Foto: Publicitātes foto

Graudu pārstrādes uzņēmums AS "Dobeles dzirnavnieks" 31.jūlijā pieņēmis pirmo šī gada kviešu ražu no Brocēnu novada zemnieku saimniecības "Pikšas", tādējādi atklājot labības ražas pieņemšanas sezonu. Šogad uzņēmums plāno iepirkt vairāk kā 150 000 tonnas graudu, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

"Neskatoties uz šī gada laikapstākļu nelabvēlīgajām ietekmēm, kas piemeklēja zemniekus gada sākumā un iznīcināja sasētos ziemājus, prognozes liecina, ka kopumā raža būs laba. Vasarāji ir skaisti un blīvi, jo to augšanas laikā gan mitrums, gan saules gaisma bija pietiekami. Patlaban graudi nobriest un pildās ar saturu, veidojas to raupjums un kvalitāte. Ja turpināsies saulains laiks un nesāksies lielas lietavas, tad to kvalitāte būs tiešām laba," uzskata AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, papildinot, ka "graudu pieņemšanas cenas, kā ik gadus, atkarīgas no situācijas biržā un pieprasījuma tirgū. Ja lielajās kviešu ražotājvalstīs – ASV, Kanādā, Krievijā, Ukrainā būs laba un kvalitatīva raža, tad Baltijas valstīs graudu cenas būs salīdzinoši zemas".

Amsils arī norāda, ka Latvijā ar kviešiem apsētās platības ir saglabājušās pagājušā gada līmenī – ap 370 000 hektāru. "Prognozējams, ka tajās varētu ievākt ap 1,2 milj. tonnas kviešu. Pašmāju kviešu patēriņš ir aptuveni 400 000 tonnas, bet eksports ap 800 000 tonnas", stāsta Amsils.

Jau vēstīts, ka pērn "Dobeles dzirnavnieks", pēc provizoriskiem datiem, pagājušo gadu noslēdza ar 84,8 miljonu eiro apgrozījumu un 2,8 miljonu eiro peļņu. Tādējādi uzņēmuma apgrozījums pērn salīdzinājumā ar 2012.gadu samazinājies par 4,3%, savukārt kompānijas peļņa pieaugusi par 40%.

"Dobeles dzirnavnieka" lielākais īpašnieks ir Igaunijas "Tartu Veski" piederošā kompānija "Invest DD". Kompānijas "Dobeles dzirnavnieks" galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!