Foto: LETA
Noslēdzies konkurss par Valsts ieņēmuma dienesta (VID) jaunās administratīvās ēkas būvniecību, kurā uzvarējusi būvkompānija RE&RE, kas līdz ar līguma noslēgšanu kļuvusi par objekta galveno būvuzņēmēju, informē projekta pārstāvis Andis Blinds.
Projektu finansēs bankas "Nordea" filiāle Latvijā. Kompleksa būve izmaksās 38,5 miljonus latu.

Jaunais VID birojs tiks būvēts atbilstoši ilgtspējīgas būvniecības kritērijiem un to plānots uzsākt jau šī gada nogalē, savukārt ekspluatācijā nodot - 2014. gadā, norāda Blinds.

VID ēkas projektā iesaistītā biroju centra "Ezerparks" valdes priekšsēdētāja Baiba Fromane informē, ka konkurss par ģenerāluzņēmēja izvēli noritējis trīs kārtās, un uzvarētājs noteikts, izvēloties zemākās cenas piedāvājumu. "Esam patiesi gandarīti, ka konkurss par ģenerāluzņēmēja izvēli ir noslēdzies pēc gandrīz septiņu mēnešu ilgas konkursa norises un skurpuloza piedāvājumu izvērtēšanas darba. Rezultātā ir uzvarējusi viena no lielākajām Latvijas būvkompānijām ar augstu reputāciju, kas zināmā mērā rada papildus pievienoto vērtību VID jaunajai biroja ēkai. Nozīmīgs faktors ir arī šī projekta finansētājs, kas ir "Nordea" filiāle Latvijā, kurai ir stabilas un uz klientu vērstas bankas reputācija. Valstiski tik nozīmīgam projektam kā VID biroja ēka, būvnieka un finansētāja izvēle ir viens no nozīmīgākajiem soļiem tā realizācijā," uzskata Fromane.

Savukārt "Re&Re" valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš norāda, ka "no būvniecības viedokļa projekts nav sarežģīts, tomēr jāņem vērā augstās VID prasības drošības un tehnoloģisko sistēmu izbūves ziņā".

Jaunais VID ēkas projekts tika izstrādāts atbilstoši ilgtspējīgas būvniecības kritērijiem un energoefektivitātes standartiem, kas sniegs iespēju ietaupīt komunālos maksājumus. Kompleksā ir paredzēts izbūvēt īpaši aprīkotas muitas laboratorijas, finanšu policijas un citas telpas.

Jau vēstīts, ka pērn gada nogalē, divus gadus pēc valdības atļaujas būvēt jaunu VID "mājvietu" Mežaparkā un pārdomām par iespējamu projekta "iesaldēšanu" tā attīstība ir izkustējās no "nulles punkta" - Rīgas pilsētas būvvaldē tika iesniegts skiču projekts ēku kompleksam Mežaparkā, Talejas ielā 1. Plānots, ka jaunās biroju ēkas kopējā platība būs aptuveni 45,6 tūkstoši kvadrātmetru un 34 tūkstošus kvadrātmetru no tiem aizņems VID telpas, kurās darba vieta būs vairāk nekā 2500 cilvēkiem.

Lēmumu par jaunā ēku kompleksa būvniecību valdība pieņēma vēl 2008.gadā, kad VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadītais privātuzņēmums SIA "Mežaparks SPV" noslēdza līgumu par kopuzņēmuma SIA "Biroju Centrs Ezerparks" izveidi, lai realizētu šo projektu. Taču 2009.gada martā, mainoties valdībai, Finanšu ministrija nolēma vēlreiz izvērtēt projekta lietderību, toreiz arī publiski izskanēja pieļāvums apturēt šo projektu, taču tā dēļ valstij varētu rasties zaudējumi. "Mežaparks SV" toreiz pauda, ka vēlas projektu turpināt, jo zaudētājs šajā gadījumā būs tikai valsts.

Kamēr privātais investors sludināja skiču konkursu, kurā uzvarēja arhitektu birojs "Sarma & Norde", un arhitekti strādāja pie skicēm, ministrijas daba grupa vērtēja pašu projektu. Pērn vasarā FM secināja, ka projekts ir jāturpina, ņemot vēra arī būvniecības izmaksu kritumu un iepriekš noslēgto līgumu ar privāto investoru.

Vēlāk VNĪ un SIA "Mežaparks SPV" vienojušies par diviem miljoniem eiro (aptuveni 1,4 miljoniem latu) samazināt topošā VID kompleksa ikgadējo nomas maksu.

Projekta realizētāja SIA "Biroju centrs Ezerparks" dibinātāji ir "Mežaparks SPV" (68,5%) un "Valsts nekustamie īpašumi" (31,5%). Uzņēmuma pamatkapitālā, saskaņā ar līgumu, valsts ieguldīja 3,2 miljonus latu, bet "Mežaparks SPV" – mantisko un naudas ieguldījumu gandrīz deviņu miljonu latu apmērā.

VID administratīvo ēku komplekss atradīsies jaunajā dzīvojamā un komercapbūves kvartālā "Ezerparks", ko attīsta Lielbritānijā reģistrētā "New Europe Real Estate", kas ir SIA "Mežaparks SPV" īpašnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!