Foto: DELFI

Kosmētikas un sadzīves preču mazumtirgotājs "Drogas" tiesā pārsūdzējis Konkurences padomes (KP) lēmumu, ar kuru uzņēmumam par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā izmantošanu piemērots 18,9 tūkstošu latu sods.

Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa apliecināja, ka šāds pieteikums tiesā ir saņemts pirmdien, 4.februārī.

Tiesnese, kurai nodots pieteikums, gan vēl nav lēmusi, vai to pieņemt izskatīšanai.

Jau ziņots, ka KP par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā izmantošanu "Drogas" piemērojusi 18,9 tūkstošu latu sodu.

Lietas izpētes gaitā KP "Drogu" darbībās secināja, ka uzņēmums nepamatoti atdeva neiztirgotās preces piegādātājam "Euro Cosmetics", tādējādi par savām kļūdām pasūtījumu plānošanā liekot ciest "Euro Cosmetics" zaudējumus. Atklāts arī, ka "Drogas" uzspieda "Euro Cosmetics" ekonomiski nepamatotus atlaižu mārketinga aktivitāšu maksājumus, piemēram, tika pieprasītas apmēra atlaides par vienām un tām pašām precēm divas reizes – par mēnesi un vēlāk par gadu, turklāt apmēra atlaides tika pieprasītas arī tad, kad "Drogas" veica lielu pasūtījumu, bet neizpārdotās preces vēlāk atdeva atpakaļ piegādātājam. KP arī konstatējusi, ka no "Euro Cosmetics" tika pieprasīta samaksa gadījumos, kad "Drogas" atvēra jaunus veikalus, – par katru veikalu 300 latu apmērā –, lai gan tas ar likumu ir aizliegts.

Tāpat "Drogas" vienpusēji piegādātājam uzspieda nevienlīdzīgus un neproporcionāli lielus sodus par laikus nepiegādātām precēm. Piemēram, par laicīgi nepiegādātām precēm 23,13 latu vērtībā tika piemērots līgumsods 200 latu apmērā. Lietā iegūtā informācija ļāva KP secināt, ka sodu sistēmu "Drogas" apzināti izmantoja, pasūtot preces, kas nav vairumtirgotāja noliktavā, lai varētu piemērot sev izdevīgos sodus.

Konkurences uzraugi informēja, ka "Drogām" piemērots maksimālais iespējamais naudas sods – 0,05% no iepriekšējā gada neto apgrozījuma. KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama žurnālistiem iepriekš atzina, ka nosakot sodu, vērā tika ņemts gan pārkāpuma smagums, ilgums un radītās sekas, gan "Drogu" rīcība, kavējot izmeklēšanu – uzņēmums slēpa pierādījumus, kā arī ilgstoši nesadarbojās ar KP.

"Drogām" arī piemērots tiesiskais pienākums līdz šā gada 1.aprīlim no līgumiem ar citiem piegādātājiem svītrot netaisnīgus un nepamatotus noteikumus par preču atdošanu atpakaļ un atlaižu piemērošanu, netaisnīgus un nepamatotus maksājumus par preču piegādi jaunatvērtam veikalam, ka arī netaisnīgas un nepamatotas sankcijas par darījumu noteikumu pārkāpumu.

"Drogas" KP lēmumam nepiekrita un jau iepriekš informēja, ka gatavojas to pārsūdzēt tiesā.

Kosmētikas un sadzīves preču mazumtirgotājs "Drogas" 2011.gadā strādāja ar 51,074 miljonu latu konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 2% un bija 4,382 miljoni latu.

"Drogas" ir Latvijā lielākais kosmētikas un sadzīves preču mazumtirdzniecības veikalu tīkls. No 2004.gada "Drogas" ir Honkongas kompānijas "Hutchison Whampoa Limited" mazumtirdzniecības un ražošanas grupas "A.S. Watson Group" uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!