Foto: LETA/publicitātes foto
Šī vasara ir zīmīga ar vēl vienu tendenci pašmāju biznesā, proti, vairāku vadošo, un savās nozarēs ietekmīgu uzņēmumu vadībā notikušas būtiskas pārmaiņas. Portāls "Delfi" aplūko desmit uzņēmumus, kuru stūri septembrī pārņēmis jauns vadītājs.

"Latvijas balzama" šefs pie būvniekiem

Foto: Publicitātes foto

Līdzšinējais AS "Latvijas balzams" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš kļuvis par būvniecības holdinga "Rere Grupa" valdes priekšsēdētāju. "Rere grupa" ir 100% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumos "Rere būve", "Rere vide" un "Re&Re Capital" un tā tika izveidota pērn septembrī, apvienojot SIA "Re&Re" meitasuzņēmumus "ReRe būve" un "ReRe vide" un "Re&Re Capital". Vēl ir paredzēts nodibināt meitasuzņēmumus "Rere konstruktori", "ReRe ceļi" un "ReRe meistari".

1993. gadā dibinātā "Re&Re" īpašnieki ir Didzis Putniņš, Ainārs Pauniņš, Egils Bērzups un Marģers Bitmetis, katram pieder 25%. Āboltiņš-Āboliņš AS "Latvijas balzams" valdes priekšsēdētājs bija kopš 2012.gada 15.februāra, savukārt iepriekš viņš bija "Statoil" koncerna Norvēģijā atjaunojamo enerģiju biznesa attīstības vadītājs.

"Ķekavas" un "Lielzeltiņi" vadību pārņem Pranckevičius

Foto: Publicitātes foto

Par Latvijā putnu gaļas ražotāju AS "Putnu fabrika Ķekava" un SIA "Lielzeltiņi" valdes priekšsēdētāju kļūs Andrius Pranckevičius. Izmaiņas uzņēmumu vadībā notiks pēc līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Andra Vilcmeiera lēmuma pieņemt jaunus profesionālos izaicinājumus.

Tiek uzsvērts, ka abi uzņēmumi arī turpmāk aktīvi strādās pie produktu portfeļa paplašināšanas ar jauniem un inovatīviem produktiem un jaunu eksporta tirgu apgūšanas kā Baltijā, tā Skandināvijā, piedāvājot augstākās kvalitātes produkciju, kas gatavota tikai no pašu Latvijā audzētām vistām.

Pranckevičius ir uzņēmumu grupas AB "Linas Agro Group", kuriem pieder arī AS "Putnu fabrika Ķekava" un SIA "Lielzeltiņi", valdes loceklis un uzņēmumā strādā jau vairāk nekā piecpadsmit gadus. Pranckevičius ir viens no augstākā līmeņa vadītājiem uzņēmumā, kurš ir viens no lielākajiem Baltijā lauksaimniecības un pārtikas nozarē. Pranckevičius ir apguvis biznesa vadību vairākās programmās Hārvardas Biznesa skolā.

Šlesers autobusu biznesā

Foto: LETA

Partijas "Vienoti Latvijai" valdes loceklis Ainārs Šlesers kļuvis par pasažieru pārvadātāja "Liepājas autobusu parks" padomes locekli. Savukārt darbu kompānijas padomē atstājusi padomes locekle Madara Šķēle-Dupate.

Martā "Liepājas autobusu parka" kapitālā pastarpināti līdzdalību ieguva Aināra Šlesera ģimene. Datubāzes "Lursoft" informācija atklāj, ka "Liepājas autobusu parka" lielākā īpašnieka ''LAP1R'' kapitālā 33% ieguva kompānija "Regma 102", kas pieder kompānijai "Regma 100".

Savukārt kompānijas "Regma 100" īpašnieces ir kompānijas "Avadel" (29,9%), kas pieder Edvardam Šleseram (60%) un Inesei Šleserei (40%), un "Regma 1" (70,1%), kas pieder Edvardam Šleseram (80%), Aināram Šleseram (10%) un Ričardam Šleseram (10)%.

Iepriekš ''LAP1R'' kapitālā 100% piederēja ar ekspremjeru Andri Šķēli saistītam uzņēmumam "Inpo 17", kura līdzdalība samazinājusies līdz 67%. "Liepājas autobusu parka" otrs lielākais akcionārs ir Liepājas dome, kurai pirms akciju atpirkšanas piedāvājuma piederēja 34,85% autobusu parka akciju.

"Statoil" Latvijā jauna vadītāja

Foto: Publicitātes foto

"Statoil Fuel & Retail Latvia" izpilddirektores amatu atstāja Ilze Siliņa, un par uzņēmuma izpilddirektores vietas izpildītāju kļuva līdzšinējā finanšu direktore Gunta Jēkabsone. Siliņa četrus gadus vadīja "Statoil Fuel & Retail Latvia" un nu ir izlēmusi doties līdzi savai ģimenei uz Šveici.

Jaunās uzņēmuma izpilddirektores vietas izpildītājas Jēkabsones karjera "Statoil" Latvijas organizācijā veidojusies 19 gadu garumā. Darbu "Statoil" viņa sāka kā degvielas uzpildes stacijas pārdevēja, taču laika gaitā, pierādot līdera prasmes un kompetenci finanšu jomā, viņa kļuva par iekšējo kontrolieri, pēcāk par Finanšu un kontroles departamenta vadītāju un vadības grupas locekli.

"Tele2 AB" grupai jauna vadītāja

Foto: LETA

Par "Tele2 AB" grupas vadītāju iecelta Alisone Kirkbī, amatā aizstājot līdzšinējo grupas vadītāju Matu Granrīdu, kurš turpinās darbu uzņēmumā līdz šī gada 31.decembrim, kad kļūs par starptautiskās mobilo operatoru asociācijas GSMA ģenerāldirektoru.

"Tele2 AB" grupā iekļauts arī Latvijas telekomunikāciju uzņēmums "Tele2", kas pērn apgrozījis 103 miljonus eiro, bet nopelnījis 17,2 miljonus eiro.

Kalvītis gāzes biznesā

Foto: LETA

Augustā darbu sāka viena no lielākajiem pašmāju uzņēmumiem AS "Latvijas Gāze" jaunā valde, kuru vada ekspremjers Aigars Kalvītis. Viņš par piemērotāko vadītāju tika izraudzīts konkursā.

Par valdes priekšsēdētāja vietniekiem iecelti Mario Nulmeiers un Aleksandrs Frolovs. Valdes locekles amatā iecelta arī Zane Kotāne, tāpat valdes locekļa amatā turpinās strādāt Gints Freibergs.

Valdes pārstāvju pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

"Latvijas balzama" vadībā Fereira

Foto: LETA

AS "Latvijas balzams" valdes priekšsēdētāja pienākumus uz laiku pilda uzņēmuma māteskompānijas "Amber Beverage Group" valdes priekšsēdētājs Lielbritānijas pilsonis Sīmurs Fereira.

Tikmēr nākamais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs varētu tikt meklēts grupas iekšienē.

Līdzšinējais "Latvijas balzams" vadītājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš iepriekš paziņoja, ka ar 1.septembri, stāsies būvniecības holdinga "Rere grupa" valdes priekšsēdētāja amatā.

Rudens "karstākais darbs" – LDz vadītājs

Foto: LETA

Uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) jaunā vadītāja izvēlei patlaban tiek meklēta starptautiska personāla atlases kompānija. Iepriekšējo LDz vadītāju Uģi Magoni Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tur aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Pēc Magoņa aizturēšanas 7.augustā viņš tika atbrīvots no ieņemamā amata, kuru viņš ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs.

Laikraksts "Diena" iepriekš vēstīja, ka citu lielo valsts uzņēmumu, tādu kā "Latvijas Valsts meži" un '"Latvenergo",vadītāji, bijušie satiksmes ministri, ekspremjeri, kā arī ar citu satiksmes jomu saistītu uzņēmumu vadība ir tas personu loks, kurā sākušies neformāli jauna LDz vadītāja meklējumi.

Finansiste Buša uz Stradiņa slimnīcu

Foto: Edijs Pālens

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārkārtas dalībnieku sapulcē finansiste Elita Buša augustā tika oficiāli apstiprināta par trešo slimnīcas valdes locekli. Stradiņa slimnīcas valdei nebūs priekšsēdētāja, bet visi trīs valdes locekļi būs vienlīdzīgi. Līdzšinējā valdes locekle Anda Čakša turpinās atbildēt par ārstniecības jomu, valdes loceklis Normunds Štāls atbildēs par saimniecisko darbību un būvniecību, savukārt Buša atbildēs par slimnīcas finansēm.

Lietuvas "veto" Rubesai

Foto: LETA

Tikmēr tik gludi nesokas Baibai Rubesai pret kuru 'Rail Baltica' kopuzņēmuma vadītājas amatā nu iebilst Lietuva. Rubesu, iespējams, neapstiprinās par Eiropas platuma sliežu "Rail Baltica" projekta kopuzņēmuma valdes priekšsēdētāju, liecina Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" rīcībā esošā informācija. Raidījums norāda, ka tas varētu notikt Lietuvas iebildumu dēļ.

Kopuzņēmuma padome no vairāk nekā desmit kandidātiem amatam izvēlējusies Rubesu. Pagaidām vēl notiek sarunas par līguma nosacījumiem.

Saskaņā ar "Panorāmas" rīcībā esošo informāciju, lietuvieši iebilst arī par Rubesas atalgojuma apmēru, stingri uzstājot, ka 8000 eiro mēnesī alga ir maksimums. Rubesa raidījumam sacīja, ka no komentāriem atturēsies. "Tas ir dialogs starp mani un padomi, es neko nekomentēšu," viņa noteica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!