Foto: LETA

Apdrošināšanas AS "Balta" kokapstrādes uzņēmumam AS "Latvijas Finieris" izmaksājusi atlīdzību 4 846 855 eiro apmērā par 2014. gada decembrī rūpnīcā "Lignums" notikušā ugunsgrēka radītajiem zaudējumiem.

"Baltas" pārstāvji trešdien žurnālistus informēja, ka par šī ugunsgrēka nodarītajiem zaudējumiem apdrošinātājs izmaksājis uzņēmumam "Latvijas Finieris" lielāko atlīdzību īpašuma segmentā ne tikai "Baltas", bet visas Latvijas apdrošinātāju nozares vēsturē.

Kokapstrādes uzņēmuma pašrisks šajā gadījumā bija 0,5 miljoni eiro, kā arī uzņēmums veic papildu investīcijas, lai padarītu ražotni drošāku un samazinātu riskus.

Ugunsgrēks "Latvijas Finiera" rūpnīcas "Lignums" laminēšanas cehā izcēlās 2014. gada decembrī. Kopējā degšanas platība bija 250 kvadrātmetru, tajā skaitā 200 kvadrātmetru platībā dega telpa, kurā bija uzstādīta ražošanas iekārta un novietota gatavā produkcija, bet 50 kvadrātmetru platībā dega ceha jumts. Pēc ugunsgrēka lielākajā daļā uzņēmuma telpu ražošana turpinājās.

Tagad pabeigta lielākā daļa no rūpnīcas "Lignums" atjaunošanas darbiem. Bija nepieciešami gandrīz divi gadi, lai sakārtotu ražotni un to atjaunotu atbilstoši Latvijas būvnormatīviem, žurnālistiem stāstīja "Latvijas Finiera" valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems. Negadījums rūpnīcā sakrita ar laiku, kad Latvijā mainījās būvniecības normatīvās prasības, šī iemesla dēļ atjaunošana prasīja divus gadus. Ugunsgrēks notika 2014. gada decembrī, bet ēkas atjaunošanas darbi sākās tikai nākamā gada vasarā. "Negribu teikt, ka tas ir slikti, jo process notika ļoti pārdomāti un droši," teica Ciems. Tomēr viņš pieļāva, ka būtu nepieciešami pilnveidojumi normatīvajā vidē, lai procesu padarītu raitāku un bizness neciestu. Pēc ugunsgrēka rūpnīca "Lignums" palika bez jumta tieši brīdī, kad sākās sniegs.

Rūpnīcas atjaunošana tika sākta 2015. gada vasarā, un 2015. gada nogalē jumts atkal bija nosegts, pēc tam turpinājās iekārtu atjaunošana. Savukārt šā gada vidū tika pabeigta lielākā daļa ar ēku atjaunošanu un iekārtām saistīto darbu. Pašlaik vēl norit darbi, kuru mērķis ir padarīt rūpnīcas ēku drošāku, lai nākotnē nenotiktu šādu ugunsgrēki, pastāstīja rūpnīcas "Lignums" direktors Māris Būmanis.

Ugunsgrēka rezultātā rūpnīcā "Lignums" bija skarti apmēram 10 000 kvadrātmetri, kas ir ceturtā daļa no rūpnīcas. Situāciju sarežģīja apstāklis, ka degusī platība atradās rūpnīcas vidū.

Pašlaik rūpnīcā "Lignums" strādā 770 darbinieki.

Vaicāts par ugunsnelaimes cēloņiem, Būmanis sacīja, ka vainīgie tiks noskaidrots kriminālprocesā, kas vēl joprojām nav noslēdzies.

Minētās atlīdzības izmaksa neietekmēs apdrošinātāja "Balta" šī gada finanšu rezultātus, jo līdzekļi tai tika rezervēti jau 2014. gadā, apliecināja "Baltas" Atlīdzību departamenta direktors Ingus Savickis.

Kā ziņots, koncerns "Latvijas Finieris" pagājušajā gadā strādāja ar 196,5 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā gadu iepriekš. Pērn koncerns nopelnīja 12,8 miljonus eiro un attīstībā ieguldīja 42,3 miljonus eiro.

"Latvijas Finiera" pamatdarbība ir bērza saplākšņa ražošana, pārdošana, produktu attīstība un saistīto pakalpojumu sniegšana klientiem. Citi nozīmīgākie darbības veidi ir plātņu materiālu tirdzniecība, mežsaimniecība un mežizstrāde, kā arī sintētisko sveķu un fenola filmu ražošana. "Latvijas Finieris" eksportē aptuveni 95% no saražotā saplākšņa, ko pārdod vairāk nekā 60 valstīs, nozīmīgākās no tām ir Lielbritānija, Vācija, Francija, Itālija, Nīderlande un Turcija.

Apdrošinātāja "Balta" īpašnieks ir Polijas apdrošināšanas sabiedrība PZU. "Balta" šā gada trešo ceturksni noslēdza ar 3,23 miljonu eiro neto peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!