Foto: LETA

AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") šogad plāno 10% apgrozījuma pieaugumu, kā arī mērķtiecīgi strādā uz eksporta palielinājumu no līdzšinējiem 28% līdz 40% no saražotā, akcentu liekot uz Skandināvijas tirgiem, intervijā aģentūrai LETA atzinis jaunieceltais "Ķekavas" valdes priekšsēdētājs Andrus Pranckevičus.

"Tuvākajos gados "Ķekavas", kā arī "Lielzeltiņu" attīstībā plānots investēt 11 miljonus eiro. Tas attaisnosies, jo putnu gaļas patēriņš pasaulē līdz 2022. gadam pieaugs par aptuveni 9%, kas vairāk nekā divkārt pārsniedz cūkgaļas un liellopu gaļas patēriņa pieauguma prognozes - attiecīgi 3-4%. Investīciju prioritāte būs iekārtu modernizācija un eksportspējīgu produktu attīstība," sacīja uzņēmējs.

Jautāts, uz kādiem tirgiem tiks likti akcenti, viņš atzina, ka tā būs Skandināvija.

"Patlaban 28% no kopējā saražotā produkcijas apjoma tiek eksportēti. Mūsu plāns ir jau tuvāko gadu laikā eksporta apjomu palielināt līdz 40%. Galvenie mērķa tirgi mums ir Skandināvija, kur jau šobrīd "Ķekavas" ražotā produkcija ir augstu novērtēta. Tāpat svarīga arī Rietumeiropa. Galvenās produktu kategorijas, ko redzam eksportam, ir produkti ar pievienoto vērtību, tostarp gan svaigā vistas gaļa, gan pārstrādātā produkcija," sacīja Pranckevičus.

Savukārt uz jautājumu, vai jaunāko notikumu kontekstā "Ķekava" būtu gatava pieņemt darbā patvēruma meklētājus, kad tie ieradīsies Latvijā, viņš atbildēja apstiprinoši.

"Attīstoties ražošanai un apjomiem, nepieciešamība pēc jauniem darbiniekiem aizvien pieaug. Diemžēl joprojām izjūtam gan kvalificētu darbinieku, gan salīdzinoši vienkāršāka darba veicēju trūkumu. Mums ir būtiski, lai darbinieki neatkarīgi no viņu izcelsmes būtu apzinīgi un ar vēlmi strādāt. Ar šādiem potenciālajiem darbiniekiem esam gatavi veikt pārrunas," norādīja "Ķekavas" vadītājs.

Kā ziņots, Pranckevičus "Ķekavas" un "Lielzeltiņu" valdes priekšsēdētāja amatā stājās 7. septembrī, nomainot Andri Vilcmeieru. Pranckevičus ir arī abu uzņēmumu īpašnieces, Lietuvas holdinga AB "Linas Agro Group", valdes loceklis.

Jau vēstīts, ka "Ķekava" pērn mainīja finanšu gadu, kas tagad ilgst no iepriekšējā gada 30. jūnija līdz šā gada 30. jūnijam. Saskaņā ar uzņēmuma aplēsēm 2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, apgrozījums ir pieaudzis par 9%, sasniedzot 41 miljonu eiro. Par 8% augusi arī peļņa, un 2014.gadā tā bija 3,28 miljoni eiro.

"Ķekavas" akciju kontrolpakete pilnībā pieder Lietuvas holdingam "Linas Agro Group", kas 2013. gada vasarā parakstījis vienošanos ar privātpersonām un juridiskām personām par 87% "Ķekavas", 100% SIA "Broileks", 100% SIA "Cerova" un 100% SIA "Lielzeltiņi" akciju un daļu iegādi.

Holdingkompānijā "Linas Agro Group" iekļauti 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi. Kopš 2010.gada kompānija iekļauta NASDAQ OMX Viļņas biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!