Foto: DELFI

Igaunijas energoapgādes uzņēmuma "Eesti Energia" meitaskompānija Latvijā "Enefit" plāno gada beigās piecas reizes palielināt klientu skaitu, salīdzinot ar 2011.gadu, un iegūt 20% Latvijas atvērtā elektroenerģijas tirgus daļu, pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Viņš informēja, ka pieaugums gaidāms arī pārdotās elektroenerģijas apmēram, kuru salīdzinājumā ar 2011.gadā realizētajām 420 gigavatstundām (GWh) elektroenerģijas ir paredzēts vairāk nekā divkāršot. ''Šogad esam veiksmīgi izmantojuši Latvijas elektroenerģijas tirgus paplašināšanos, kad īsā laikā tika īstenoti divi tirgus aktivizēšanas posmi, iesaistot atvērtajā tirgū visus Latvijas uzņēmumus. ''Enefit'' galvenokārt ir palielinājis savu tirgus daļu lielo patērētāju segmentā, piesaistot arī klientus no vidējo un mazo uzņēmumu segmenta. Pašlaik esam pārsnieguši arī 1000 klientu robežu,'' sacīja Bethers.

''Enefit'' vadītājs atzina, ka arī nākamajā gadā uzņēmuma mērķis ir paplašināt tirgus daļu lielo patērētāju segmentā, vienlaikus vērtējot iespēju iesaistīties aktīvākā konkurencē par mazākajiem elektroenerģijas patērētājiem - uzņēmumu un mājsaimniecību segmentā. ''Tas savukārt prasīs nozīmīgas investīcijas klientu apkalpošanas platformas izveidē,'' piemetināja Bethers.

Vienlaikus viņš pavēstīja, ka pašlaik joprojām norisinās darbs pie elektroenerģijas iegādes līgumu slēgšanas ar uzņēmumiem, kuri atvērtajā tirgū nonāca pēc 1.novembra, jo tirgus atvēršanas brīdī tikai aptuveni puse no visiem jaunpienācējiem bija paspējuši izvēlēties savu tirgotāju. ''Viennozīmīgi, ka nākamais nozīmīgākais pavērsiens Latvijas elektroenerģijas tirgus attīstībā būs ilgi gaidītā mājsaimniecību iekļaušana atvērtajā tirgū no 2013.gada 1.septembra. Tas savukārt Latvijai nozīmēs pilnībā atvērtu elektroenerģijas tirgu, kura darbībai būs jāpielāgojas ne vien tirgotājiem, bet arī patērētājiem, mācoties pieņemt patstāvīgu lēmumu par to, kur un kā iegādāties elektroenerģiju,'' klāstīja ''Enefit'' valdes priekšsēdētājs.

Pēc uzņēmumā sniegtās informācijas, šā gada sākumā "Enefit'' daļa no Latvijas atvērtā tirgus bija 15%.

Jau vēstīts - lai veicinātu konkurenci elektroenerģijas tirgū un konkurētspējīgāku piedāvājumu patērētājiem, no šā gada novembra iepirkt elektroenerģiju par regulētu tarifu var tikai tie lietotāji, kas elektroenerģiju patērē mājsaimniecības vajadzībām.

Lēsts, ka līdz ar jauno regulējumu, kas vēl vairāk atvēra elektroenerģijas tirgu konkurenci, brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienojās vēl aptuveni 20 000 lietotāju, kas ir 2,3% no lietotājiem un patērē aptuveni 9,5% elektroenerģijas.

Kompānija ar nosaukumu "Enefit" darbojas kopš 2009.gada 10.maija, iepriekš tās nosaukums bija "E.Energy", kas darbību sāka pēc Latvijas elektroenerģijas tirgus liberalizācijas. Līdz tam Latviju ar elektrību nodrošināja tikai valstij piederošā kompānija "Latvenergo". "Lursoft" informācija liecina, ka "Enefit" Komercreģistrā reģistrēts 2006.gada maijā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 200 tūkstoši latu un vienīgais īpašnieks - Igaunijas energokompānija "Eesti Energia".

Pērn ''Enefit'' strādāja ar 14,275 miljonu latu apgrozījumu un guva 449 tūkstošu latu peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!