Foto: Publicitātes foto

Piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" ražotnes AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) un AS "Valmieras piens" saņēmušas Ķīnas pārtikas drošības pārvaldības sistēmas (HACCP) sertifikātus, kas ļaus sākt eksportu uz Ķīnu, tiklīdz Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) attiecīgi saņems apstiprinājumu no Ķīnas atbildīgajiem dienestiem.

Kā informēja uzņēmumā, konceptuālas vienošanās par sadarbību ar biznesa partneriem Ķīnā jau panāktas.

"Pavisam tuvu ir brīdis, kad varēsim nosūtīt pirmo saldējuma kravu uz Ķīnu. Tagad ar nepacietību gaidām, kad abu valstu atbildīgie dienesti nokārtos pēdējās formalitātes," atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Tāpat viņš norādīja, ka eksporta sākšanai uz Ķīnu būs nepieciešams papildu svaigpiens.

"Esam aprēķinājuši, ka sākotnējā posmā tās būs aptuveni papildu 50 tonnas svaigpiena dienā līdz pat 400 tonnām dienā gadu pēc eksporta sākšanas. Tas ir divreiz vairāk, nekā iepērkam pašlaik," sacīja uzņēmējs.

Saņemtie Ķīnas pārtikas drošības pārvaldības sistēmas (HACCP) sertifikāti abām "Food Union" ražotnēm nākotnē ļaus eksportēt saldējumu, augstā temperatūrā pasterizētu pienu un saldo krējumu, krēmsieru, sviestu, kausēto sieru, biezpienu un industriālos produktus - pilnpiena un vājpiena pulveri. Taču sākotnējā posmā plānots attīstīt tieši saldējumu "Ekselence", "Pols" un "Nu Fruit", kā arī "Rasa" svaigo un kausēto sieru eksportu.

Tikmēr PVD pārstāve Anna Joffe atzina, ka dienests savas kompetences ietvaros visu ir izdarījis. "Informācija nosūtīta Ķīnas atbildīgajai institūcijai izvērtēšanai, un gaidām atbildi," sacīja Joffe.

Kā ziņots, Ķīnas sertifikātus izsniedza Ķīnas sertifikācijas un inspekcijas kompānija, kas šā gada janvārī aizvadīja piecu dienu auditu "Food Union" ražotnēs.

RPK un AS "Valmieras piens" apvienošanos vienotā koncernā "Food Union" Konkurences padome atļāva 2012.gada 9.maijā, piemērojot vairākus nosacījumus, kas ļaus aizsargāt zemnieku, kā arī mazāko tirgotāju intereses.

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, oficiāli tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā RPK paziņoja par Krievijas investoru Andreja un Sergeja Beshmeļņicku piesaistīšanu uzņēmumam.

"Food Union" patlaban ir aptuveni 800 darbinieki, bet apvienotā uzņēmuma apgrozījums pārsniedz 100 miljonus eiro gadā. "Food Union" ražotnes iepērk pienu no vairāk nekā 400 Latvijas zemnieku saimniecībām un piena ražotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!