Foto: DELFI

Konkurences padome (KP) pirms nedēļas pieņēmusi lēmumu atļaut SIA "Rīgas tirdzniecības osta" (RTO) iegādāties visas AS "Diena" lielākā īpašnieka AS "Žurnāli un Diena" akcijas un attiecīgi iegūt šajā uzņēmumā izšķirošu ietekmi, liecina paziņojums KP mājaslapā.

Lēmumā KP norāda, ka abu uzņēmumu darbības jomas nepārklājas un to sniegtie pakalpojumi nav savstarpēji aizvietojami. Izņēmums ir nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un uzņēmumu vadības pakalpojumi, taču tos abi apvienošanās dalībnieki sniedz un arī turpmāk paredzējuši sniegt tikai saviem saistītajiem uzņēmumiem, un tādējādi tirgū nekonkurē.

RTO nodarbojas ar ieguldījumu veikšanu un pārvaldi kapitālsabiedrībās un tai ir ietekme kopumā 17, bet izšķiroša ietekme - 14 kapitālsabiedrībās. Galvenie RTO un tās meitasuzņēmumu darbības virzieni ir ostas termināļu darbība, dzelzceļa kravu ekspedēšana un pārvadājumi Latvijas teritorijā, elektroenerģijas sadale un tirdzniecība, dzelzceļa infrastruktūras un ritošā sastāva remonts, savu nekustamo īpašumu apsaimniekošana un uzņēmumu vadība.

Savukārt AS "Žurnāli un Diena" ir tieša un netieša izšķiroša ietekme 12 kapitālsabiedrībās. Galvenie AS "Žurnāli un Diena" un tās meitasuzņēmumu darbības virzieni ir laikrakstu, žurnālu, rokasgrāmatu izdevējdarbība, grāmatu izdošana un tirdzniecība, reklāmas pakalpojumu sniegšana, interneta mediju darbība, laikrakstu, žurnālu un grāmatu iespiešana (poligrāfija), abonētās preses abonementu pārdošana un piegāde, savu nekustamo īpašumu apsaimniekošana, uzņēmumu vadība, norāda KP.

Saskaņā ar Konkurences likuma normām par plānoto apvienošanos KP ir jāziņo tiem tirgus dalībniekiem, kuru kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu.

Jau vēstīts, ka marta sākumā AS "Žurnāli un Diena" valdes priekšsēdētāja amatu atstāja uzņēmējs Viesturs Koziols, kurš nesen paziņoja, ka AS "Žurnāli un Diena" tiek iekļauta uzņēmumā RTO un turpmāk viņš plāno vadīt RTO padomi, koncentrējoties uz visa koncerna stratēģisko vadību.

Februārī Koziols uzsvēra, ka pirms diviem gadiem vienojies ar iepriekšējiem "Dienas" īpašniekiem par 51% un vēlāk arī par atlikušo akciju iegādi. Tas esot izdarīts. Tagad uzņēmuma operatīvo vadību viņš esot gatavs uzticēt citiem un pats lielāku uzmanību pievērst arī pārējo savu īpašumu pārvaldībai. Tādēļ pieņemts lēmums AS "Žurnāli un Diena", kas ir 98,86% AS "Diena" akciju turētāja, uz pirkuma līguma pamata iekļaut RTO, kur viņš esot lielākais īpašnieks ar sev piederošiem 36%.

Par izmaiņām "Dienas" vadībā tiks lemts akcionāru sapulcē, kas ir plānota aprīļa vidū. "Vai būs un kādas izmaiņas būs vadībā, lems akcionāru sapulce," uzsvēra uzņēmējs. Viņš skaidroja, ka laikraksta darbā nekādas izmaiņas nenotikšot.

AS "Diena" ir lielākais nacionālais mediju un poligrāfijas uzņēmums Latvijā. AS "Diena" koncernā ir SIA "Dienas mediji", SIA "Izdevniecība Dienas žurnāli", SIA "Abonēšanas centrs Diena", SIA "Dienas grāmata", SIA "Izdevniecība Dienas bizness", SIA "RPD", SIA "Poligrāfijas grupa Mūkusala" un SIA "Mūkusalas māja".

2011.gada AS "Diena" konsolidētais apgrozījums ir vairāk nekā 16,7 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!