Foto: Publicitātes foto

Šā gada "Ilgtspējas indeksā" apliecinājumu par atbilstību bronzas kategorijai saņēma 13 uzņēmumi, sudraba kategorijai - 24, 12 no dalībniekiem iekļuvuši indeksa zelta kategorijā, bet atbilstību platīna kategorijai šogad izpelnījušies divi uzņēmumi - AS "Latvenergo" un AS "Aldaris", kas šo godu izpelnījās otro gadu pēc kārtas.

Uzņēmumu vidējais sniegums šogad ir 66,4%, bet gada laikā ilgtspējas indeksa dalībuzņēmumu vidējais sniegums ir uzlabojies par 4,4%.

Šogad augstākais rezultāts ir uzrādīts sabiedrības sadaļā - 70,4%, bet zemākais rezultāts bijis darba vides sadaļā - 63,8%.

Kā šodien norādīja "Ilgtspējas indeksa" pārstāvji, platīna grupā var iekļūt uzņēmumi, kuru ilgtspējas indekss pārsniedz 90% un kuri korporatīvo atbildību ir pilnībā integrējuši savā darbā.

Zelta grupā šogad iekļuva 12 uzņēmumi - "Electrolux Latvia", "Cemex", "Statoil Fuel&Retail Latvia", "Neste Latvija", "Rimi Latvia", "SEB banka", "Swedbank", "Cēsu alus", "Grifs AG", "Nordea banka", "Olympic Casino Latvia" un "Valmieras stikla šķiedra". Zelta grupas indekss ir no 80% līdz 89,9%, tajā iekļūst uzņēmumi, kas demonstrē atklātību un caurskatāmību, visus svarīgākos ilgtspējas aspektus komunicējot publiski.

Sudraba grupā iekļuva 24 uzņēmumi - "AGA", Ceļu satiksmes drošības direkcija, "Balta", "Exigen Services Latvia", "Daugavpils siltumtīkli", "Fortum Jelgava", "G4S Latvia", "Latvijas Balzams", "Latvijas Loto", "PricewaterhouseCoopers", "Re&Re", "Rīgas Siltums", "Siemens", "Siguldas būvmeistars", "Starptautiskā lidosta Rīga", "Valmieras piens", "Valmieras ūdens", "Valsts transporta uzņēmums Valmiera", "GlaxoSmithKline Latvia", "RBSSKALS", "United Oils", "Ventspils naftas termināls", "Ventspils reiss" un Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija.

Sudraba indekss ir no no 60% līdz 79,9%, un tajā iekļūst uzņēmumi, kas mērķtiecīgi darbojas, lai īstenotu efektīvu ietekmes auditoriju iesaisti un ieviestu procesus, ar kuriem identificēt un vadīt riskus.

Savukārt bronzas kategorijā iekļuva 13 uzņēmumi - "Danske bank", "DHL Latvia", "Draugiem.lv", "Eversheds Bitāns", "If Apdrošināšana", "Konekesko Latvia", "Latvijas Gaisa satiksme", "Liepājas RAS", "Merks", "Poligrāfijas grupa Mūkusala", Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola, Rīgas Tehniskā universitāte un Vidzemes slimnīca. Šīs kategorijas indekss ir no 40% līdz 59,9%, tajā iekļūst uzņēmumi, kas ir spēruši pirmos soļus, lai publiski komunicētu par savu praksi būtiskākajos jautājumos par ietekmi uz vidi, sabiedrību, darba vidi un kopējo tirgu, tomēr rezultāti nav vienlīdz augsti visos rādītājos.

Labklājības ministrijas balvu "Ģimenei draudzīgais komersants" šogad ieguva 12 uzņēmumi - "Grifs AG", "Electrolux Latvia", "Latvenergo", "Neste Latvija", "Nordea banka", "PricewaterhouseCoopers", "Rimi Latvia", "SEB banka", "Statoil Fuel&Retail Latvia", "Swedbank", "Ventspils reiss" un "Valsts transporta uzņēmums Valmiera".

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas "Reģiona spēks" par nozīmīgu ieguldījumu vietējās kopienas un apkārtējās vides attīstībā šogad saņēma "Valmieras stikla šķiedra".

Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta balvu "Ilgtspējas čempions" par visstraujāko izaugsmi gada laikā saņēma "Valmieras ūdens".

"Lai gan darba vide un ar to saistītie jautājumi Latvijas uzņēmumiem joprojām ir aktuāla tēma, "Ilgtspējas indeksa" dalībuzņēmumu sniegums darba vides sadaļā ar katru gadu uzlabojas. Iepazīstoties ar indeksācijas rezultātiem, jāsecina, ka darba apstākļi uzņēmumos kļūst kvalitatīvāki, darbinieku sniegums tiek vērtēts objektīvāk, bet sociālais dialogs ar darbiniekiem tiek organizēts aizvien atbildīgāk. Tas nozīmē, ka uzņēmumi sāk aizvien vairāk apzināties darba vides nozīmīgo lomu ilgtspējīgas, atbildīgas un konkurētspējīgas uzņēmējdarbības attīstīšanā, par ko man ir liels prieks. Tāpēc ceru, ka uzņēmumi ņems vērā ilgtspējas ekspertu ieteikumus savas darbības uzlabošanai, lai jau nākamgad priecētu mūs ar vēl augstāku sniegumu," norāda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

"Latvijā veidojas arvien lielāka plaisa starp uzņēmumiem, kuri domā ilgtspējas un atbildības kategorijā, un "vidējiem" uzņēmumiem, kuri uzskata, ka tā vienīgā atbildība ir godprātīgi maksāt nodokļus. Ilgtspējas indekss palīdz novērtēt savu sniegumu un iegūt pārskatu par nepieciešamajiem uzlabojumiem, tāpēc dalībnieku rezultāti ar katru gadu būtiski aug. Tieši šie uzņēmumi spēj ne tikai ietekmēt savas nozares attīstību, bet arī sekmēt valsts ilgtspēju," skaidro Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja un "Ilgtspējas indeksa" koordinatore Dace Helmane.

Kopumā novērtējumā šogad piedalījās sešas valsts kapitālsabiedrības. Visi šie uzņēmumi ir kvalificējušies kādam no "Ilgtspējas indeksa" apbalvojumiem: bronzas kategorijā iekļuva viens uzņēmums - "Latvijas gaisa satiksme", bet sudraba kategorijā iekļuva četri uzņēmumi - "Starptautiskā lidosta "Rīga"", "Rīgas siltums", "Latvijas Loto" un Ceļu un satiksmes drošības direkcija.

"Latvijas Darba devēju konfederācija kopš saviem pirmsākumiem ir sociālā dialoga un korporatīvās sociālās atbildības jēdzienu platforma un popularizētāja. Man ir liels gandarījums, ka "Ilgtspējas indeksa" labāko vidū ir liela daļa mūsu biedru, kuri apzinās savu vērtību, iedzīvinot korporatīvās sociālās atbildības principus savos uzņēmumos ne vien vārdos, bet praktiskos un ikvienu darbinieku sasniedzošos darbos un ikdienas paradumos. Īpašs prieks ir par diviem platīna kategorijas ieguvējiem, kuri ir mūsu biedru pulkā un šādi kalpo par paraugu citiem," norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

"Ilgtspējas indekss" ir iniciatīva, kas jau ceturto gadu Latvijas uzņēmumiem sniedz iespēju objektīvi novērtēt savu ilgtspējas līmeni atbilstoši starptautiski atzītiem kritērijiem. Šogad tajā piedalījās 72 uzņēmumi.

"Ilgtspējas indekss" Latvijas uzņēmumiem piedāvā iespēju izmantot stratēģiskās vadības rīku, lai izvērtētu savu darbību, kā arī saņemtu ekspertu ieteikumus turpmākai attīstībai. Savukārt sabiedrība, valsts un nevalstiskās organizācijas var saņemt uzticamu informāciju par uzņēmuma darbību, novērtējot uzņēmuma pūliņus un ieguldījumu Latvijas attīstībā ilgtermiņā.

Kā ziņots, dalība "Ilgtspējas indeksā" ļauj uzņēmumiem ne vien novērtēt savu uzņēmējdarbības vidi piecās jomās - uzņēmuma stratēģija, darba vide, tirgus attiecības, ietekme uz vidi un sabiedrība -, bet arī saņemt vērtīgus ieteikumus par prioritāri uzlabojamiem procesiem, tālab tā dalībuzņēmumu skaits pieaug ar katru gadu. Iepriekšējo trīs gadu laikā šīs pašnovērtējuma sistēmas priekšrocības izmantojuši vairāk nekā 200 Latvijas uzņēmumu.

Pērn "Ilgtspējas indeksā" no 75 uzņēmumiem apliecinājumu par atbilstību bronzas kategorijai saņēma deviņi uzņēmumi, sudraba kategorijai - 29, septiņi no dalībniekiem iekļuvuši indeksa zelta kategorijā, bet AS "Aldaris" tika platīna kategorijā, kļūstot par pirmo uzņēmumu Latvijā, kas sasniedzis tik augstus rādītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!