Foto: DELFI

Japānas lielākajām lidsabiedrībām pagaidām ir 'piesardzīga interese' par sadarbību ar 'airBaltic', tomēr sarunas ir uzsāktas un nākotnes perspektīvas ir cerīgas, portālam "Delfi" sacīja "airBaltic" padomes loceklis Kaspars Briškens, kuram šajās dienās Japānā bijušas vairākas biznesa tikšanās.

Viņš uzsvēra, ka Japānas biznesa specifikā izšķiroša ir tieši savstarpējā uzticība. Durvis pie Japānas uzņēmējiem "visaugstākajā līmenī" pavērusi premjera Valda Dombrovska (V) vizīte un nu tikai no paša uzņēmuma būšot atkarīgs kā šī sadarbība tiks turpināta.

Pirmās sarunas ir notikušas un "airBaltic" arī ir skaidri turpmākie iespējamās sadarbības virzieni. Japānas lidsabiedrība jau 2009.gadā organizēja divus lielus čarterreisus ar tūristiem, tie bija sekmīgi, bet finanšu krīze un Japānas aviācijas nozares kritums šos lidojumus lika pārtraukt. Nu tiks meklētas iespējas šādus čarterreisus atjaunot, piemēram, uzaicinot apmeklēt Dziesmusvētkus, skaidroja Briškens.

Mērķis esot pierādīt, ka Latvija ir labs sadarbības partneris un lidojumi ir rentabli, tādējādi pamazām pieaug Japānas puses uzticība. Tālāk, jau ar laiku varētu runāt par tiešajiem savienojumiem starp Rīgu un Tokiju, kur "airBaltic" būtu sadarbības partneris, kurš palīdzētu piepildīt reisus un nodrošinātu savienojumus ar citām Eiropas galvaspilsētām.

Kā vēl viena būtiska Latvijas priekšrocība sarunās uzrunāta kravu aviācija. Japānas uzņēmumi esot ļoti ieinteresēti nodrošināt kravu pārvadājumu uz Eiropu un Latvijai jau esot veiksmīgi rādītāji ar Afganistānas kravu transportu.

Briškens gan uzsvēra, ka patlaban gan esot vēl pāragri runāt par iespējamu Japānas puses investoru "airBaltic", jo ir "jāiemanto uzticība".

"Sākotnēji jāveido uzticības kredīts un, aktīvāk sadarbojoties, varētu arī aktīvāk runāt par investīciju iespējām. Arī Japānā aviācijas nozarē bija grūti laiki, tomēr lidsabiedrības nu mērķtiecīgi iziet no krīze un ir atvērtas dažādu iespēju meklēšanai Eiropas tirgū," rezumēja Briškens.

Viņš arī apliecināja, ka "airBaltic" rādītāji uzlabojas un ir "arvien pievilcīgāks stāsts, ko stāstīt potenciālajiem investoriem". Sarunas ar investoriem notiekot un tieši Āzija un Tuvie Austrumi esot vieni no reālākajiem, jo tur ir nauda, iespējas un agresīvi attīstības plāni, atzina Briškens.

Jau ziņots, ka premjers kā iespējamo Latvijas nacionālās lidsabiedrības 'airBaltic' investors uzrunājis Japānas lielākā aviosabiedrība "All Nippon Airways" (ANA).

Lai runātu par iespējamo sadarbību, Latvijas delegācija jau tikusies ar divām lielākajām Japānas aviokompānijām – ANA un "JAL Japan Airlines".

Tikšanos mērķis bijis prezentēt Latvijas tranzīta koridora priekšrocības Japānas precēm un preču transportam uz Krieviju un citām NVS valstīm, kā arī iespējamā sadarbība aviācijas jomā. No "ariBaltic" puses izteikti priekšlikumi gan par sadarbību aviosabiedrību starpā ar kopīgiem maršrutiem, gan potenciāli par vienošanos un investīcijām "airBaltic", portālam "Delfi" apliecināja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!