Foto: LETA

Pēc biedrības "Dzīvnieku brīvība" pārmetumiem par nepienācīgu izturēšanos pret vistām AS "Balticovo" ļāvis ielūkoties uzņēmuma ražotnēs. "Balticovo" ievēro visas Eiropas Savienības un Latvijas normatīvu prasības vistu labturībā, uzsver uzņēmumā.

"Balticovo" komercdirektors Toms Auškāps aicināja patērētājus, kurus šokēja dzīvnieku aizstāvju izplatītie video, iepazīties ar Pārtikas un veterinārā dienesta fotogrāfijām no kompānijas vistu fermām. "Uzraugi apliecināja, ka putnu blīvums "Balticovo" novietnēs atbilst labturības prasībām, dējējvistām ir nodrošināta atbilstoša platība, brīva piekļuve barībai, ūdenim un laktām, un visi sprosti ir aprīkoti ar ligzdām," viņš klāstīja.

Pēc Auškāpa teiktā, "Balticovo" nav ko slēpt: "Mums šķiet aizdomīgi, ka Igaunijas tirgū dzīvnieku aizstāvju kampaņa nav pret vistu turēšanu sprostos, ko dara arī Igaunijas ražotāji, bet gan pret "Balticovo" olām".

"Balticovo" sabiedrisko attiecību speciālists Armands Šterns informēja, ka "Balticovo" jau nākamgad plāno uzsākt bioloģisko jeb 0. kategorijas olu pārdošanu, ko uzņēmumam piegādās vietējā zemnieku saimniecība.

"Balticovo" valdes priekšsēdētājs Vadims Vlasovs atklāja, ka jaunputnu novietņu būvniecībā un iekārtās drīzumā plānots investēt vairāk nekā 800 tūkstošus eiro. Savukārt Madonas filiālē tiks izveidotas telpas vistām brīvas turēšanas apstākļos, ierīkojot pastaigas laukumus un aprīkojot telpas ar atbilstošām iekārtām. Plānotais investīciju apmērs ir 150 tūkstoši eiro.

Madonas filiāles reorganizācija patērētājiem nodrošinās 1. numura brīvās turēšanas apstākļos dētas olas. Līdz ar to tiks palielināti 1. numura olu ražošanas apjomi, jo "Balticovo" jau tagad piedāvā ārpus sprostiem dējušu vistu olas ar zīmolu "Mājas" un "Zemnieku olas".

"Esam gatavi ražošanu pārstrukturēt atbilstoši patērētāju pieprasījumam, bet tas, ko redzam tagad, ka no 100 olu pircējiem tikai divi izvēlas ārpus sprostiem dējušu vistu olas. Iedzīvotāju pirktspēja ir tāda, ka 98 pircēji izvēlas daudz lētākās 3. numura olas, bet premium kategorijas olas nevar atļauties," atzīst Auškāps.

Vlasovs atgādināja, ka "Balticovo" produkcija ir arī lielākajās mazumtirdzniecības ķēdēs Eiropā. No kopējā pārdoto "Balticovo" ražoto produktu apjoma šķidro olu produkti pērn veidoja 16%, bet 76% no pārdotajiem produktiem bija patēriņa olas.

Kopumā "Balticovo" vistu labturības apstākļu pilnveidošanā ir investējis vairāk nekā 30 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka biedrība "Dzīvnieku brīvība" pārmet "Balticovo" nepienācīgu izturēšanos pret vistām. Dzīvnieku aizstāvji septembrī iekļuvuši olu ražotnēs Madonā un Daugavpilī. Daugavpils fermā ir 82 000 vistu, bet Madonā četrās kūtīs ir 140 000 putnu. Dzīvnieku tiesību aktīvisti uzskata, ka vistas tiek mocītas. Netiekot ievērotas pat tās labturības prasības, kas noteiktas likumā.

"Balticovo" ir uzņēmums ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi olu un olu produktu ražošanā. Pašlaik līdz 70% no saražotās produkcijas uzņēmums eksportē. "Balticovo" apgrozījums 2015. gadā veidoja 45,9 miljonus eiro.

Uzņēmuma īpašnieks ar 95% uzņēmumu akciju ir Latvijas pilsoņiem piederošais "BCO".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!