Foto: LETA
"Rīgas Melnā balzama " receptūras pamatlicēja aptiekāra Abrahama Kunces piemiņas vietas izveidē Alberta laukumā, Vecrīgā, AS "Latvijas balzams " kopā ar Rīgas domi ieguldīs apmēram pusmiljonu eiro, plānojot koncepciju daļēji realizēt līdz nākamā gada augustam, informēja "Amber Beverage Group" stratēģiskā mārketinga vadītājs un skiču konkursa žūrijas priekšsēdētājs Valters Kaže.

Viņš norādīja, ka skiču konkursa uzvarētāja ir radošā apvienība "U-R-A", kuras kopdarbs izcēlies ar nestandarta risinājumiem, izveidojot netradicionālu laukuma struktūru ar koka segumu, kā arī organiski integrējot Kunces piemiņas zīmi kopīgajā laukuma tēlā un kompozīcijā.

"Finansējuma lielākā daļa būs nepieciešama Alberta laukuma sakārtošanai, tostarp arheoloģiskajiem darbiem un inženiertīklu izbūvei, strūklakas izveidei. Projektu iespējams realizēt divās kārtās, tādēļ kā nākamo soli plānojam tikšanos ar Rīgas domes pārstāvjiem, lai pārrunātu finansējuma un realizācijas jautājumus. Iecerēts koncepciju vismaz daļēji realizēt uz Rīgas nākamo dzimšanas dienu 2016. gada augustā," sacīja Kaže.

Savukārt Rīgas domes Pilsētvides attīstības pārvaldes Vēsturiskā centra plānošanas nodaļas galvenais teritorijas plānotājs Aigars Kušķis atzina, ka konkursā iegūts praktisks risinājums Alberta laukuma attīstības koncepcijai, kas būs pamatā laukuma tālākās attīstības izstrādei.

"Šī ir laba iespēja ar privātā kapitāla līdzdalību sakopt vēsturisko centru. Laukums ir samērā nomaļš, ar novecojušu labiekārtojumu, taču tam ir liels potenciāls. Apkārtnē aktivizējusies attīstība, un ir īstais brīdis ieguldīt līdzekļus, lai radītu vietu atpūtai ar kvalitatīvu izklaidi saistībā ar pilsētas vēsturi," sacīja domes pārstāvis.

Tikmēr "U-R-A" māksliniece Guļnara Hasanšina, raksturojot projekta ideju, norādīja, ka uzdevums bija saglabāt vēsturisko kontekstu, vienlaicīgi padarot laukumu par pilsētnieku atpūtas vietu un tūristiem pievilcīgu pilsētas daļu, kā arī organiski integrēt Kunces piemiņas objektu.

"Šo izaicinājumu palīdzēja atrisināt ideja par vilni kā vienojošo motīvu, vēstures spirāli, kādreizējās ostas simbolu. Koka segums atgādina par senāko Rīgas ielu segumu un reizē padara vietu cilvēkiem draudzīgāku. Savukārt Kunces piemiņas objekts - spirāle - izvietots laukuma malā un it kā veido portālu, caur kuru var ienākt laukumā," sacīja māksliniece.

Raksturojot pārējās konkursa skices, Latvijas Arhitektu savienības pārstāve Vita Polkovņikova sacīja, ka arī 2. vietu ieguvušais SIA "Variant Studio" mets un 3. vietu ieguvušais SIA "Core projekts" un Olgas Šilovas kopdarbs piedāvā veiksmīgu vides dizainu un mākslinieciski pārliecinošu skulpturālo objektu.

Kā ziņots, konkurss tika izsludināts šā gada augustā ar mērķi iemūžināt "Rīgas Melnā balzama " receptūras pamatlicēja aptiekāra Kunces devumu. Vienlaikus konkursa dalībnieki tika aicināti iesniegt idejas kopīgai Alberta laukuma attīstības koncepcijai.

Trīs labāko projekta skiču autori saņems naudas prēmijas 2000, 1000 un 500 eiro apmērā.

Kā ziņots, "Latvijas balzams " kopš 2014.gada oktobra iekļauts holdinga kompānijā "Amber Beverage Group", kas tika izveidota, starptautiskajai alkoholisko dzērienu kompānijai "SPI Group" apvienojot Baltijas uzņēmumus - "Latvijas balzamu ", dzērienu izplatītājus "SPI Distribution Latvia", "SPI Distribution Estonia" un "Bennet Distributors" Lietuvā, specializēto dzērienu veikalu ķēdi "Latvijas balzams veikali" Latvijā un "Darija" Lietuvā.

"Amber Beverage Group" dibinātājs un 100% daļu īpašnieks ir Nīderlandē reģistrētā kompānija "S.P.I. Regional Business Unit B.V.".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!