Foto: DELFI

Augstākās tiesas (AT) Senāta Civillietu departaments ceturtdien atstāja spēkā prasības nodrošinājumu – "LatRosTrans" (LRT) naftas cauruļvados esošās bufernaftas apķīlājumu. Tas nozīmē, ka uzņēmuma iespējas darboties ar tā īpašumā esošiem naftas cauruļvadiem joprojām ir ierobežotas, portālu "Delfi" informēja LTR īpašnieka "Ventspils Nafta" sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Nagla

Naftas apķīlājums sākotnēji tika noteikts ar Daugavpils tiesas 2010.gada 7.decembra lēmumu, kuru LRT lūdza atcelt AT. Uzņēmuma tehnoloģiskā nafta apķīlāta par labu Baltkrievijas uzņēmumam "Polocktransneft Družba", kas līdz šim nav izrādījis nekādu interesi izpildīt tiesas lēmumu par naftas apķīlāšanu dabā - nav neko darījis naftas reālai apķīlāšanai.

"LatRosTrans" vadītājs Igors Stepanovs norāda, ka Baltkrievijas uzņēmuma pārstāvji jau gandrīz pusotru gadu pat nav centušies pildīt tiesas lēmumu par naftas apķīlāšanu dabā, ignorējot Latvijas tiesas lēmumu. Tas nozīmē, ka viņu vienīgā interese ir nevis tiesiskā un godīgā ceļā risināt strīdu par tehnoloģisko naftu, bet gan kavēt un traucēt "LatRosTrans" komercdarbību.

LRT ir arī nobažījies par to, vai "Polocktransneft Družba" būs spējīga atlīdzināt LRT nodarītos zaudējumus, kas LRT nodarīti ar uzsākto tiesvedības procesu un traucēto komercdarbību.   

2010.gada 3.decembrī Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransneft Družba" iesniedza tiesā prasību pret "LatRosTrans" un pieteikumu par prasības nodrošināšanu, uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 tūkstošu tonnu apmērā, kas atrodas "LatRosTrans" naftas cauruļvados, pieder viņiem.  Tiesā Baltkrievijas uzņēmums centās lietas izskatīšanu pēc būtības novilcināt, to politizēt un vairākas reizes mainīja savu skaidrojumu – kādā veidā "Polocktransneft Družba" it kā ieguvis īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas Latvijas-Krievijas kopuzņēmuma SIA "LatRosTrans" naftas cauruļvados, norāda LTR.

2011.gada 9.decembrī Latgales apgabaltiesa pieņēma spriedumu pilnībā noraidīt "Polocktransneft Družba" prasību pret LRT par īpašumtiesībām uz tehnoloģisko naftu, kas atrodas LRT naftas cauruļvados un atcelt prasības nodrošinājumu. Tomēr Baltkrievijas uzņēmums pārsūdzēja tiesas spriedumu apelācijas kārtībā Augstākās tiesas Civillietu Tiesu palātā, un tādēļ Latgales apgabaltiesas 2011.gada 9.decembra spriedums par "Polocktransneft Družba" prasības noraidīšanu un prasības nodrošinājuma atcelšanu nav stājies likumīgā spēkā.

2012.gada 7.martā AT Civillietu tiesu palāta nolēma atcelt prasības nodrošinājumu daļā, kas neļāva uzņēmumam atsūknēt vai pārvietot tehnoloģisko naftu no maģistrālā cauruļvada "Polocka-Ventspils", tomēr naftas apķīlājums palika spēkā.

"LatRosTrans" pieder  divi Latvijas Republikas teritorijā esošie  naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu vads Polocka-Venstpils šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

"LatRosTrans" ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - akciju sabiedrībai "Transņefteprodukt" pieder 34% kapitāla daļu, bet "Ventspils nafta" – 66%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!