Foto: DELFI

Latvijas oficiālās delegācijas uzņemšana tehnoloģiju milža "Huawei" izstāžu zālē netālu no Pekinas ir visizsmalcinātākā visas Ķīnas vizītes laikā - ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Latvijas vēstnieks Ķīnā Māris Selga, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols un citas amatpersonas tiek sagaidītas uz sarkanā paklāja ar ziedu klēpi. Delegācija vēlas panākt progresu sarunās par "Huawei" izpētes un attīstības centra izvietošanu Latvijā, tomēr Ķīnas uzņēmums pēc ilgstošām pārrunām joprojām noteiktu solījumu nesniedz.

""Huawei" ir milzīga kompānija, kas jau tagad Latvijā ir pienācīgi pārstāvēta. Visas mūsu telekomunikāciju kompānijas lieto [šī uzņēmuma tehnoloģijas]. Viena no lietām, par ko mēs esam daudz runājuši, ir "Huawei" attīstības centrs Latvijā. Par to ir runāts dažādos formātos, ķīnieši vienmēr saka: "Jā, mēs par to domāsim." Es ceru šodien šajā jautājumā pavirzīties uz priekšu," pirms tikšanās medijiem teica Ašeradens.

Viņa vērtējumā, ja šāds attīstības centrs būtu Latvijā, tas būtu solis uz priekšu Latvijas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē.

"Huawei" izstāžu centrs atrodas netālu no Pekinas, kur no garāmbraucējiem to slēpj plašs parks un mežs. Tā interjers vairāk atgādina pasaules dārgākās viesnīcas nekā komunikāciju tehnoloģiju kompānijas ēkas. Apmeklētājus vispirms žilbina milzīga kristāla lustra un marmora sienas un tikai pēc tam - inovatīvu tehnoloģiju un ideju paraugi.

Latvijas delegācija un "Huawei" vadības pārstāvji pēc izstādes apmeklējuma kopīgi baudīja tikpat smalkas vakariņas, tomēr noprotams, ka līdz noteiktai atbildei par kompānijas izpētes un attīstības centra izveidošanu vēl jāpagaida. Tas gan nav pārsteidzoši - visi Ķīnā strādājošie uzņēmēji atzīst: lēmumpieņemšanas gaita šajā austrumu valstī ir lēna, tomēr, ja kas ir nolemts, tad nav šaubu par to, ka tas tiks izpildīts.

Par izpētes un attīstības centra izveidi "Huawei" interesi pauda jau pērnā gada nogalē, kad tā laika premjerministre Laimdota Straujuma (V) vizītes laikā Ķīnā tikās ar uzņēmuma vadību.

Šī gada maijā Ķīnas uzņēmums parakstīja vienošanos ar divām Latvijas augstskolām - Rīgas tehnisko universitāti un Vidzemes Augstskolu - par Latvijas studentu izglītošanu "Huawei" izpētes un attīstības centrā Ķīnā. Saskaņā ar tolaik paša uzņēmuma pausto, līdzīga programma tiek īstenota vēl 20 valstīs.

Patlaban "Huawei" tehnoloģijas Latvijā tiek plaši izmantotas telekomunikāciju uzņēmumu infrastruktūrā. Kompānija cenšas nostiprināties arī Latvijas mobilo telefonu tirgū. SIA "Huawei Technologies Latvia" apgrozījums pērn sasniedza nepilnus 13 miljonus eiro, bet zaudējumi - 584 tūkstoši eiro.

Globāli "Huawei" grupas ieņēmumi pērn bija 60 miljardi ASV dolāru.

Kā vairākkārt ziņots, Ašeradens no 3. līdz 11. septembrim atradās darba vizītē Ķīnā. Tās laikā Ķīnā notika biznesa forumi, uzņēmēju kontaktbiržas, sadarbības līgumu parakstīšana un izstādes. Papildu sarunām ar valsts pārvaldes pārstāvjiem ministrs viesojās arī informāciju un komunikācijas tehnoloģiju kompānijā "Huawei", delegācijas pārstāvji devās arī uz Ķīnas tiešsaistes tirdzniecības milzi "Alibaba".

Līdz ar ministru vizītē uz Ķīnu devās vairāk nekā 30 Latvijas uzņēmēji no transporta, kokapstrādes, pārtikas, tekstila dizaina, kā arī juridisko un tulkojumu pakalpojumu sniegšanas nozarēm. Lielāko uzņēmēju delegācijas skaitu veidoja kokrūpniecības nozares uzņēmumu pārstāvji – 11 Latvijas kompānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!