielākie apdrošināšanas veidi bija veselības apdrošināšana, KASKO, dzīvības apdrošināšana, OCTA un īpašuma apdrošināšana.

Veselības apdrošināšanā klienti pērn atlīdzībās saņēma 55,84 miljonus eiro, kas ir par 11,6% vairāk nekā 2015. gadā. Arvien vairāk darba devēju izvēlas motivēt savus darbiniekus, iegādājoties viņiem veselības apdrošināšanas polises, secina Apdrošinātāju asociācija.

Transportlīdzekļu apdrošināšanas – OCTA un KASKO – statistika rāda, ka pagājušajā gadā klientiem izmaksāto atlīdzību apjoms audzis divas reizes straujāk nekā parakstīto prēmiju apjoms, kas ir laba ziņa klientiem, taču tas jau ilgstoši uztrauc apdrošinātājus. "OCTA ir apdrošinātāju zobu sāpes, un nu jau arī KASKO draud par tādām kļūt," secina Abāšins.

KASKO segmentā pērn klientiem Latvijā izmaksāti 51,72 miljoni eiro, kas ir par 9,7% vairāk nekā 2015. gadā. OCTA segmentā pērn atlīdzībās izmaksāti 46,38 miljoni eiro, kas ir par 12,2% vairāk nekā 2015. gadā.

Dzīvības apdrošināšanā atlīdzībās klienti saņēmuši 51,55 miljonus eiro, kas ir par 15,4% vairāk nekā 2015. gadā.

Īpašumu apdrošināšanā atlīdzībās 2016. gadā izmaksāti 26,01 miljons eiro, kas ir par 9,2% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Apdrošinātāju asociācija vērš uzmanību, ka ģeopolitiskās situācijas dēļ par 0,2% samazinājies ceļojumu apdrošināšanā parakstīto prēmiju apjoms. Abi lielākie masu atpūtas tūrisma galamērķi – Ēģipte un Turcija – tūristiem joprojām nav vilinoši terorisma draudu dēļ, tāpēc turpmāku šīs apdrošināšanas sektora izaugsmi ietekmēs galvenokārt politiskā situācija.

Ceļojumu apdrošināšanā pērn parakstītas prēmijas 9,52 miljonu eiro apmērā, savukārt atlīdzībās izmaksāti 2,78 miljoni eiro.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas sniegtā informācija balstīta sākotnējos SKDS apkopotajos dati par četru riska apdrošinātāju ("Balta", "Baltijas Apdrošināšanas nams", "BTA Baltic" un "Baltikums"), sešu ārvalstu riska apdrošinātāju filiāļu ("Compensa", "Ergo", "Gjensidige", "If apdrošināšana", "Seesam", "Swedbank P&C"), kā arī divu dzīvības apdrošinātāju ("CBL Life" un "SEB Dzīvības apdrošināšana") un četru ārvalstu dzīvības apdrošinātāju filiāļu ("Compensa Life", "Ergo Life", "Mandatum Life" un "Swedbank Life") darbības rezultātiem Latvijas teritorijā. OCTA apdrošināšanas veidā izmantoti Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!