Foto: F64

Latvijā lielākais graudu pārstrādes uzņēmums AS "Dobeles dzirnavnieks" šogad plāno saglabāt eksporta īpatsvaru virs 60% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma, pastāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

"Sagaidām, ka arī šogad mēs eksportēsim virs 60% no kopējā apgrozījuma. Vienlaikus neaizmirstam arī par vietējo tirgu - labus rezultātus uzrāda mūsu jaunatvērtā pārslu ražotne, un tajā ražotie produkti. Kopumā arī vietējais tirgus uzrāda ļoti labus rezultātus," sacīja Amsils.

Viņs norādīja, ka uzņēmuma prioritāte nav piesaistīt jaunas eksporta valstis, bet kompānija strādā pie kvalitātes un apmēru audzēšanas esošajos tirgos. "Katru gadu kāda jauna valsts nāk klāt, bet tas nav tāds mērķtiecīgs pasākums. Mēs vairāk cenšamies kvalitatīvi nodrošināt esošo klientu servisa līmeni un mēģināt audzēt apmērus mūsu esošo klientu ietvaros," sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Dobeles dzirnavnieks" izaugsme lielā mērā sasniegta, pateicoties eksporta attīstīšanai pēdējo septiņu gadu laikā. "2010.gadā "Dobeles dzirnavnieks" eksports, ieskaitot Baltijas valstis, veidoja nepilnus 20% no kopējā apgrozījuma, bet šobrīd eksporta apmērs veido 60% un vairāk, lai gan dažādās produktu grupās tas atšķiras," teica Amsils.

Pēc viņa teiktā, kompānijas kopējais eksporta valstu skaits patlaban sasniedz 80, tāpēc uzņēmumam ir jābūt konkurētspējīgam globālā līmenī. "Mums katru dienu ir jādomā, kā mēs varam būt labāki, efektīvāki par mūsu konkurentiem visā pasaulē, lai mēs spētu būt konkurētspējīgi gan produktu kvalitātes, gan arī cenu attiecības ziņā," sacīja Amsils.

Viņš piebilda, ka uzņēmuma konkurētspējas priekšrocība ir ģeogrāfiskā atrašanās vieta, kur ir ļoti labs infrastruktūras nodrošinājums, jo netālu pieejamas ostas un dzelzceļš, kas eksportam ir tik nepieciešamas. Tāpat konkurētspēju nodrošina arī izejvielas pieejamība. "Atrodamies Zemgalē, kas jau izsenis tiek dēvēta par Latvijas labības klēti, jo Zemgalē ir augsti ražīgas zemes. Galveno izejvielu - graudus - mēs varam iegūt mūsu reģionā, Zemgalē, līdz ar to esam pavisam tuvu izejvielai, kas ir ļoti svarīgs konkurētspējas moments," viņš teica.

Jau ziņots, ka "Dobeles dzirnavnieks" 2016.gadā strādāja ar 89,771 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 8,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,4 reizes - līdz 2,713 miljoniem eiro.

"Dobeles dzirnavnieks" ir reģistrēts 1991.gadā, un ir starp 50 lielākajiem Latvijas uzņēmumiem pēc apgrozījuma. Kompānijas apmaksātais pamatkapitāls ir 3,78 miljoni eiro un uzņēmuma lielākais akcionārs ar 93,99% akciju ir Igaunijas graudu ražotājs AS "Tartu Mill". "Dobeles dzirnavnieka" galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!