Foto: LETA

Jau otro gadu pēc kārtas augstākos rezultātus "Ilgtspējas indeksā" sasniedza AS "Aldaris" un AS "Latvenergo", informēja Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtā.

Šogad "Ilgtspējas indeksā" novērtējumu pilnībā veica 42 Latvijas uzņēmumi, kas novērtēja savu sniegumu attiecībā uz stratēģisko plānošanu, tirgus attiecībām, darba vidi, attieksmi pret vidi un vietējo kopienu. Dalībnieku vidū arī šogad bija mazs valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību īpatsvars.

"Ilgtspējas indeksa" bronzas kategorijai kvalificējās divi uzņēmumi, sudraba - 25, zelta - 11, savukārt augstāko novērtējumu un platīna godalgai kvalificējās divi uzņēmumi - "Aldaris" un "Latvenergo".

Šogad zelta kategorijā kvalificējās SIA "ABB", SIA "Cemex", AS "Cēsu alus", SIA "Grifs AG", AS "Latvijas Loto", SIA "Neste Latvija", SIA "Olympic Casino Latvia", SIA "Rimi Latvia", AS "SEB banka", AS "Swedbank" un SIA "Ventspils Nafta termināls".

Sudraba kategorijā kvalificējās AS "4Finance", VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija", SIA "Coca-Cola HBC Latvia", AS "Danske Bank" filiāle Latvijā, AS "Daugavpils siltumtīkli", SIA "DHL Latvia", SIA "Exigen Services Latvia", SIA "GlaxoSmithKline Latvia", SIA "Konekesko Latvija", VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", AS "Latvijas balzams", VAS "Latvijas Dzelzceļš", SIA "Liepājas RAS", SIA "Livonia Print", ''Nordea Bank Finland Plc'' Latvijas filiāle, SIA "PriceWaterhouseCoopers", VAS "Rīgas siltums", Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola, Rīgas Tehniskā universitāte, AS "Severstaļlat", AS "Siguldas būvmeistars", VAS Starptautiskā lidosta "Rīga", SIA "Ventspils reiss", SIA "VTU Valmiera" un SIA "ZAAO".

Savukārt bronzas kategorijā kvalificējās AS "Baltic International Bank" un SIA "LatRosTrans".

"Lai gan indeksa rezultāti apliecina, ka privātā sektora uzņēmumi joprojām ir līderi attiecībā uz stratēģisku un atbildīgu biznesa vadību, tomēr tieši valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām ir svarīgi būt paraugam un demonstrēt atbildīgu pieeju. Joprojām ceram, ka valsts sekmēs plašāku savu kapitālsabiedrību pārstāvniecību arī Ilgtspējas indeksā," atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, norādot, ka šogad novērtējumu veica tikai septiņas valsts kapitālsabiedrības.

Augstāko sniegumu uzņēmumi ir uzrādījuši sabiedrības sadaļā, sasniedzot 81,2%, savukārt zemākais sniegums ir palicis nemainīgs jau otro gadu pēc kārtas darba vides sadaļā - 69%. Zemais snieguma rādītājs darba vides sadaļā papildina pētījumu kompānijas TNS veiktās aptaujas datus, kurā 47% no Latvijas iedzīvotājiem darba apstākļus Latvijā novērtēja kā sliktus. 43% iedzīvotāju atzina, ka darba apstākļi ir saglabājušies tādi paši, bet 28% norādīja, ka tie ir pasliktinājušies.

"Ilgtspējas indeksā" īpaša uzmanība šogad tika veltīta sieviešu un vīriešu vienlīdzīgām iespējām uzņēmumos, kā vienam no labas pārvaldības elementiem, tāpēc Sabiedrības integrācijas fonds pasniedza balvas nominācijā "Veiksmīgākā sieviete uzņēmuma vadītāja 2013" un "Dzimumu līdztiesīgākais uzņēmums 2013".

Titulu "Veiksmīgākā sieviete uzņēmuma vadītāja 2013" ieguva "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone-Zatlere, savukārt nominācijā "Dzimumu līdztiesīgākais uzņēmums 2013" laurus plūca "Neste Latvija".

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas balvu nominācijā "Reģiona spēks" šogad ieguva atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "ZAAO". Savukārt Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta balvu "Ilgtspējas čempionam" - uzņēmumam, kas ir uzrādījis visstraujāko izaugsmi pēdējā gada laikā -, saņēma "Ventspils Nafta termināls".

"Ilgtspējas indekss" ir stratēģisks vadības instruments, kas balstīts uz starptautiski atzītu metodoloģiju, palīdzot uzņēmumiem novērtēt savas darbības ilgtspēju un korporatīvās atbildības līmeni piecās jomās - stratēģijā, tirgus attiecībās, darba vidē, vidē un sabiedrībā.

Iniciatīvas partneri ir Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts, Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Kopš 2010.gada, kad veiksmīgi tika aizsākts "Ilgtspējas indeksa" pilotprojekts, indeksa pašvērtējuma iespējas ir izmantojuši vairāk nekā 200 uzņēmumi.

"Ilgtspējas indeksa" ietvaros uzņēmumu iesniegto informāciju pārbauda un analizē ekspertu padome, kurā darbojas "Borenius", "Estonian, Latvian&Lithuanian Environment", "Hauska&Partner", Latvijas Zaļais punkts, "McCann Consulting", "McCanna Rīga", "Spring Valley" un TNS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!