Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa ierosinājusi lietu strīdā starp AS "Reversed", AS "Rīgas kinostudija" un tās amatpersonām par zaudējumu piedziņu, informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Pagaidām lietas izskatīšanas datums gan vēl nav noteikts. Augstākā tiesa (AT) marta beigās atcēla apgabaltiesas 14.janvāra lēmumu par prasības pieteikuma nepieņemšanu un nosūtīja jautājumu jaunai izskatīšanai.

Atbildētāji šajā prasības pieteikumā ir "Rīgas kinostudijas" tagadējais valdes priekšsēdētājs Armands Liberts, Ieva Romanova, Gvido Straube, Jolanta Treile, Gints Grīnbergs, Ieva Krūmiņa, Vents Horsts, Rinalds Bērziņš un Ivars Seleckis.

Kā iepriekš paskaidroja zvērinātu advokātu biroja "Kaniņa, Šlitke un Snipe" advokāts Normunds Šlitke, prasība ir celta, lai atgūtu visu "Rīgas kinostudijas" mantu un filmas, kas tika ieķīlātas Liberta personīgo darījumu veicināšanai, tādā veidā nodarot sabiedrībai zaudējumus vairāku miljonu latu apmērā. Līdz ar to prasība vērsta pret padomi un valdi, kuriem par nodarītajiem zaudējumiem ir jāatbild solidāri. Kā norādīja Šlitke, prasība ir celta par labu "Rīgas kinostudijai", lai tā varētu norēķināties ar saviem kreditoriem.

Sākotnēji pieteikums apgabaltiesā netika pieņemts, jo tajā tika konstatēti nelieli trūkumi. Savukārt šoreiz tiesa uzskatīja, ka ar prasību vērsties var tikai uzņēmuma administrators, nevis citu kreditoru administrators.

Savukārt Liberts norādīja, ka šī ir kārtējā sūdzība no kreditoru puses par it kā nodarītiem zaudējumiem.

"Rīgas kinostudija" bija noslēgusi apšaubāmus līgumus, ar kuriem tai piederošā manta ir ieķīlāta sabiedrības padomes locekļa personīgo darījumu nodrošināšanai, toreiz informēja SIA "Leasing&Factoring AB" pārstāvji. Lai gan uzņēmumam tieša sakara ar "Rīgas kinostudiju" neesot, taču tas pārstāv vairākas kredītiestādes, kurām ir tiesvedība ar "Rīgas kinostudijas" padomes locekli Libertu.

Uzņēmuma rīcībā esošā informācija liecināja, ka pērn martā "Rīgas kinostudija" devusi galvojumu vairāk nekā trīs miljonu eiro (vairāk nekā divu miljonu latu) apmērā divu mazpazīstamu, ar "Rīgas kinostudiju" formāli nesaistītu komersantu savstarpēju darījumu izpildei, tādā veidā apzināti uzņemoties neizpildāmas saistības.

Galvojuma nodrošināšanai ieķīlāta "Rīga kinostudijas" manta. Galvojums vēlāk tika aizstāts ar aizdevumu, "Rīgas kinostudijai" pilnībā uzņemoties sveša komersanta saistības vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā, tādējādi kļūstot faktiski maksātnespējīgai. Tam komercķīlas veidā ieķīlāti "Rīgas kinostudijas" pamatlīdzekļi, krājumi un nemateriālie ieguldījumi, tātad arī autortiesības uz filmām.

Horsts bija parakstījis galvojuma līgumu, ar kuru "Rīgas kinostudijas" mantu - filmu uzņemšanas aprīkojumu, rekvizītus, tērpus, un, iespējams, arī pašas filmas, kuru starpā ir tautā iemīļotie "Vella kalpi", "Sprīdītis", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" - ieķīlājis par labu SIA "Latvijas Elektronisko dokumentu arhīvs", galvojot par SIA "Alūksnes 5" parāda izpildi par kopējo summu 3 160 000 eiro (2 220 860 lati).

"Alūksnes 5" īpašniece esot "Rīgas kinostudijas" padomes locekļa Armanda Liberta māte.

Janvāra beigās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa noraidīja "Rīgas kinostudijas" maksātnespējas pieteikumu, ko tiesā iesniedza jau minētais uzņēmums "Šmerļa terases", kā arī "VK Estate", ar kuru "Rīgas kinostudijas" īpašuma strīdi ilgst jau gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!