Foto: DELFI
Ventspils brīvosta novērtēta kā septītā perspektīvākā brīvā ekonomiskā zona pasaulē, bet starp ostām ierindota otrajā vietā. Tas ir augstākais vērtējums, kādu ieguvusi kāda no Eiropas speciālajām ekonomiskajām zonām, liecina britu laikraksta "Financial Times" izdevuma "FDI Intelligence" publicētais pētījums "Nākotnes globālās brīvās zonas 2012/13".

Neviena cita Eiropas brīvā ekonomiskā zona pirmajā desmitniekā nav iekļauta. Rīgas brīvosta ir novērtēta kā 49. perspektīvākā brīvā ekonomiskā zona pasaulē, bet Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas pārvalde atrodas šī saraksta 50. vietā.

Par visperspektīvāko brīvo ekonomisko zonu pasaulē ir atzīta Dubaijas lidosta Apvienotajos Arābu Emirātos, bet otrā vietā ierindots Dubaijas Starptautiskais finanšu centrs. Ka trešā perspektīvākā ekonomiskā zona pasaulē ir novērtēta Vaigaokviao brīvās tirdzniecības zona Ķīnas pilsētā Šanhajā.

Par labāko ostu zonu pasaulē ir atzīta Tanžeras brīvā ekonomiskā zona Marokā, bet trešajā vietā ierindota Maurīcijas brīvosta Maurīcijas salā.

Arī labāko lidostu topā pirmo vietu ieņem Dubaijas lidosta, savukārt otrajā vietā atrodas Tanžeras brīvā ekonomiskā zona, bet trešo vietu ieņem Klarka brīvosta Filipīnās. Sagatavotajā lidostu topā, kurā sarindotas piecas labākās lidostu zonas, lidosta "Rīga" nav ierindota.

Ventspils pilsētas domes un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs uzsvēris, ka šis novērtējums ir tiešs apstiprinājums Ventspils brīvostas starptautiskajai konkurētspējai un augsti profesionālajai pārvaldībai.

"Pateicoties esošajam brīvostas pārvaldes modelim ir bijis iespējams nodrošināt gan ostas augsti profesionālu pārvaldību, gan nepārtrauktu tās attīstību, nepieļaujot atsevišķu politisko partiju un tās aizkulišu darboņu tīkojumus pēc ostu pārvaldības modeļu maiņas un tās patiesā mērķa - ostu privatizācijas," norādīja Lembergs.

Lai izveidotu nākotnes brīvo ekonomisko zonu topu "FDI Intelligence" aptaujāja vairāk kā 600 speciālās ekonomiskās zonas 120 valstīs. Apkopotā informācija tika vērtēta piecās kategorijās: ekonomikas stimuls, izmantotās iekārtas, izmaksu efektivitāte, izmantotais transports un labākā ārvalstu tiešo investīciju veicināšana. Kopā 56 zonas iesniedza datus par minētajām kategorijām, kurus vērtēja pētnieku grupa, kura izveidoja nākotnes speciālo ekonomisko zonu TOP 50, labāko lidostu zonu TOP 5 un labāko ostas zonu TOP 5.

"FDI Intelligence" ir "Financial Times Ltd" grupas daļa, kas specializējas jomās, kas saistītas ar tiešajām ārvalstu investīcijām un šo investīciju piesaisti. 2010.gada pētījuma "Nākotnes globālās brīvās zonas 2010/11" rezultātos Ventspils brīvosta ieguva piekto vietu kā perspektīvākā zona 2010./2011.gadā un piekto vietu nominācijā "Labākā ostas zona".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!