Foto: LETA

Septembra beigās otrajā izsolē plānots izsolīt uzņēmēja Gunta Indriksona savulaik iecerētā vērienīgā dzīvojamo māju kompleksa "Ķeizarmeža krasti" zemi un jaunbūvi Mežaparkā pie Ķīšezera, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Īpašuma novērtējums un otrās izsoles sākumcena ir 2,913 miljoni latu, kas apliekama ar pievienotās vērtības nodokli. Jūlija beigās paredzētās pirmās izsoles sākumcena bija 3,88 miljoni latu.

Divu netālu no "Ķeizermeža" sporta kompleksa blakus esošo zemesgabalu kopējā platība ir viens hektārs. Uz tiem atrodas deviņu daudzdzīvokļu ēku jaunbūve ar kopējo platību 16 776 kvadrātmetri, tajā skaitā iekštelpu platība ir 9738 kvadrātmetri.

Arhitektu biroja "8 A.M." projektētā un "SEB bankas" finansētā ēku kompleksa celtniecību SIA "Ķeizarzeme" sāka 2006.gadā. Kompleksā paredzētas deviņas mājas ar 75 dzīvokļiem, kuru platība ir no 60 līdz 335 kvadrātmetriem, tostarp deviņi "penthouse" tipa apartamenti ēku pēdējos stāvos.

Bija plānots, ka ēku komplekss, labiekārtota pludmale pie Ķīšezera un jahtu piestātne tiks pabeigta 2008.gadā, taču projektu apturēja nekustamo īpašumu un finanšu tirgus krīze.

2009. un 2010.gadā tika sākti divi SIA "Ķeizarzeme" tiesiskās aizsardzība procesi, bet 2010.gada novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa atzina uzņēmumu par maksātnespējīgu.

"Ķeizarzeme" piederēja Indriksona (84%) un Aivara Tropa (16%) uzņēmumam SIA "Ķeizarmežs". Arī šis uzņēmums pēc vairākiem tiesiskās aizsardzības procesiem 2012.gada sākumā pasludināts par maksātnespējīgu, bet tā apsaimniekoto sporta kompleksu Mežaparkā iegādājies "SEB bankas" grupas nekustamā īpašuma uzņēmums "Latectus", kas to iznomā citam apsaimniekotājam.

Par ēku kompleksu iepriekš interesējies arī uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, tomēr pirmajā izsolē jūlijā viņš izlēma nepiedalīties. Krūmiņš toreiz sacīja, ka neplāno piedalīties izsolē pārāk augstās cenas dēļ. "Par tādu summu var nopirkt gatavu objektu. Šis objekts nemaksā vairāk par trim miljoniem latu," uzskata uzņēmējs.

Jautāts, vai tagad, kad izsoles sākumcena ir samazināta, viņš būtu gatavs tajā piedalīties un vai šis īpašums viņam joprojām ir interesants, Krūmiņš sacīja, ka vispirms jāveic pamatīga izpēte un aprēķini, lai noskaidrotu, vai objekta iegāde atmaksātos.

"Projekts ir ar diezgan neveiksmīgu plānojumu, tur paredzēti par 300 kvadrātmetriem lielāki dzīvokļi, bet tagad tādus neviens nepērk. Arī nerezidentiem Mežaparks nešķiet interesants, viņi vēlas Jūrmalu. Ja varētu šī projekta dzīvokļus pārdod par 1000-1200 eiro (700-840 latiem) kvadrātmetrā, tad varbūt kāds arī nopirktu, bet šie dzīvokļi būtu jāpārdod par 1800-2000 eiro (1260-1400 latiem) kvadrātmetrā, citādi nevarētu atpelnīt projekta iegādē investēto," sacīja Krūmiņš.

Viņš piebilda, ka būtu jāizpēta, vai īpašumam nav arī kādi zemūdens akmeņi, piemēram, viņam esot informācija, ka projektā pārsniegts maksimālais apbūves blīvums.

"SEB bankas" nekustamā īpašuma uzņēmuma "Latectus" vadītājs Ģirts Grīnbergs biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka "Latectus" parasti piedalās tajās izsolēs, kurās tiek pārdoti "SEB bankas" kreditēti īpašumi. "Ja šis īpašums ir kreditēts "SEB bankā", "Latectus" tajā piedalīsies," piebilda Grīnbergs.

Izsole paredzēta 30.septembrī, plkst.15 Rīgā, Ezermalas ielā 30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!