"Homburg Eastern European Fund B.V." brīdinājis Valsts kanceleju par ārvalsts investora prasības iesniegšanu pret Latvijas Republiku, portālu "Delfi' informēja kompānijas pārstāve Rūta Grikmane.

Nīderlandes investīciju fonds, kas pārstāv 800 Nīderlandes privātos investorus, ir SIA "Homburg Zolitude" īpašnieks.

Uzņēmums prasību iesniedzis par nekustamo īpašumu Rīgā, Priedaines ielā 20, kur 2013. gada 21. novembrī, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

"Pašreiz vairāku savstarpēji saistītu un viens otru papildinošu apstākļu dēļ ir izveidojusies situācija, kas mums liedz jebkādas iespējas rīkoties ar investīciju objektu – daudzstāvu dzīvojamo ēku Rīgā, Priedaines ielā 20, un arī nekas neliecina, ka tuvākajā laikā situācija varētu mainīties," minēts kompānijas paziņojumā.

Brīdinājumā norādīts, ka līdzšinējā Rīgas domes rīcība - dzīvojamās mājas nepamatota klasificēšana par graustu, iespējams, ir skaidrojama ar plānu mākslīgi samazināt īpašuma vērtību.

Tāpat brīdinājumā norādīts, ka pašvaldības rīcība iet roku rokā ar nepamatotu un ārvalsts investoru diskriminējošu tiesas spriešanu.

"Pret investora kontrolēto SIA “Homburg Zolitude”, kuras vienīgais “pārkāpums” ir tas, ka, vēloties nodrošināt pēc iespējas augstāku projekta kvalitāti, tā projekta realizācijā iesaistīja tādus izpildītājus, kuri tolaik tika uzskatīti par vieniem no labākajiem attiecīgajās nozarēs, tiek piemēroti nemotivēti, neprognozējami un no līdzšinējās tiesu prakses atšķirīgi prasības nodrošināšanas lēmumi."

"Acīmredzami nepareizi tiek kvalificēti faktiskie apstākļi, iztulkotas un piemērotas tiesību normas, tiek liegts pieaicināt par trešajām personām lietās tās personas, kuras ir atbildīgas par būvniecības procesu Priedaines ielā 20, tiek piemēroti nemotivēti, tiesu praksei neatbilstoši un diskriminējoši kritēriji, nosakot atlīdzības summu par morālo kaitējumu," brīdinājumā norāda uzņēmumsm," minēts paziņojumā.

Uzņēmums iesniedzis Valsts kancelejā brīdinājumu par ārvalstu investora prasību pret Latvijas Republiku un strīda nodošanu izskatīšanai Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā.

Kā ziņots, 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē, Priedaines ielā, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!