Foto: LETA
Pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" meitasuzņēmuma "Aqua Riga" fasētais dzeramais ūdens veikalos būs pieejams aptuveni pusgadu vēlāk, nekā plānots, - puslitra un 1,5 litru pudeles nonāks pārdošanā tikai vasaras sākumā, jūnijā. "Aqua Riga" valdes priekšsēdētāja Ineta Zalāne atzina, ka sākotnējās prognozes par projekta virzību bijušas pārāk optimistiskas.

Sīkāk par produktu Zalāne izvairās stāstīt, jo patlaban ir izstrādāts zīmols un iesniegti dokumenti Patentu valdē preču zīmes reģistrēšanai. Tas varētu aizņemt aptuveni divus mēnešus, bet līdz nepieciešamo apliecinājumu saņemšanai, ka zīmols ir aizsargāts, tas publiskajā telpā nedrīkstot parādīties.

Zalāne skaidroja, ka plāna izpilde nobīdījusies, jo ievilkušās sarunas ar piegādātājiem par vēlamās tehnikas un iekārtas iegādi: "Viens jautājums ir tehnikas nodrošinātā kapacitāte, otrs - cik tas maksā. Ūdens pildīšanas un ražošanas iekārtām cena ir proporcionāla jaudai," uzsvēra uzņēmuma vadītāja. "Aqua Riga" plānojusi iegādāties tehniku, kas spētu saražot 4000 līdz 6000 pudeļu stundā. Lai iekļautos plānotajās izmaksās, kā ekonomiskākais un izdevīgākais piedāvājums izvēlēta iekārta, kas spēj ražot 4000 pudeļu stundā.

Projekta investīcijas nepārsniegšot iepriekš minētos 300 000 latu. "Nav pamata no tā atkāpties, un mūsu dibinātājs, mātesuzņēmums "Rīgas ūdens", arī nav akceptējis lielākas izmaksas. Bijām pārāk optimistiski - nebija iespējams tik ātri atrast tādas iekārtas šādos cenu griestos," atzina Zalāne. Par veiksmes stāstu viņa uzskata faktu, ka līgums šobrīd jau ir gatavs parakstīšanai, taču atbilstošās iekārtas salikšanai būs nepieciešami vēl divi līdz trīs mēneši pēc līguma noslēgšanas. Vēl pirms pamatprodukta nonākšanas tirgū "Aqua Riga" varētu sākt izplatīt ūdeni piecu litru iepakojumā.

Kā ziņots, uzņēmuma dibināšanā plānots ieguldīt 300 000 latu, no kuriem 105 000 latu ir pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" finansējums, bet pārējie - kredītiestāžu līdzekļi. Aizdevuma summu un nosacījumus Zalāne neatklāja.

Sākotnēji "Aqua Riga" fasētais ūdens tiks izplatīts Latvijas tirgū, par ko jau esot panāktas vienošanās ar lielākajām veikalu ķēdēm - "Rimi", "Maxima", "Tops", "Iki", kas sadarbojas arī ar mazajiem veikaliņiem, kā arī ar degvielas uzpildes stacijām.

"MAxima" gan norāda, ka tik konkrēti apgalvojumi par jaunā produkta izplatīšanu veikalu tīklā vismaz pašlaik ir pāragri, jo ražotāji vēl nemaz nav vērsušies pie "Maxima" ar konkrētu piedāvājumu, tāpēc nav bijusi iespēja nedz to izskatīt, nedz tam piekrist vai nepiekrist.

Savukārt ārzemju tirgu plānots iekarot piesardzīgi un pakāpeniski, sākot ar Krievijas pierobežu un Kaļiņingradu. Interesi par produkti izrādījuši arī japāņu uzņēmēji, kuri esot bijuši sajūsmā par ūdens kvalitāti, taču Zalāne uzsvēra, ka "šeit jābūt ļoti saprātīgiem, jo vēl neizpētīti ir transporta un loģistikas jautājumi un izmaksas.

Uzņēmuma vadītāja iepriekš sacīja, ka uzņēmuma ražotais ūdens Latvijas veikalos varētu nonākt jau decembra, vēlāk - februāra nogalē. Tā cena varētu būt 15-18 santīmu robežās par vienu litru bez pievienotās vērtības nodokļa, savukārt maksimālā ražošanas jauda plānota 23 miljoni litru ūdens gadā, kas vietējam ražotājam ir liels daudzums.

Kā ziņots, "Aqua Riga" kā pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" meitasuzņēmums Uzņēmumu reģistra Komercreģistrā reģistrēts 28.augustā, izraisot plašas debates par to, vai pašvaldībai vajadzētu iesaistīties privātā uzņēmējdarbības sektorā, un raisot bažas, ka tādējādi tiks kropļota konkurence.

Uzņēmuma vienīgā valdes locekle ir Zalāne, "Aqua Riga" apmaksātais pamatkapitāls - 105 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!