Foto: DELFI
SIA "Zīmes" ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas nodarbojas ar stiklšķiedras karoga mastu ražošanu. Šis materiāls izvēlēts tā tehnisko īpašību dēļ – nelielais svars, labas mehāniskās īpašības, kas nodrošina tā ekspluatācijas ilgumu, kā arī pārvietošanas iespējas.

Fabrikā, kas izveidota Ogres novada Madlienā, karoga masti tiek ražoti vienā gabalā. Mastu garums ir līdz 12 metriem, bet to svars sasniedz 45 kilogramus. Bez karoga mastiem uzņēmums ražo arī dažāda izmēra un modifikācijas stikla šķiedras laivas, stāsta uzņēmuma īpašniece Ilze Seržāne.

Speciālās ražošanas iekārtas ir izstrādātas, sadarbojoties uzņēmuma tehniķiem ar Latvijas inženieriem. Sākotnēji tika radīta viena iekārta, kura tika testēta līdz produktu ražošanas uzsākšanai, bet šobrīd, palielinoties produktu pieprasījumam, apgūstot arvien jaunas tendences un veicot karogu mastu testus, ir izveidota otra karogu mastu ražošanas iekārta, kas karogu mastus būvē visā garumā un veido daļēji cilindriskus, daļēji koniskus.

Ražošanas iekārta ir projektēta tā, lai tajā var izgatavot divus produktus vienlaicīgi, tādējādi palielinot ražošanas kapacitāti trīs reizes.

Seržāne uzsver, ka ēka ar tai blakus uzstādītu karoga mastu rada vizuālu pabeigtības sajūtu, tāpat karoga masts ir efektīvs mārketinga paņēmiens. Ja pie uzņēmuma biroja ēkas mastā ir pacelts uzņēmuma karogs, katram garāmgājējam un braucējam tiek atgādināts par uzņēmuma esamību un misiju, ja tas attēlots karogā.

Uzņēmuma biznesa filozofija ir akcentēt karoga mastu patriotisko, nevis likumpaklausības faktoru, un tā noieta tirgus šobrīd pamatā ir Latvija. Uzņēmums ir arī viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balva 2018" konkursā, kategorijā "Importa aizstājējprodukts".

"Zīmes" ražotie karoga masti tiek piedāvāti arī nestandarta krāsojumā un garumā. Tiek akcentēts, ka šādas prasības nevar apmierināt neviens uzņēmums Latvijā, kas mastus neražo, bet tikai tirgo, jo tie mastu iepirkumus veic, vadoties pēc galvenā patērētāju pieprasītā pamattoņa. Tāpat uzņēmums pārdod mastus arī kā sagataves zibens novedēju uzstādīšanai.

Uzņēmumā ir izveidota un darbojas karoga mastu piegādes, mastu pēdu betonēšanas, uzstādīšanas, kā arī karoga mastu garantijas un pēcgarantijas apkopes veikšanas nodaļa.

SIA "Zīmes" izveidota 2014. gada nogalē. Uzņēmums 2017. gadu noslēdza ar 192 537 apgrozījumu un 7901 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!