Foto: Publicitātes foto

"Iki" veikalu operatora SIA "Palink" zaudējumi pērn bijuši 8,68 miljoni latu, bet apgrozījums - 73,55 miljoni latu, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Palink" apgrozījums pieaudzis par 0,8% - 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 72,97 miljoni latu.

Savukārt "Palink" zaudējumi pieauguši 2,8 reizes - no 3,08 miljoniem latu 2010.gadā.
2009.gadā kompānijas apgrozījums bija 43,96 miljoni latu, bet zaudējumi - 8,13 miljoni latu.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka "Palink" pārvalda veikalu tīklus "Iki" un "Cento". Savu pirmo veikalu uzņēmums atvēra 2005.gada janvārī, bet 2011.gada beigās "Palink" bija 32 "Iki" (2010.gada nogalē - 28), divi "Iki Express" (2010.gada nogalē - 2) un 21 "Cento" (2010.gada nogalē - 24) veikals.

2011.gada nogalē "Palink" strādājošo skaits bijis 1211, bet 2010.gada nogalē - 1414.
Pērn tika turpināts darbs pie piegāžu centralizācijas, kā arī sākts darbs pie veikalu darbības efektivitātes paaugstināšanas. Tāpat sākts darbs pie resursu un procesu optimizācijas un integrācijas - vadības kvalitātes sistēmas izveides.

No 2011.gada zaudējumiem 4,4 miljonus latu veido uzkrājumi - pamatā ilgtermiņa ieguldījumiem, kuri veikti laika posmā no 2005. līdz 2009.gadam.

Uzņēmumam neizdevās izpildīt noteiktos mērķus, un iemesls ir ieilgušais centralizācijas process un ar to saistītais darbs ar piegādātājiem un minimālo pasūtījumu apjomiem.

2011.gada 31.decembrī "Palink" īstermiņa saistības pārsniedza apgrozāmos līdzekļus par 2,27 miljoniem latu. Īstermiņa saistībās iekļauts parāds mātes sabiedrībai 3,06 miljonu latu apmērā.

SIA "Palink" saņem mātesuzņēmuma atbalstu, nodrošinot pieeju finanšu līdzekļiem gan ilgtermiņa aizdevuma formā, gan palielinot pamatkapitālu. Mātes sabiedrība ir izteikusi apņēmību atbalstīt SIA "Palink" arī nākotnē un neatprasīt parādus veidā, kas apdraudētu uzņēmuma darbības turpināšanu. Līdz ar to SIA "Palink" vadība uzskata, ka uzņēmumam būs pietiekami naudas resursi, lai likviditāte netiktu apdraudēta.

Kā notikumi, kas risinājušies jau pēc pārskata gada beigām, minēts skandalozais tiesas lēmums 2012.gada janvārī sākt "Palink" maksātnespēju. Vēlāk Augstākā tiesa atcēla minēto Rīgas Kurzemes rajona tiesas spriedumu un sāktais maksātnespējas process tika apturēts. Vēl pēc tam Kurzemes rajona tiesa Krievijas pilsoņa Sergeja Guščina prasību noraidīja.

Uzņēmuma vadība izsaka pateicību darbiniekiem, piegādātājiem un partneriem, kuri ticēja un atbalstīja "Palink" maksātnespējas procesa laikā.

Strādājot pie darbības efektivitātes uzlabošanas, "Palink" 2012.gada janvārī slēdza četrus "Cento" veikalus, bet pārējie 17 "Cento" veikali šā gada aprīlī un maijā pārveidoti par "Iki" zīmola veikaliem.

Nākotnē "Palink" plāno turpināt darbu pie iekšējo procesu optimizācijas, īstenot mērķtiecīgas mārketinga un pārdošanas kampaņas, kāpinot "Iki" zīmola atpazīstamību, uzlabot centralizēto preču piegādi un pilnveidot un pastiprināt darbinieku apmācību. Tādējādi plānots panākt būtisku darbības kvalitatīvo un kvantitatīvo rādītāju uzlabojumu.

Tiek arī plānota uzņēmuma darbības paplašināšana un tai nepieciešamo investīciju piesaiste.

Kā ziņots, "Palink" dibināts 2003.gadā un pilnībā pieder Lietuvas uzņēmumam "Palink". "Palink" lielākais akcionārs ir "Rewe Group".

Mātesuzņēmuma "Palink", kas pārvalda "Iki" un "Cento" veikalus Lietuvā un Latvijā, konsolidētais apgrozījums pērn bijis 636,9 miljoni eiro (446 miljoni latu), kas ir par 6,9% vairāk nekā pirms gada. "Palink" peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDA 2011.gadā sasniegusi 30,4 miljonus eiro (21,3 miljonus latu). Tie esot labākie rezultāti firmas 20 gadu pastāvēšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!