Foto: DELFI

Kosmētikas ražotāja SIA "Madara Cosmetics" Mārupē atvērusi savu jauno rūpnīcu, kuras izveidē investēti 3,5 miljoni eiro. Ražotnes kapacitāte ļaušot uzņēmuma ražošanas jaudu palielināt piecas reizes, produkciju arī turpmāk pamatā sūtot uz ārvalstu tirgiem.

Šogad aprit desmit gadi, kopš uzņēmēja Lote Tisenkopfa izveidoja "Madara Cosmetics". Tagad viņa secina, ka ir izveidota viena no modernākajām kosmētikas ražotnēm Ziemeļeiropā, kura ļaus ražošanas kapacitāti palielināt piecas reizes. Savukārt "Madara Cosmetics" direktors Uldis Iltners portālam "Delfi" sacīja, ka lielākie saražotās kosmētikas apjomi tiek pārdoti ārzemēs un eksports arī turpmāk būs uzņēmuma prioritāte. Galvenie kosmētikas noieta tirgi ir Somija, Holande un Šveice. Tāpat uzņēmums strādā turīgāko Āzijas valstu tirgu virzienā.

"Nepieciešamību pēc jaunas ražotnes noteica mūsu veiksmīgā attīstība eksporta tirgos un pieprasījums pēc līgumražošanas pakalpojumiem, līdz ar to arī vajadzība palielināt ražošanas tempu un apjomus. Pagājušā gada jūnijā noslēdzām ražošanas līnijas modernizāciju, un šogad strādājam divās ražotnēs - gan Šampēterī, gan Mārupē -, tādēļ jaunās ražotnes oficiālā atklāšana būs simbolisks notikums, kas sāks jaunu posmu uzņēmuma vēsturē. Jaunā ražotne mūs darījusi elastīgākus - spējam ražot dažādu tipu produktus, esam kļuvuši efektīvāki gan formulu izstrādes un saražotās produkcijas daudzuma, gan ražošanas tempu ziņā," sacīja Iltners, skaidrojot, ka iekārtas ļauj pildīt saražoto dažāda veida iepakojumos.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ražotnes atklāšanā uzsvēra, ka zaļā ražošana ir Latvijas iespēja un Latvijas nākotne. "Tas ir labi, ka vārām dabiskas ziepes!" priecājās Vējonis. Viņš arī norādīja, ka šis uzņēmums ir pozitīvs piemērs tam, ka ne vienmēr valsts ir slikta, un tā ar saviem atbalsta mehānismiem var palīdzēt uzņēmumu attīstībai.

Uzņēmuma jaunās ražošanas līnijas spēj saražot līdz pat 30 produkcijas vienībām minūtē, bet vienā maiņā iespējams saražot pat divas tonnas kosmētikas. Kā prognozē Iltners, turpmāko trīs gadu laikā uzņēmums ražošanā varētu investēt vēl vienu miljonu eiro.

"Madara Cosmetics" ražotnes ēkas kopējā platība ir 2700 kvadrātmetri, no kuriem 1800 kvadrātmetrus aizņem ražošanas zona un noliktavas telpas. Jaunā ražotne apvieno tīrās ražošanas zonu, noliktavu, produktu izstrādes un kvalitātes kontroles laboratoriju, biroju telpas un ražotnes veikalu, kas apmeklētājiem tiks atvērts pēc ražotnes atklāšanas. Ražotne veidota pēc atvērtā biznesa principa, kas nozīmē, ka tā būs pieejama ikvienam, kas vēlēsies iepazīties ar kosmētikas ražošanas procesu, skaidro Iltners.

Jaunās ražošanas iekārtas iegādātas un uzstādītas pērn, taču šā gada augustā pilnībā pabeigta "Madara Cosmetics" pārcelšanās uz Mārupi no iepriekšējām ražotnes telpām, kas atradās Rīgā, Šampētera ielā. Visi procesi apvienoti vienā ražotnē un uzņēmumā patlaban strādā 80 darbinieki.

"Madara Cosmetics" šā gada pirmajā pusgadā apgrozījusi 2,5 miljonus eiro un nopelnījusi 300 tūkstošus eiro, informēja uzņēmumā. Tas ir par 43% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Apgrozījums pieaudzis, pateicoties veiksmīgai darbībai eksporta tirgos. Gada pirmajā pusē sasniegtais apgrozījums ir jauns rekords uzņēmuma vēsturē, liecina aģentūras LETA arhīvs.

"Madara Cosmetics" pērn apgrozīja 3,91 miljonu eiro, bet 2014.gadā - 3,02 miljonus eiro. Pagājušajā gadā uzņēmuma peļņa bija 489 tūkstoši eiro, kas ir par 19% vairāk nekā 2014.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 410,5 tūkstošus eiro."Madara Cosmetics" turpmāko izaugsmi plāno balstīt ārvalstu tirgu attīstībā, nostiprinot un paplašinot darbību pašreizējos tirgos un sākot darbību jaunos. Pagājušā gada peļņu plānots novirzīt uzņēmuma attīstībai, norādīts vadības ziņojumā.

"Madara Cosmetics" dibināta 2006. gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 106 652 eiro. "Madara Cosmetics" īpašnieki ir Lote Tisenkopfa-Iltnere (28,01% kapitāldaļu), Uldis Iltners (28,01%), AS "ALPS Investments" (20,01%), Zane Tamane (12%), Liene Drāzniece (7,98%), Paula Tisenkopfa (3,99%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!