Foto: PantherMedia/Scanpix
Pērn celtniecības nozares uzņēmumu topa līderis ar 79,34 miljonu latu apgrozījumu bija SIA "Skonto būve", liecina "Latvijas Tālruņa", "Firmas.lv" un aģentūras LETA biznesa portāla "Nozare.lv" veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2012".

Vēl celtniecības nozares uzņēmumu "Top 10" pirmajā trijniekā iekļuvuši AS "UPB" ar 40,63 miljonu latu apgrozījumu un AS "BMGS" ar 34,99 miljonu latu apgrozījumu.

Tāpat "Top 10" iekļuvuši uzņēmumi SIA "Arčers" ar 28,12 miljonu latu apgrozījumu, SIA "Merks" ar 27,79 miljonu latu apgrozījumu, SIA "Re&Re" ar 23,53 miljonu latu apgrozījumu, pilnsabiedrība "Nacionālā būvkompāniju apvienība" ar 22,72 miljonu latu apgrozījumu, "Gama Guc Sistemleri Muhendislik ve Taahhut Anonim Sirketi" Latvijas filiāle ar 21 miljona latu apgrozījumu, SIA "Ostas celtnieks" ar 19,63 miljonu latu apgrozījumu un SIA "Latvijas Energoceltnieks" ar 16,5 miljonu latu apgrozījumu.

"Skonto būves" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis izdevumā "Latvijas biznesa gada pārskats 2012" norāda, ka būvniecības nozare stagnē un diemžēl nav iemesla cerēt, ka notiks izkustēšanās no sastinguma punkta. Dzīvokļu un biroju būvniecība apstājusies, nav attīstības arī valstij nozīmīgos infrastruktūras projektos. Atsevišķu ceļu posmu pielabošana, kāda bērnudārza, skolas, slimnīcas vai ūdensvada rekonstrukcija - tas arī viss, kas patlaban notiek nozarē. Turklāt patlaban realizējamie projekti lielākoties ir saistīti ar Eiropas Savienības (ES) līdzekļu apguvi.

"Uz vietējo tirgu paļauties nevar, tāpēc liela daļa Latvijas būvnieku raugās pēc projektiem ārvalstīs, taču iespējas kļūt par ģenerālbūvnieku ārpus Latvijas ir minimālas, jo vietējais būvniecības tirgus tiek ļoti aizsargāts. "Skonto būve" orientējas uz Skandināvijas tirgu, un pasūtījumu apjoms ar katru gadu pieaug. "Skonto būve", piemēram, Norvēģijā ir nodibinājusi jaunu uzņēmumu ar vietējiem būvniekiem, jo tas paver iespējas strādāt kā ģenerāluzņēmējam. Tomēr ārvalstīs strādā ne vairāk kā 5% no visiem Latvijas būvniekiem. Lai sāktu strādāt ārvalstīs, ir nepieciešams gan laiks, gan finanses, un tas nav glābiņš būvniekiem, kuriem jau ir zaudējumi Latvijā," skaidro Rāvis.

"Skonto būves" vadītājs norāda uz slikto ziņu, gaidot labākus laikus vietējā tirgū, - tirgū dominēs dempinga cenas. Cietīs ne tikai būvniecības kvalitāte, bet jebkuram pasūtītājam būs jārēķinās, ka projekts var palikt nepabeigts.

Jau ziņots, ka "Latvijas biznesa gada pārskats 2012" ir unikāls izdevums, kurā apkopota informācija par uzņēmumiem, kas rada 95% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma. Apskatītajos uzņēmumos strādā vairāk nekā 485 000 darbinieku, kas saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem ir 65% no kopējā darba ņēmēju skaita.

"Latvijas biznesa gada pārskatā" iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti apgrozījuma secībā - "Top 10" uzņēmumi 17 industrijās, "Top 25-50" uzņēmumi 63 virsnozarēs un visi uzņēmumi 472 nozarēs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!