Rīgas apgabaltiesa pirmdien apmierināja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) prasību pret uzņēmumu "Wind Tunnel Technologies", kas saistīts ar atrakciju un atpūtas parku pakalpojumu firmas SIA "Aerodium" īpašniekiem, atzīstot uzņēmuma patentu par spēkā neesošu.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, jau otrdien bija pieejams pilns spriedums lietā un to 20 dienu laikā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

RTU Komunikācijas un mārketinga departamenta Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Ēriks Badamšins norādīja, ka tāpat ar tiesas nolēmumu no "Wind Tunnel Technologies" par labu RTU tiks piedzīti tiesāšanās izdevumi. Papildus apgabaltiesa esot noraidījusi uzņēmuma pretprasību.

Kā iepriekš informēja RTU, 2009.gada 4.jūnijā universitāte iesniedza patenta pieteikumu "Vertikālas gaisa strūklas ģenerators cilvēka brīvajam lidojumam", kā rezultātā 2011.gada sākumā tika izsniegts patents.

Savukārt "Wind Tunnel Technologies" pieteica savu patentu "Transportējams gaisa akrobātikas simulators", ar kuru RTU iepazinās un konstatēja, ka vairākas "Wind Tunnel Technologies" patentā norādītas tehniskās pazīmes pārklājas ar RTU patenta pazīmēm.

"Lursoft" dati liecina, ka viens no "Wind TunnelTechnologies" līdzīpašniekiem ir Ivars Beitāns, kuram pieder arī daļas "Aerodium".

Zemgales apgabaltiesa 3.septembrī apmierināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) prasību par 1,35 miljonu latu atgūšanu no SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" tā sauktajā Jelgavas vēja tuneļa lietā.

Kā galvenos argumentus prasības sākšanā LIAA pārstāve toreiz minēja faktus, ka LIAA komisija, izvērtējot piešķirto Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, konstatējusi, ka no 2008.gada līdz 2011.gadam vēja tunelī un izpletņlēkšanas simulatorā iepriekš plānoto 166 cilvēku vietā ticis sertificēts tikai viens cilvēks un ierīce nav atbilstoši darbināta.

Jau ziņots, ka Jelgavas vēja tunelis vairākkārt darbināts pārbaužu vai demonstrācijas nolūkiem, bet pēdējā vēja tuneļa darbināšanas reize bija saistīta ar aktiera Džekija Čana darbošanos un filmas "Ķīniešu zodiaks" epizodes filmēšanu. Patlaban no vēja tuneļa kompleksa "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" maksātnespējas procesa gaitā izsolē jau ir pārdots vēja ģenerators un tā aprīkojums, un Jelgavā atlikusi ir tikai vēja tuneļa ēka.

 Finanšu ministrija kā ES fondu vadošā iestāde 2011.gada sākumā uzdeva LIAA sākt ES finansējuma atgūšanas procedūru no "Aerodium" līdzīpašniekam Ivaram Beitānam daļēji piederošā uzņēmuma "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" 1,35 miljonu latu apmērā, iepriekš informēja FM pārstāve Agnese Beļkeviča.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2007.gada rudenī ar Beitānu saistītā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā, Peldu ielā 4, 2008.gada augustā plānots atklāt "Gaisa sporta sertifikācijas centru", kurā būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

Tika uzsvērts, ka vēja tunelis jeb brīvā kritiena simulācijas iekārta būs pirmā slēgta veida transformējama iekārta pasaulē, kas, pateicoties inovatīvajam inženiertehniskajam risinājumam, darbosies visu sezonu gan slēgtā, gan arī atvērtā veidā, un tajā tiks piedāvātas praktiskās apmācības, individuāli treniņi un sertifikācija izpletņlēcējiem, kā arī treniņnometnes pašmāju un ārvalstu profesionālajiem sportistiem.

2006.gada decembrī tika noslēgts līgums ar LIAA par 1,5 miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu projekta īstenošanai. Projektu bija plānots pabeigt līdz 2008.gada 20.jūnijam. "Gaisa sporta sertifikācijas centra" projekta kopējās izmaksas bija plānotas 2,5 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!