Foto: LETA

Solidaritātes nodokļa ieviešana no Latvijas liks aizbraukt daudziem informācijas tehnoloģiju (IT) jomas speciālistiem, pauda Latvijas elektronisko sakaru sniedzēja "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

""Lattelecom" ir uzņēmums, kas strādā IT jomā – mums papildus izmaksas pārsniedz vienu miljonu eiro uz šo nodokli. Mēs strādājam arī uz eksportu, bet, protams, ar papildu izmaksām paliekam mazāk konkurētspējīgāki. Konkurētspējīgāks uzņēmums paliek tad, ja ir zemākas izmaksas. Pašlaik, salīdzinot kaut vai Baltijas valstu ietvaros, mums ir augstākie darbaspēka nodokļi, un mēs neesam konkurētspējīgi," teica Gulbis.

Tostarp Gulbis atzina, ka viņam nav izšķiroši svarīgi, vai "Lattelecom" strādā ārvalstu vai vietējais IT speciālists. "Man nav izšķiroši svarīgi, vai tas ir ārzemju speciālists vai vietējais – man svarīgi, cik viņš maksā un ko viņš prot darīt. Katram pašam jārūpējas par savu konkurētspēju ne tikai Latvijas, bet globālā līmenī. Mēs dzīvojam mazā ekonomikā, kas ir atvērta, un katrā ziņā mums ir jāspēj konkurēt starptautiskā līmenī. Latvijas izglītības sistēmai tas būtu jānodrošina. Ja Latvijas formālā izglītība to nenodrošina, tad cilvēkiem pašiem ir jācenšas mācīties un rūpēties par savu konkurētspēju," klāstīja "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka Latvijas IT speciālisti var konkurēt ar ārvalstu ekspertiem. "Protams, ka var [konurēt]. Tā ir universāla joma. Gan mūsu speciālisti strādā ārpus Latvijas robežām, gan arī mēs algojam ārvalstu speciālistus, lai šeit darītu darbu, tāpēc, ka dažādas prasmes ir izkliedētas pa pasauli, un kaut kas labāk ir pie mums un ir kaut kas, ko cilvēki labāk prot darīt citās valstīs. Tas jau pašlaik notiek – tas ir globāls tirgus. Nav tāds Latvijas IT tirgus vai Lietuvas IT tirgus – tirgus ir globāls gan darbaspēka ziņā, gan produktu un pakalpojumu ziņā," uzsvēra Gulbis.

Saeima atbalstījusi solidaritātes nodokļa ieviešanu, pret kuru asi iestājušies sociālie partneri. Tas paredz ar nodokli aplikt personu ieņēmumus, kas pārsniedz 48 600 eiro gadā. Ieņēmumi no attiecīgā nodokļa tiks ieskaitīt valsts pamatbudžetā.

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, nākamajos trijos gados budžeta ieņēmumi no attiecīgā nodokļa veidos 40,9 miljonus eiro ik gadu. Šis ir viens no priekšlikumiem ieņēmumu palielināšanai valsts nākamā gada budžetā.

Tāpat ziņots, ka Gulbis publiski iestājies pret solidaritātes nodokļa ieviešanu.

"Lattelecom" piedāvā integrētus elektronisko sakaru un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus, sniedz telekomunikāciju, tīklu projektēšanas un izbūves pakalpojumus, nodrošina datu pārraides un IT infrastruktūras risinājumus, interneta un kontaktu centra pakalpojumus, kā arī biznesa procesu ārpakalpojumus. Skandināvijas koncernam "TeliaSonera" patlaban pastarpināti pieder 49% "Lattelecom" daļu, bet Latvijas valstij - 51%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!