Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) patlaban vērtē arī kanāla "RTR Planeta" saturu, lai pārbaudītu tā līdzību ar kanāla "Rossija RTR" saturu, pastāstīja NEPLP vadītāja vietniece Aina Dulevska.

Ja tiks konstatēts, ka tas savā saturā, līdzīgi kā "Rossija RTR", atspoguļo propagandu, arī šis kanāls uz laiku tikšot aizliegts. Tas varētu būt zināms tuvākajās nedēļās.

Kabeļoperatora "Baltcom" tīklā Rīgā patlaban sākts piedāvāt kanālu "RTR Planeta". Kā skaidroja "Baltcom TV" pārstāve Gunta Līne, "Baltcom" šobrīd pēc klientu pieprasījuma testa režīmā uz diviem mēnešiem ir ieslēdzis kanālu "RTR Planeta" Rīgā un Rīgas apkaimē.

Tikmēr kabeļoperatora mājaslapā kopš 8.aprīļa bija redzams paziņojums klientiem, kurā norādīts: "Informējam, ka saskaņā ar NEPLP pieņemto lēmumu aizliegt retranslēt programmu "RTR Planeta" Latvijas teritorijā trīs mēnešus no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas no šī gada 8.aprīļa uz trim mēnešiem tiek apturēta kanāla "RTR Planeta" retranslācija "Baltcom" pakalpojumu abonentiem."

Līne norādīja, ka šajā paziņojumā pieļauta kļūda un pēc "Nozare.lv" izrādītās intereses trešdien kabeļoperatora mājaslapā "RTR Planeta" aizstāta ar "Rossija RTR".

Tikmēr Dulevska norādīja, ka jauna kanāla retranslēšana bez NEPLP akcepta nedrīkst notikt, tas ir pieļaujams vien "testa režīma laikā", kas savukārt nedrīkstētu būt ilgāks par vidēji 2 nedēļām. Ja "Baltcom" iecerējis šo kanālu testa režīmā rādīt 2 mēnešus, tas vairs neatbilstot testa režīmam, savukārt, ja kabeļoperators pēc pāris nedēļām šo kanālu nereģistrēs NEPLP, tas var draudēt ar administratīvo sodu.

Taču līdz tam laikam jau NEPLP būšot pieņēmusi lēmumu, vai kanāls "RTR Planeta" nav uz laiku aizliedzams Latvijā, norāda Dulevska.

Viņa arī skaidro - tā kā kanāls "RTR Planeta" ir reģistrēts ārpus Eiropas Savienības - Krievijā -, tad par tā satura pārkāpumiem atbildību uzņemas kabeļoperators.

Dulevska atklāja, ka patlaban par šo kanālu retranslēšanu Latvijas teritorijā ir diezgan neskaidra juridiskā situācija. Autortiesību dēļ Maskavas pārstāvji ar NEPLP vienojušies, ka Latvijā ir pārraidāms tikai un vienīgi kanāls "Rossija RTR", tāpēc viņa sākumā pauda izbrīnu, kā "Baltcom" var pārraidīt "RTR Planeta", taču vēlāk pati paskaidroja, ka Igaunijas īpašnieki nepiekrīt Maskavas pārstāvjiem un uzskata, ka arī "RTR Planeta" ir retranslējams Latvijā.

Arī Zviedrijas regulatoram, kas pārvalda kanālu "Rossija RTR", atšķiras viedoklis ar Maskavu.

Kā ziņots, ar NEPLP lēmumu kanāla "Rossija RTR" retranslācija Latvijā aizliegta no 8.aprīļa uz trim mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!