Foto: DELFI
Ceļa apzīmējumu ražotāja SIA "Nordic Metalplast" rūpnīcā Jelgavā lielākā daļa strādnieku šodien turpina beztermiņa streiku, nesamierinoties ar dažiem daļēji samaksātu algas parādu un mutiskiem solījumiem.

Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrības LAKRS priekšsēdētāja vietnieks Edvīns Krieviņš pastāstīja, ka streiks turpinās jau trešo dienu, taču pastāv cerības uz savstarpēju kompromisu un risinājumu panākšanu nākamnedēļ, jo darba devējs sācis reaģēt uz streiku.

Uzņēmuma vadība vakar daļai strādnieku, bet ne visiem, izmaksāja aptuveni pusi no iepriekš neizmaksātā algas parāda, taču šoreiz strādnieki nav noskaņoti pārtraukt streiku tikai šādas daļējas prasību apmierināšanas gadījumā un solījumiem vairs neuzticas, pastāstīja Krieviņš.

Arodbiedrības pārstāvis informēja, ka uzņēmuma vadītājs Eskviljo Martinandželi pagaidām nav ieradies ražotnē, taču ar "Skype" starpniecību internetā viņš sazinās ar vietējiem administrācijas pārstāvjiem, kuriem viņš esot licis pārskatīt pieejamo finansējumu, solot samaksāt atlikušo daļu.

Vadoties no pieredzes, strādnieki šoreiz apņēmušies nepārtraukt streiku tikai solījumu rezultātā, un gatavi streiku pārtraukt vien tad, kad vismaz būs pilnībā saņēmuši līdz šim nesamaksāto algu. Diskutējami varētu būt jautājumi par rakstisku vienošanos, skaidroja Krieviņš.

Viņš pauda, ka pozitīvi esot tas, ka ražotnes vadība beidzot tomēr reaģē uz strādnieku prasībām. Izvērtējot administrācijas reakciju, Krieviņš prognozēja, ka, iespējams, kādu kompromisu starp kolektīvu un uzņēmuma vadību varbūt izdosies rast nākamnedēļ, varbūt jau pirmdien, kad pagaidām vēl ir plānots turpināt streiku.

Kā ziņots, trešdien, 8.augustā, SIA "Nordic Metalplast" rūpnīcā lielākā daļa strādnieku sāka beztermiņa streiku, taču pirmajā dienā uzņēmuma vadība uz to nereaģēja. Ražotnē sapulcējušies strādnieki vainoja arī valdību nespējā aizstāvēt iedzīvotājus.

Fabrikā sastaptais "Nordic Metalplast" ražošanas direktors Andželo Pera iepriekš pastāstīja, ka zina par streiku, taču neko nevarot darīt, jo viņam neesot pilnvaru veikt pārrunas, runāt un parakstīt dokumentus uzņēmuma vārdā.

Uzrauga teikto apstiprināja Krieviņš, kurš bija ieradies Jelgavas ražotnē.

"Viņiem ir tāda sistēma, ka tiem administrācijas pārstāvjiem, kas strādā ražotnē, nav nekādu pilnvaru, un pagaidām mums nav nekādu ziņu par lemtspējīgas vadības ierašanos vai reakciju," iepriekš informēja Krieviņš.

Vienīgas uzņēmuma valdes loceklis ir Eskviljo Martinandželi. Pirmdien, 6.augustā, sazvanīts Itālijā, viņš solīja komentārus sniegt otrdien, taču vēlāk viņa tālrunim tika ieslēgts automātiskais atbildētājs.

Krieviņš pastāstīja, ka streiko 41 strādnieks, izņemot divas darbinieces, kuras arī iepriekš nepiedalījās brīdinājuma streikā, un izņemot pāris jauniešu, kuri strādā pārbaudes laikā.

"Faktiski zinām, ka morāli viņi mūs atbalsta, taču juridiski viņi šādā situācijā, būdami pārbaudes laikā, ir ļoti neaizsargāti, tāpēc mēs pat ieteicām viņiem nepievienoties streikam. Turklāt šeit darbojas ražošanas ķēde, tāpēc, ieilgstot streikam, arī pārbaudes laika jauniešiem drīz iestāsies piespiedu dīkstāve," skaidroja Krieviņš.

To aģentūrai LETA apstiprināja arī kāds rūpnīcas strādnieks, kurš pauda sašutumu, ka ražotnē jau kopš tās atklāšanas valdot mānīšanās. Viņš šeit strādājot kopš 2009.gada, un darba devējs viņam palicis parādā arī 2009.gadā neizmaksāto.

Vairāki strādnieki pauda sašutumu, ka valsts šādā situācijā ir nespējīga nodrošināt likuma izpildi un aizstāvēt savus iedzīvotājus. Strādnieki bija informēti par Valsts darba inspekcijas (VDI) piemērotajiem sodiem, taču VDI sankcijas realitātē nefunkcionējot.

"Viņiem [uzņēmuma vadībai] pie vienas vietas tāda VDI, un viņi nemaksā arī valsts piemērotos sodus, un ko valsts viņiem var padarīt? Neko! Kā mēs redzam, valsts šādā situācijā ir nespējīga," sašutumu pauda vairāki streika dalībnieki.

Arodbiedrības pārstāvis apstiprināja, ka arī saziņā ar arodbiedrību vadība Itālijā neko nenoliedzot, nepretojoties, tāpat apsolot visu nomaksāt, taču vienkārši nepilda savus solījumus.

Viņš informēja, ka arī arodbiedrības biedru naudas no strādniekiem tiekot ieturētas, bet kopš šā gada februāra arodbiedrība tās neesot saņēmusi.

Jau ziņots, ka VDI saistībā ar algu nemaksāšanu jau divreiz ir sodījusi "Nordic Metalplast" kopsummā par 3250 latiem, taču arī sodi nav samaksāti, informēja Zemgales reģionālās VDI vadītājs Valdis Dūms.

VDI pieredze rādot, ka uzņēmums nekomunicē un ignorē sākto lietvedību. Administratīvo lietvedību pret "Nordic Metalplast" VDI sākusi aptuveni pirms diviem gadiem, uzņēmumam piemēroti jau divi sodi - viens pagājušogad 1500 latu apmērā, ko uzņēmums noteiktajā laikā nav samaksājis, un materiāls jau nodots tiesu izpildītājiem, otrs šogad 1750 latu apmērā, kas arī nav samaksāts, taču šim sodam samaksas termiņš vēl ir spēkā.

Kolektīvā interešu strīda prasībās ir paredzēts noslēgt vienošanos starp "Nordic Metalplast" un arodbiedrību LAKRS par to, ka, ja darba devējs kavē un neveic līgumā noteikto darba algas izmaksu darbiniekiem noteiktajā termiņā, tam jāmaksā līgumsodu 3% apmērā no neizmaksātās darba samaksas par katru nokavēto dienu.

Darba devējam tiek pieprasīts sagatavot un iesniegt arodbiedrībai LAKRS informāciju, kas nepieciešama darba koplīguma projekta sagatavošanai.

Tāpat pausta prasība izmaksāt darba algu par 2012.gada jūniju, kā arī iespējamos turpmākos darba algas parādus līdz streika dienai vai streika laikā atbilstoši darba līguma nosacījumiem. Tāpat izteikta prasība izmaksāt darba algas parādus par 2009.gadu visiem darbiniekiem-arodbiedrības biedriem, kuri to nav saņēmuši.

Arodbiedrība arī pieprasa pārskaitīt no tās biedriem - "Nordic Metalplast" darbiniekiem - ieturētos biedru naudas maksājumus, kuri nav pārskaitīti, sākot no šā gada marta, kā arī iespējamos turpmākos maksājumus.

Uzņēmums "Nordic Metalplast" savu darbību sāka pirms vairākiem gadiem ar ražotnes atvēršanu Jelgavā. Tas ir ceļu un ceļu būvdarbu laukumu apzīmējumu ražotājs, kas saražoto produkciju eksportē uz Itāliju.

Uzņēmuma īpašnieki ir Luksemburgā reģistrēta kompānija "Edelwiss Participations" un Itālijas firma "Blu Way Srl" ar 45% daļu katra, kā arī Itālijas iedzīvotājai Suzannai Duranti piederošais SIA "Nick Investments& Consulting" ar 10%.

2010.gadā "Nordic Metalplast" strādāja ar 1,17 miljonu apgrozījumu un 1000 latu peļņu, dati par pagājušo gadu nav pieejami, liecina "firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!