Foto: F64

Latvijas farmācijas kompānija AS "Grindeks" koncerna attīstībā nākamgad kopumā plāno investēt līdz četriem miljoniem eiro, informē uzņēmumā.

Viena no investīciju pozīcijām, ko uzņēmums ir apstiprinājis, ir ražošanas paplašināšana Slovākijā esošajā koncerna meitasuzņēmumā "HBM Pharma". Tiesa, cik lielu daļu no kopējām nākamā gada investīcijām plānots investēt Slovākijā, kompānijas pārstāvji nevar atklāt.

Taču pārstāvji atklāj, uzņēmuma plāns par ražošanas paplašināšanu meitasuzņēmumā Slovākijā paredz jaunas ampulu ražošanas līnijas uzstādīšanu "HBM Pharma", palielinot injekcijas formu medikamentu ražošanas jaudas līdz 130 miljoniem ampulām gadā.

Investīcijām "Grindeks" plāno izmantot pašu finansējumu.

Kā skaidro uzņēmumā, tā vadība regulāri izskata dažādas iespējas, kā palielināt ražošanas jaudas. Tas ietver gan ražošanas sākšanu citās valstīs, gan ražošanas paplašināšanu esošajās "Grindeks" koncerna ražotnēs.

Citi lēmumi patlaban nav pieņemti, tajā skaitā netiek apsvērta Latvijā darbojošos ražotņu pārcelšana uz citām valstīm, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Kā ziņots, koncerna "Grindeks" apgrozījums šī gada deviņos mēnešos bija 72,4 miljoni eiro, kas ir par 8,9 miljoniem eiro vai par 14% vairāk nekā 2015.gada deviņos mēnešos, liecina biržai "Nasdaq Riga" iesniegtie deviņu mēnešu nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati.

Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātessabiedrības akcionāriem, šī gada deviņos mēnešos bija 6,4 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2015.gada deviņiem mēnešiem, ir palielinājusies par 2,6 miljoniem eiro vai 66%.

Bruto peļņas rentabilitāte šī gada deviņos mēnešos bija 49%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 9%. Šī gada deviņos mēnešos koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 67 pasaules valstīm kopumā par 65,1 miljonu eiro, kas ir par 8,3 miljoniem eiro vai par 15% vairāk nekā 2015.gada deviņos mēnešos.

"Grindeks" akcijas tiek kotētas "Nasdaq Riga" Oficiālajā sarakstā.

"Grindeks" lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans - 33,29%, AS "AmberStone Group" - 22,66%, Anna Lipmane - 16,65%, "Swedbank" nominālturētājs (Clients Account) – 9,58%.

Koncerna "Grindeks" apgrozījums šā gada pirmajā pusgadā bija 46,4 miljoni eiro, kas ir par 2,6 miljoniem eiro jeb 5,9% vairāk nekā 2015.gada pirmajā pusgadā, liecina nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati. Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātessabiedrības akcionāriem, 2016.gada pirmajā pusgadā bija 4,2 miljoni eiro.

"Grindeks" ir starptautisks, vertikāli integrēts farmācijas uzņēmums, kura galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernā ietilpst pieci meitasuzņēmumi Latvijā, Igaunijā, Krievijā un Slovākijā, bet pārstāvniecības ir atvērtas 13 valstīs.

"Grindeks" specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. "Grindeks" ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 70 valstīm un veido 90% no kopējā apgrozījuma. Nozīmīgākie "Grindeks" tirgi ir Eiropas Savienības valstis, Krievija un pārējās NVS valstis, ASV, Kanāda, Japāna un Vjetnama.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, kopš 2002.gada uzņēmums īstenojis virkni vērienīgu investīciju projektu, šajā laikā investējot attīstībā vairāk nekā 70 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!