Foto: F64

Teju nedēļu ātrāk nekā plānots graudu pārstrādes uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks" pieņēmis pirmo miežu kravu, kuru tam piegādājusi zemnieku saimniecība "Atmodas", informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kā norādīja saimniecības pārstāvis Henriks Gotrups, graudiem ir ļoti laba kvalitāte. Saimniecībā ziemas mieži tiek audzēti 27,5 hektāros un līdz šim novāktas 83,7 tonnas graudu.

Savukārt "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils atzina, ka uzņēmuma praksē šis ir pirmais gads, kad graudu raža ienākusies tik ātri. Līdz šim agrākais laiks, kad saņemti pirmie graudi, bija jūlija pēdējās dienas.

Kā ziņots, šajā sezonā "Dobeles dzirnavnieks" plāno 250 000 tonnu graudu iepirkumu, nepieciešamības gadījumā strādājot visu diennakti.

Pēc uzņēmuma aplēsēm, ziemāju raža būs laba, lai arī dažviet bagātīgi mēslotie ziemāji guļ veldrē, kas var negatīvi ietekmēt graudu kvalitāti. Sausā pavasara dēļ prognozēta mazāka vasarāju raža.

"Dobeles dzirnavnieks" iepērk mīkstos un cietos kviešus, rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī rapsi, griķus, zirņus un pupas. Uzņēmums lielāko daļu no graudiem pārstrādā, daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā. Tā kā ir audzis pieprasījums gan pēc bioloģiski ražotas pārtikas, gan dzīvnieku barības, šogad uzņēmums iepirks arī bioloģiski audzētas pārtikas auzas un bioloģiski audzētus lopbarības kviešus, miežus, tritikāli, zirņus un pupas.

"Dobeles dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Jau ziņots, ka 2014. gadu "Dobeles dzirnavnieks" noslēdza ar 77,6 miljonu eiro apgrozījumu, no kura 53% jeb 41,4 miljonus eiro veido eksports. Uzņēmuma peļņa 2014. gadā bija 4,06 miljoni eiro. Pērnos finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

AS "Dobeles dzirnavnieks" dibināta 1994. gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 3,78 miljoni eiro, tas nodarbina 196 darbiniekus.

Kopš 2008. gada uzņēmuma kapitāldaļu īpašnieks ir Igaunijas miltu pārstrādes uzņēmums "Tartu Mill".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!