Foto: F64

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) kļuvusi par Latvijas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Eco Baltia" mazākuma akcionāru, investējot vairā nekā 10 miljonus eiro, pavēstīja "Eco Baltia" pārstāvji.

Ieguldītos līdzekļus paredzēts izmantot, lai finansētu sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību.

"Šī rūpnīca būs pirmā tāda veida rūpnīca reģionā, kas fokusēsies tieši uz šķirošanu, proti, otrreiz izmantojamā materiāla nošķiršanu no sadzīves atkritumiem. Latvijā gandrīz 90% sadzīves atkritumu joprojām tiek apglabāti poligonos, un jaunā rūpnīca spēlēs būtisku lomu atkritumu pārstrādes veicināšanā atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām," skaidroja "Eco Baltia".

Pēc uzņēmumā vēstītā, sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcas "Lauciena", kas atradīsies Salaspils novada Aconē, būvniecību paredzēts sākt 2016.gadā. Paredzētā rūpnīcas šķirošanas jauda ir 100 000 tonnas atkritumu gadā. Tāpat rūpnīca nodrošinās vismaz 60 jaunu darbavietu.

"Uzskatu, ka ERAB ir būtiska iespēja jebkuram Latvijas uzņēmumam, kas jau darbojas vai plāno startēt starptautiskā mērogā. No pašu pieredzes varu teikt, ka sadarbības process ar ERAB bija vērtīgs pārbaudījums arī mums kā uzņēmumam, jo ļoti rūpīgi tika izvērtēta mūsu kā sadarbības partnera uzticamība," pauda kompānijas valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

"Eco Baltia grupa" nodrošina atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas un šķirošanas līdz otrreizējai izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un pārstrādei. Grupā ietilpst vides apsaimniekošanas, otrreizējo izejvielu savākšanas un izlietotā iepakojuma pārstrādes uzņēmumi - "Latvijas Zaļais punkts", "EcoBaltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", "Pet Baltija", "Eko Pet", "Nordic Plast", "Eko Reverss", "Tehhe" un "Polimēru parks".

ERAB izveidota 1991.gadā, tās mērķis ir sekmēt pāreju uz tirgus ekonomiku un veicināt uzņēmējdarbības attīstību Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Banka ir starptautiska institūcija, kurā apvienojušies 64 biedri no 62 dalībvalstīm, kā arī Eiropas Kopiena un Eiropas Investīciju banka. ERAB centrālā pārstāvniecība atrodas Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!