Foto: PantherMedia/Scanpix
Trešdien Cēsis notiks konference par sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu, portālu "Delfi" informēja rīkotāji.

Pēdējo gadu laikā pasažieru pārvadātājiem nākas saskarties ar valsts finansējuma samazinājumu, kas rada arvien lielāku izaicinājumu sabiedriskā transporta maršrutu plānošanā. Lielā daļā reisu ir nelielas noslodzes, it īpaši lauku maršrutos, kas pakalpojumu sniedzējiem rada ievērojamus zaudējumus.

Tādēļ, lai apzinātu esošo situāciju šajā jomā un to uzlabotu, Vidzemes plānošanas reģions (VPR) sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) izveidojis datorizētu satiksmes maršrutu plānošanas modeli. Šis modelis ļauj novērtēt un pamatot jebkuras izmaiņas sabiedriskā transporta maršrutos, ņemot vērā iedzīvotāju vajadzības un sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju iespējas. Lai iepazīstinātu ar modeli un tā priekšrocībām, VPR organizē konferenci "Sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitātes paaugstināšana Vidzemes plānošanas reģionā".

Izstrādātais modelis darbojas kā datorizēts maršruta sistēmas attēlojums reālā laikā, kurā redzami visi pašreizējie reģiona maršruti. Tos izveidotajā sistēmā var vienkārši pārplānot un jau laicīgi izvērtēt, kādu ietekmi konkrētās izmaiņas atstās uz kopējo reģiona sabiedriskā transporta plūsmu. Tas ļauj ekonomiski un sadzīviski izsvērt visus par un pret kāda maršruta slēgšanai vai jauna atvēršanai. Tāpat modelis ļauj noskaidrot reģiona iedzīvotāju iespējas saņemt valsts/pašvaldību un citus pakalpojumus to darba laikā, izmantojot sabiedrisko transportu.

Konferencē uzstāsies Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs, modeļa izstrādātāji Arnis Lektauers (RTU) un Ija Niedole (SIA "IMINK"). Ar pētījuma "Sabiedriskā transporta sistēmas attīstība Latvijas – Lietuvas pierobežas reģionos" rezultātiem iepazīstinās Artūrs Caune (SIA AC Konsultācijas), arī citu plānošanas reģionu pārstāvji dalīsies savā pieredzē sabiedriskā transporta plānošanas jomā. Viesi no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Autotransporta direkcijas, Vidzemes pašvaldību pārstāvji un darbinieki no pasažieru pārvadājumu firmām diskutēs par sabiedriskā transporta situāciju un kvalitātes uzlabošanas iespējām, ņemot vērā visu iesaistīto pušu iespējas, vajadzības un intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!