Foto: DELFI

Uzņēmumu reģistra (UR) galvenais valsts notārs Ringolds Balodis noraidījis bijušās SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS) valdes locekles Ingas Piternieces sūdzību par to, kā reģistrēti jauni BAS dalībnieki, trešdien vēsta biznesa laikraksts "Dienas Bizness".

Balodis laikrakstam sacījis, ka valsts notārs, reģistrējot BAS dalībnieku maiņu un jaunas valdes iecelšanu, ir vadījies pēc normatīvo aktu prasībām tieši pēc situācijas, kad tiek izmantotas komercķīlas realizācijas tiesības.

Viņš arī atgādināja – gadījumos, kad tiek atsavināti 100% kapitāldaļu un šis darījums tiek apliecināts ar pierādījumiem, ir pieļaujams, ka jaunais daļu ieguvējs var pieņemt lēmumu par jaunas valdes iecelšanu, kura arī ieraksta šīs sabiedrības dalībnieku reģistrā un to iesniedz UR, pievienojot attiecīgus pierādījumus.

Piterniece UR vadītāja lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Jau vēstīts, ka bijusī BAS valdes locekle uzskata, ka BAS kapitāldaļu īpašnieku maiņas gadījumā UR prakse esot apšaubāma un būtībā ļaujot leģitimizēt reiderismu. Piterniece UR galvenajam notāram iesniedza sūdzību par BAS kapitāldaļu īpašnieku maiņas reģistrēšanu.

6. februārī maksātnespējīgās Latvijas Krājbankas administrators "KPMG Baltics" pieņēma lēmumu par Krājbankā ieķīlāto BAS kapitāldaļu pārdošanu Krājbankas 100% meitasuzņēmumam SIA "Atlantijas biroji". Līdz ar to savas daļas BAS zaudēja Bertolts Fliks un "Taurus Asset Management Limited".

Fliks sev piederošo BAS kapitāldaļu pārņemšanu pārsūdzēja, un Vidzemes priekšpilsētas tiesa viņa prasību līdz lietas galīgai izskatīšanai liedza jaunajai BAS valdei veikt virkni dažādu darbību.

Jau ziņots, ka līdz pagājušā gada rudenim BAS piederēja 47,2% nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju. Šīs akcijas par nominālvērtību nopirka valsts no maksātspējas grūtībās nonākušās Latvijas Krājbankas, kur BAS bija ieķīlājis savas "airBaltic" kapitāldaļas. Tagad valsts ir 99,8% "airBaltic" akciju īpašniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!