Foto: Shutterstock
Piena uzpircēja un tirgotāja SIA "Baltic Dairy Board", kas pirms diviem gadiem kā SIA "Sigilo KV" izsolē iegādājās maksātnespējīgo AS "Bauskas piens" un ar Krievijas investoru piesaisti pērn sāka rūpnīcas būvniecību, trīs gados attīstībā plāno investēt 18 miljonus eiro.

Kā informēja Zemkopības ministrijā, par šādiem plāniem šodien runāts uzņēmuma vadības un zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vadītās Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes pārstāvju tikšanās laikā rūpnīcā.

Ņemot vērā sarežģīto situāciju piena nozarē, sanāksmes mērķis bija iepazīties ar uzņēmuma darbību un uzzināt pieredzi, kā veiksmīgi strādāt un iekarot jaunus tirgus piena produktu realizācijai.

Stāstot par nākotnes plāniem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kaspars Kazāks uzsvēra, ka trīs gadu laikā rūpnīcā plānotas investīcijas 18 miljonu eiro apmērā, bet piecu gadu laikā uzņēmums cer palielināt ražošanas apjomu un sasniegt piena/sūkalu pārstrādes jaudu 800-1000 tonnas diennaktī. Tāpat uzņēmumā plāno sākt piena-sūkalu proteīna padziļinātu pārstrādi, ražojot produktus ar ļoti augstu pievienoto vērtību.

Patlaban uzņēmumā ražo piena, sūkalu un laktozes produktus, piena un sūkalu proteīnus pārstrādājot pulverī. Sūkalas uzņēmums plāno iepirkt no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas siera un biezpiena ražotājiem. Saražoto produkciju uzņēmums realizē Eiropas valstīs, piemēram, Nīderlandē, Polijā, Vācijā, Igaunijā, Lietuvā, Ungārijā, Bulgārijā un Grieķijā, bet tuvākajā laikā plānots eksportēt arī uz ASV.

Šobrīd uzņēmums ir arī viens no lielākajiem piena iepircējiem Latvijā un iepērk pienu galvenokārt no kooperatīviem.

"Šis ir pozitīvs piemērs starp piena pārstrādes uzņēmumiem, kas arī šajā sarežģītajā situācijā spēj rast risinājumu veiksmīgai darbībai, kļuvis par nozīmīgu Latvijas piena nozares dalībnieku un ieguvis atpazīstamību citur pasaulē piena/sūkalu proteīna produktu ražošanā, paraugs, kā ar inovatīviem produktiem var veiksmīgi startēt ārvalstu tirgos," sanāksmē norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Kā ziņots, uzņēmuma "Baltic Dairy Board" iepriekšējais nosaukums bija SIA "Sigilo KV". Šis uzņēmums 2013. gada 24.janvārī izsolē no AS "GE Money Bank" par 280 000 latu nopirka "Bauskas piena" nekustamo īpašumu un iekārtas. Īpašumu veido trīs zemesgabali ar kopējo platību 63 175 kvadrātmetri un uz tiem esošas būves - bijušā piena pārstrādes kompleksa ēkas un palīgēkas, divas attīrīšanas iekārtas, kā arī piena ražošanas korpusa jaunbūve.

Projekta īstenošanai "Baltic Dairy Board" parakstīja līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Līgums paredz Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu 1 738 68 eiro apmērā, savukārt projekta kopējās izmaksas ir 4 057 181 eiro.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, "Baltic Dairy Board" reģistrēta Jelgavā 2008.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 777 778 eiro.

"Baltic Dairy Board" pērn strādāja ar 9,06 miljonu eiro apgrozījumu salīdzinājumā ar 11,94 miljoniem iepriekšējā gadā, savukārt uzņēmuma zaudējumi bija 551 827 eiro salīdzinājumā ar 387 734 eiro peļņu 2014.gadā.

Līdz 2015. gada 22.aprīlim uzņēmuma īpašnieki bija Kaspars Kazāks un Ilona Kazāka, bet pēc tam uzņēmumam tika piesaistīti Krievijas pilsoņi Sergejs un Anastasija Regukhi ar 9,50% kapitāldaļu katram, līdz ar to Kazākam patlaban ir 51%, Kazākai - 20% kapitāldaļu, bet vēl 10% pieder riska kapitāla fondam "ZGI-3".

Pērn novembrī "Baltic Dairy Board" 950 obligācijas tika iekļautas biržas "Nasdaq Riga" Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. Vienas obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro. Obligācijas emitētas ar termiņu 10 gadi, emisijas apjoms ir 950 000 eiro. Dzēšanas termiņš - 2024. gada 28.oktobris. Gada kupona likme ir 18% ar procentu izmaksu reizi pusgadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!