Foto: F64
Nākamo sešu mēnešu laikā darba tirgus turpinās izaugsmi, secināts interneta personāla atlases uzņēmuma SIA "CV-Online Latvia" novembrī veiktajā darba devēju aptaujā, kurā piedalījās 184 uzņēmumi no visas Latvijas.

72% aptaujāto Latvijas uzņēmumu tuvākā pusgada laikā plāno izsludināt jaunas vakances. 2010. gada attiecīgajā laika posmā šādas prognozes izteica 56% aptaujāto uzņēmumu, savukārt 2009.gadā – vien 46% uzņēmumu. Visvairāk jaunu vakanču plānots izsludināt pārdošanas un klientu apkalpošanas (33%), IT (14%), administratīvā darba un asistēšanas (13%) jomās. 10% aptaujāto uzņēmumu norāda, ka jaunus darbiniekus plāno piesaistīt ražošanas sektorā.

Gandrīz trešdaļa uzņēmumu plāno piesaistīt 1-2 jaunus darbiniekus, savukārt 20% aptaujāto atzīmē, ka plāno piesaistīt 3-4 jaunus darbiniekus. Šogad par 6% vairāk (kopsummā 13%) ir tādu uzņēmumu, kas plāno nākamajā pusgadā pieņemt darbā desmit un vairāk darbinieku.

41% uzņēmumu jaunu darbavietu plānošanu pamato ar uzņēmuma paplašināšanos. Šogad šādu iemeslu min par 8% vairāk uzņēmumu nekā pagājušā gada attiecīgajā laika posmā. Savukārt 30% uzņēmumu jaunu vakanču veidošanos saista ar novērojumiem un prognozēm par darbinieku rotāciju, kas ir par 12% vairāk nekā pērn.

Par 20% pieaudzis to uzņēmumu skaits (kopumā 47%), kas atzīst, ka jaunus darbiniekus šodien atrast ir grūtāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā laika periodā. Visgrūtāk darbinieku atlases process uzņēmumos norit pārdošanas un klientu apkalpošanas, IT un ražošanas jomas speciālistu piesaistē.

Aivis Brodiņš, CV-Online Latvia biznesa attīstības vadītājs, komentējot aptaujas rezultātus, norāda: "Lai arī 2012.gadā eksperti prognozē ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanos, arī nākamajā gadā uzņēmumi ļoti aktīvi meklēs jaunus darbiniekus, lai nodrošinātu savu attīstību un nosprausto biznesa mērķu sasniegšanu. Ņemot vērā, ka darba devēju pieprasījums pēc noteiktiem speciālistiem nesaskan ar piedāvājumu no darba meklētāju puses, sagaidāms, ka atbilstošu darbinieku atrašana kļūs par vēl lielāku izaicinājumu uzņēmumiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!