Foto: LETA
Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut apvienoties SIA "Energoholdings" un SIA "Latvijas Energoceltnieks" (LEC), liecina KP informācija.

Darījuma rezultātā fiziska persona Guntis Rāvis, kurš īsteno netiešu izšķirošu ietekmi pār "Energoholdingu", iegūs netiešu izšķirošu ietekmi arī pār LEC. Kopumā Rāvis tiešu un netiešu izšķirošu ietekmi īsteno vēl 44 sabiedrībās.

Šāds KP lēmums tika pieņemts, jo pēc konkrētā tirgus izpētes KP secināja, ka apvienošanās neradīs negatīvu ietekmi uz konkurenci tieši ietekmētajā dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecības tirgū, kurā darbojas abi apvienošanās dalībnieki.

Kaitējums konkurencei netiks nodarīts arī netieši ietekmētajos tirgos - elektroapgādes sistēmu būvniecības un telekomunikāciju sistēmu būvniecības darbu tirgū, kurā darbojas LEC, un inženierbūvniecības tirgū, kurā darbojas "Energoholdinga" saistītais uzņēmums SIA "Skonto būve".

"Tā kā pēc apvienošanās konkrētie uzņēmumi spēs piedāvāt dažādus, savstarpēji saistītus būvniecības pakalpojumus, apvienošanās rezultātā var palielināties to konkurētspēja un potenciāls piedāvāt pakalpojumus arī ārpus Latvijas teritorijas," norādīja KP.

Vienlaikus apvienošanās dalībnieku spēja sniegt plašāku saistīto pakalpojumu klāstu nevarēs negatīvi ietekmēt apakšuzņēmējus, jo konkrētie uzņēmumi nespēj vienlaicīgi realizēt tik daudz projektu, lai pārņemtu tirgu, turklāt kā ģenerāluzņēmēji projektos var piedalīties gan lieli, gan pavisam nelieli uzņēmumi, piesaistot lielākus apakšuzņēmējus.

Būtiskus draudus, ko konkurencei konkrētajā nozarē varētu radīt izvērtējamā apvienošanās, nevarēja nosaukt arī KP nozares pārstāvji, starp kuriem bija arī apvienošanās dalībnieku konkurenti, piegādātāji, apakšuzņēmēji un pasūtītāji.

Kā ziņots, 2011.gada 21.februārī par LEC vienīgo īpašnieku kļuvis uzņēmējam Rāvim par 60% pastarpināti piederošais uzņēmums SIA "Energoholdings", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LEC pārstāve Maija Dulle-Sūniņa.

"Energoholdinga" īpašnieki ir Rāvim pilnībā piederošā SIA "Grif 23" (60%), SIA "B. Holdings" (19%), SIA "Rīno" (6%), kā arī trīs privātpersonas - Andris Asars-Asarovskis (5%), Ivo Čerbakovs (5%) un Pēteris Dzirkals (5%).

SIA "B. Holdings" un SIA "Rīno" vienīgais īpašnieks ir Iļja Basins. Laikraksta "Dienas Bizness" veidotajā 2007.gada visvairāk nopelnījušo 100 Latvijas uzņēmēju topā Basins ieņem 27.vietu ar nopelnītajiem 2,6 miljoniem latu. 14 kompāniju līdzīpašnieka galvenais peļņas avots ir SIA "Olimps" - inženierpakalpojumu uzņēmums, kura klientu vidū ir Latvijas lielākās enerģētikas nozares kompānijas. 2007.gada laikā Basina peļņas daļa no viņam piederošajām kapitāldaļām pieaugusi vairāk nekā dubulti, un viņš topā pakāpies no dalītas 51.-52.vietas 2006.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!