Foto: LETA

Viens no lielākajiem Latvijas cūkaudzētājiem, dāņiem piederošais SIA "Latvi Dan Agro", kurš pērn oktobrī nopirka Miķelānu cūku kompleksu, pievērsies arī pārstrādei, iegādājoties bankrotējušo Jēkabpils gaļas kombinātu, informē SIA "Miķelāni bekons" valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš.

Viņš sacīja, ka cūkkopības kompleksa "Miķelāni" īpašnieki SIA "Miķelāni bekons" iegādājušies vienu no kādreiz lielākajiem gaļas kombinātiem Latvijā - Jēkabpils gaļas kombinātu "Serho 777".

Viņš arī norādīja, ka gaļas kombināts iegādāts izsolē, tajā pagaidām tiek nodarbināti pieci darbinieki, kuru skaits pieaugs, kad darbu atsāks gaļas kombināta pārstrādes līnijas un kautuve.

"Ņemot vērā, ka Jēkabpils gaļas kombinātā situācija ir līdzīga, kā bija "Miķelānos" - kopš uzbūvēšanas tur ieguldījumi nav veikti, un objekts ir kritiskā stāvoklī -, "Miķelāni bekons" sākotnēji izmantos citu kautuvju pakalpojumus, lai sāktu savas gaļas produkcijas ražošanu," sacīja Strazdiņš.

Viņš neminēja darījuma finansiālo apmēru, bet norādīja, ka patlaban gaļas kombināts sliktā stāvokļa dēļ vēl nav ekspluatējams, tāpēc plānots to sakārtot, lai varētu atjaunot ražošanu.

"Vēl apzinām situāciju, bet runa varētu būt par investīcijām vismaz pusmiljona eiro apmērā. Apmēram 10-20 gadu laikā investīcijas nav veiktas un iekārtas ir morāli un fiziski novecojušas. Lai kautuves darbu atjaunotu ar konkurētspējīgu pašizmaksu, iekārtas ir jānomaina," atzina Strazdiņš.

Tāpat viņš norādīja, ka šodien, 5. janvārī, Jēkabpilī, Zaļajā ielā 22, uzņēmums arī atklāj veikalu, kur tirgos produkciju, piesakot "Miķelāni bekons" kā jaunu spēlētāju arī mazumtirdzniecībā.

"Attīstīsim zīmolu "Miķelāni bekons", un ar šo zīmolu būs nopērkama Latvijā ražota, svaiga gaļa, droši zināmas izcelsmes, ar pašu audzētiem graudiem un zirņiem barotu cūku gaļa," sacīja Strazdiņš.

"Esam viens no lielākajiem cūkaudzētājiem valstī, bet līdz šim savas cūkas pārdevām vietējiem gaļas pārstrādātājiem. Līdz ar veikala atvēršanu kļūsim par pilntiesīgu tirgus dalībnieku," sacīja uzņēmējs.

Jēkabpils gaļas kombināts savulaik bija viens no lielākajiem valstī, lielu daļu produkcijas eksportējot uz Krieviju. Uzņēmums maksātnespēju piedzīvoja 2000. gadā, savukārt 2012. gadā uzņēmumu iegādājās SIA "Serho 777", kura īpašnieki ar 51% kapitāldaļu bija SIA "Vesta", ar 25% - Aļina Kuzmenko, ar 24% - Tatjana Kuzmenko. Uzņēmuma maksātnespēja tika pieteikta 2014. gada decembrī.

Kā ziņots, pērn oktobrī "Latvi Dan Agro" par 1,2 miljoniem eiro iegādājies bankrotējušo Miķelānu cūku kompleksu Salas pagastā. Šogad kopumā "Miķelānos" plānots investēt 0,5 miljonus eiro. Komplekss nopirkts situācijā, kad nozarē ir krīze zemo cenu un Krievijas embargo dēļ. Cūku fermas "Miķelāni" pārvaldītāja AS "Jēkabpils labība" maksātnespēja tika izsludināta pērn janvārī.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem SIA "Latvi Dan Agro" īpašnieks ir Dānijas kompānija "Torpgard Holding ApS", kas reģistrēta 2001.gadā ar 645 983 eiro pamatkapitālu.

Uzņēmuma apgrozījums 2014. gadā bija 5,09 miljoni eiro salīdzinājumā ar 4,55 miljoniem iepriekšējā gadā, bet peļņa - 461 046 eiro salīdzinājumā ar 911 584 eiro 2013. gadā.

"Latvi Dan Agro" nodarbojas arī ar graudkopību, kā arī ir lielākais zirņu audzētājs Latvijā, no graudiem un zirņiem ražojot barību saviem sivēniem un cūkām. Uzņēmums darbojas Jaunbērzē, Džūkstē, Zaļeniekos, Īlē un tagad arī Salas pagastā. 90-95% saražotās produkcijas tiek realizēti Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!